de Gheorghe Zmaranda
Am descoperit de curând în mediul antreprenorial din România o idee de afacere foarte interesantă. „Pai din Pai” reprezintă o afacere de familie cu o fermă de 80 de hectare de culturi de grâu și orz situată la aproximativ 200 de kilometri de București, pe colinele însorite ale Dobrogei. Andreea Chitu (foto), unul dintre fondatorii acestui proiect, spune că afacerea se sprijină pe două principii solide și anume iubirea pentru natură și dorința de eficientizare. Activitatea se desfășoară concret într-o zonă subdezvoltată, satul Dobromir din județul Constanța, de aceea Andreea speră ca afacerea ei să vină în sprijinul locuitorilor acestei zone prin oprirea migrației populației și renașterea satelor abandonate. Afacerea a început în iunie 2023, dar pentru ca acest lucru să fie posibil înainte s-a lucrat un an. Andreea Chitu spune că este motivată să continue pentru că în prezent nu mai există în țară alt producător de astfel de paie de băut.
„Proiectul a prins contur ca o modalitate de a educa prin exemplu personal”
- Ce v-a inspirat în implementarea acestei idei? Ați văzut un model similar de afacere?
- Ideea afacerii am avut-o după ce am văzut un filmuleț pe LinkedIn despre un fermier francez care transforma paiele de grâu într-un produs ecologic. Fiind tânără mămică a unei fetițe care adoră țestoasele și este mereu însoțită de o țestoasă de pluş, am realizat că țestoasa poate fi un simbol al luptei noastre împotriva plasticului. Astfel, „Pai din Pai” a prins contur ca o modalitate de a educa prin exemplu personal.
- Cum s-a dezvoltat acest proiect? Ce ați reușit până astăzi din ceea ce v-ați propus?
- Afacerea acum prinde contur, avem vizitatori și vânzări pe măsură ce lumea ne descoperă. Suntem încă la început de drum, nu multă lume a aflat încă de noi, dar suntem mulțumiți de direcția în care se îndreaptă și de faptul că brandul crește organic.
- Cu ce sumă ați pornit afacerea?
- Banii investiți atât de mine, cât și de vărul meu reprezintă economii personale și se ridică la nivelul a 50.000 de euro. Nu am reușit să accesăm fonduri europene nerambursabile, deși am încercat, dar nu am fost eligibili pentru diverse programe, cum ar fi Start-up sau Femeia antreprenor. Suntem în continuare interesați de accesarea fondurilor pentru a ne dezvolta și perfecționa produsul. Momentan nu am reușit să amortizăm investiția deoarece am început vânzările anul acesta în luna februarie. Estimăm că investiția se va amortiza în trei ani.
„Procesul de producție implică multă muncă manuală, fiecare pai se taie cu foarfeca”
- De unde vă asigurați materia primă?
- Noi suntem producători, iar afacerea noastră este una de familie. Materia prima provine din recoltarea culturilor de grâu și de secară de pe propriile terenuri. Toate produsele de pe site sunt artizanale, locale și autentice. Ne dorim o dezvoltare continuă și colaborăm cu diverși artizani locali pentru a vinde și a promova și alte produse românești. Din acest motiv, am adăugat pe site și produse din lemn și în curând vom avea și din răchită.
- Ce standarde trebuie să îndeplinească materia primă pentru a putea fi folosită în realizarea paielor de băut?
- Materia primă trebuie să fie recoltată integral, acesta este primul criteriu, de aceea trebuie să crească suficient și să nu fie culcată la pământ de furtuni. Apoi din această materie primă se aleg paiele suficient de groase pentru a fi utilizate la băut și se taie manual la foarfecă.
„Pot fi utilizate atât în băuturi fierbinți, cât și reci fără să se înmoaie”
- Care este procesul tehnologic prin care se obțin paiele de băut?
- Procesul de producție implică multă muncă manuală: tulpinile de grâu sunt recoltate integral, legate în snopi, culese de pe câmp cu brațele și depozitate. Apoi se taie manual cu foarfeca fiecare pai de băut. Paiele sunt curățate, spălate și sterilizate, apoi ambalate în carton reciclabil, fără lipici sau adezivi. Cutiile cu autoformare sunt utilizate pentru a avea un impact neutru asupra mediului. Odată testate și pregătite paiele urmează partea cea mai dificilă și anume vânzarea. Încercăm să convingem clienții prin strategii de marketing și vânzări directe să renunțe la utilizarea paielor clasice și să introducă în viața și locația lor o alternativă mai prietenoasă.
- Ce caracteristici au paiele pe care le realizați? Pot fi folosite doar pentru anumite produse?
- În primul rând, sunt naturale și sănătoase. Paiele noastre sunt complet naturale și fără gluten. Sunt rezistente și durabile, ca atare pot fi utilizate atât în băuturi fierbinți, cât și reci fără să se înmoaie. Sunt eco-friendly prin faptul că sunt biodegradabile, protejând astfel mediul înconjurător. Procesul de producție este unul artizanal, iar la final produsele sunt sigure și curate.
„Recolta de anul acesta este de 4 milioane de paie“
- Ce producție de paie aveți?
- Recolta de anul trecut a fost de 1,5 milioane de paie, recolta de anul acesta este de 4 milioane de paie. Avem capacitatea de a produce până la 20 de milioane de paie prin recoltarea de pe propriile terenuri, dar vom face acest lucru progresiv pe măsură ce ne dezvoltăm.
- Către cine valorificați producția?
- Vrem să intrăm cu produsele în sectorul HoReCa, considerând că suntem cei mai potriviți pentru baruri, cafenele, restaurante și evenimente. Ne adresăm atât clienților B2B (business-to-business), cât și B2C (business-to-consumer). Cre- dem că este important să ne adresăm direct consumatorului final deoarece el va dicta piața. Clienții au fost încântați de calitatea și durabilitatea paielor, rezistența lor în băuturile fierbinți, precum și de impactul pozitiv asupra mediului. Mulți au apreciat faptul că paiele nu alterează gustul băuturilor și că sunt o alternativă viabilă la paiele din plastic sau hârtie. Anul acesta vom introduce în portofoliu și paiele de băut din secară.