de Gheorghe Zmaranda
Anul trecut, în plină vară, Bucureștiul a vibrat în aceeași energie. Pe 26 august a fost organizată prima ediție a evenimentului Noaptea Dansului. Datorită succesului de anul trecut, Daniela Samoil Istrate, jurnalist și președinte al Asociației Culturale ArtCreEdu, și Dragoș Samoil, profesor dans certificat și antreprenor cultural, organizatorii evenimentului (foto), și-au propus ca anul acesta cea de-a doua ediție să se desfășoare pe parcursul a două zile, respectiv 24-25 august. Dana spune că organizarea acestui eveniment a apărut dintr-un vis al soțului ei care îşi dorea de mulți ani să existe o noapte a studiourilor de dans care să ofere gratuit lecții vizitatorilor, de a-i invita să pătrundă în lumea magică a dansului şi de a descoperi varietatea de stiluri. Dragoș Samoil ne-a mărturisit că ideea lui este foarte veche și a scris prima dată cuvintele „Noaptea Dansului” acum vreo 8 ani. Conceptului inițial, Dana i-a adăugat partea stradală. Din dialogul avut cu cei doi am aflat mai multe despre ediția de anul acesta a evenimentului „Noaptea Dansurilor”.
„Împreună cu o comunitate extraordinară de dans am făcut ceva ce nu s-a mai făcut până acum la noi în țară”
- Care este „istoria” festivalului „Noaptea Dansului”?
Dragoș Samoilă: Conceptul s-a sedimentat treptat prin mai multe evenimente succesive la care am participat, pe care le-am organizat sau la care am fost martor. Au fost zeci de flashmoburi de tango în diferite locuri în București, unele organizate de mine, altele organizate de alți membrii ai comunității. Un alt eveniment care m-a inspirat a fost „Strada del Arte”, organizat de Alice Barb, directoarea Centrului Cultural Sector 3. M-au inspirat cuvintele ei, „aducem arta în stradă, opera, teatrul, dansul. Strada este vie, arta este vie și se hrănește cu sufletul străzii”. Sunt oameni care nu au ascultat niciodată live o soprană, nu au auzit o vioară în stradă, nu au văzut cum se conturează pe asfaltul încins frumusețea și grația unei balerine. Am văzut uimirea și bucuria lor, am văzut frumusețea cum se naște și trăiește printre blocuri sau pe caldarâm. Recunosc că un rol important l-a avut soţia mea, Dana, care este, de asemenea, și co-organizatoare a acestui eveniment. Ea a dat impulsul final, ea a dat energia și entuziasmul „construirii” acestui proiect.
Daniela Samoilă: Am simțit nevoia de o scânteie în mijlocul trecătorilor, o scânteie care să dea naştere uimitoarei energii a dansului. Așa am reușit anul trecut, pe 26 august, să facem împreună cu extraordinara comunitate de dans ceva ce nu s-a mai făcut până acum la noi în țară. La prima ediție a evenimentului „Noaptea Dansului” în București au fost prezente peste 54 de școli, 2.000 de dansatori și 15.000 de bucureșteni pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului Străzi Deschise - București, Promenada Urbană, organizat de Primăria Capitalei prin Arcub și Proedus - operatori zonali.
„Un oraș care dansează poate fi un brand mult mai puternic decât ce s-a încercat până acum pentru promovarea turismului în București”
- Proiectul vostru are nu doar o componentă culturală foarte importantă, ci și un aport semnificativ în promovarea pozitivă a Bucureștiului.
Dragoș Samoilă: „Noaptea Dansului” îi aduce alături, pe Calea Victoriei, pe toți oamenii din această zonă, dar și din alte zone ale Bucureștiului într-o efervescență comună, într-un spațiu urban. Astfel pot celebra prin dans bucuria de a fi împreună. De asemenea, această zonă are și cea mai mare densitate de turiști străini, la prânz peste 20% din oamenii de pe stradă sunt turiști. Un București vibrant, vesel, care dansează poate fi un brand al orașului autentic și mai puternic decât comunicarea oficială care s-a încercat până acum pentru promovarea turismului în București.
Daniela Samoilă: Românilor le place dansul, avem acest spirit latin, avem cele mai intense petreceri unde dansăm până dimineața. A fost necesar acest eveniment pentru că nu s-a mai făcut aşa ceva şi pentru că putem să dăm tonul în Capitală, în țară şi chiar în Europa. Astfel putem atrage turişti atât din țară, cât şi din străinătate să vină şi să danseze de după-amiază până dimineața, să se simtă liberi în corpul lor şi să simtă vibe-ul şi conexiunea dintre oameni. Fiindcă dansul asta face, facilitează o apropiere incredibilă între oameni, iar de asta avem cu toții nevoie, mai ales într-o societate postpandemică.
Dragoș Samoilă: La ediția de anul trecut au fost o energie şi o bucurie fantastice, s-au dansat peste 20 de stiluri, iar lumea nu mai voia să plece. S-a dansat până la ora 22:00 pe stradă, iar atmosfera a fost de fiestă urbană. A fost un feedback care ne-a determinat să ne dorim să cuprindem cât mai multe orașe din țară și să creștem evenimentul de la an la an, dar pentru a reuși să facem asta avem nevoie de sprijin financiar fie din mediul privat, fie din partea autorităților locale.
„Vor fi puse în scenă mai multe stiluri de dans şi asta este frumuseţea evenimentului“
- Cum va fi organizată ediția de anul acesta?
Daniela Samoilă: Anul trecut am avut peste 120 de momente de dans, fie de grup, individuale sau community dance. Programul a inclus demonstrații de dans, flashmobs, momente de interacțiune cu publicul care a fost invitat să participe activ alături de dansatori. Asta este și ideea, pe asta se bazează conceptul evenimentului, de a rupe bariera spectator-dansator, de a fi liber în manifestare, de a dansa cu toată bucuria și de a mări și de a uni comunitatea de dans. Anul acesta vom dansa peste 20 de stiluri de dans, în cinci puncte/ hotspoturi: Muzeul Național de Istorie, Cercul Militar Național, Zona Radisson, Zona Monumentul Renașterii și Zona Monteoru. Vor fi puse în scenă mai multe stiluri de dans, respectiv street dance, fetno, kpop, balet, dansuri grecești, dansuri populare românești, zumba, belly dance, dansuri indiene, lindy hop, west coast swing etc. Sunt stiluri variate, de aici vine și frumusetea evenimentului.
Dragoș Samoilă: În fiecare hotspot vor fi grupate mai multe stiluri de dans și școlile participante. Noi îi invităm pe participanți să le încerce pe toate, să vadă ce li se potrivește și, de ce nu, să meargă mai apoi în sălile de dans, la cursuri.
Daniela Samoilă: Faptul că am fost incluși în Top 100 Manageri din România de către Revista Capital, proiectul fiind nominalizat la categoria Cultură, și că am primit o recunoaștere la Gala RomâniaEștiTu ne ambiționează să mergem mai departe și să facem din „Noaptea Dansului” un eveniment național, poate chiar să îl ducem mai departe și pe plan internațional.