de Roxana Istudor şi Claudia Mîţoi
Stilul cottagecore este în primul rând despre confort, despre transformarea unei case într-un cămin prin nuanţe inspirate din natură şi detalii vintage. De la conceptul de viață liniștită, cu mai mult timp petrecut într-o grădină cât de mică, până la introducerea accentelor casei bunicii în apartamentul de la etajul 24, acest trend este considerat de experți unul care se va perpetua în anii care vin.
Stil romantic, nostalgic, din vremea vechilor meșteșuguri
Ambientul cottagecore este centrat pe elementele de decor rustice, care conferă linişte, familiaritate şi multă căldură în fiecare clipă, tocmai prin simplitatea lor. Considerat o reacție la stresul enorm la care a fost supusă societatea în perioada pandemică, acest stil se traduce prin trecerea casei de la statutul de adăpost cu funcționalitate la un spațiu în care creativitatea și confortul sunt pe primul plan. Cottagecore trimite, așadar, cu gândul la casele bunicilor şi la filmele vechi, în care imprimeul floral şi materialele naturale erau cele mai populare. „Conceptul îmbrățișează toate aspectele unei existențe mai sustenabile, într-o armonie mai mare cu natura. În miezul său, această tendință coa- gulează stilul vieții de la țară din Marea Britanie, romantic și nostalgic, cu accente ale vechilor meșteșuguri”, detaliază Davina Ogilvie, fondator al companiei Wovn Home.
De la pâine făcută în bucătărie la bricolaj cu copiii
Cottagecore a căpătat o enormă popularitate în ultimii ani şi a influenţat inclusiv obiceiurile oamenilor în perioada în care a fost limitată mobilitatea. De la a coace pâine acasă până la o seară liniștită cu pisica sau în fața șemineului sau de la schimbarea lenjeriei de pat cu una cu flori la obiecte personalizate de bricolaj realizate împreună cu copiii, toate acestea reprezintă o trecere la stilul cottagecore. De altfel, estetica intrată în viața oamenilor cu acest nume a căpătat popularitate şi datorită uşurinţei cu care poate fi adaptată pentru fiecare spaţiu. A avea o casă în zona rurală a devenit mult mai apreciat decât înainte de pandemie, iar acest lucru i-a făcut pe mulţi ori să înceapă mici procese de redecorare pentru a transforma locuinţele, ori chiar să se mute în zone rurale.
Celebritățile dau tonul întoarcerii la natură
Cottagecore este un trend în care apropierea de natură este cea mai importantă. Plantarea în grădină sau în ghivecele de apartament, pregătirea aranjamentelor florale şi crearea unui spaţiu în care omul modern, stresat și constrâns să se limiteze la condiții stricte, să se poată bucura în liniște de un strop de soare au devenit activităţi mai importante decât erau cu patru ani în urmă. Iar vedetele internaționale de top dau tonul în materie. Unul dintre cele mai relevante exemple este albumul „Folklore”, lansat cu mare succes de Taylor Swift, care o prezintă pe artistă fără strălucire artificială, relaxată, într-o pădure fermecătoare, înfășurată într-un trenci simplu. Albumul condensează conceptul de cottagecore, promovând energia obținută din contactul cu natura, simplitatea și o estetică minimalistă care astfel a intrat rapid direct în mainstream.
Cufere, lăzi de zestre, broderii unicat
Cottagecore pune accent şi pe materialele folosite în locuinţa fiecăruia. Sunt la mare căutare cuferele din lemn, cu design de pe vremea bunicilor, piesele de mobilier vintage, acele detalii care aduc aminte de copilăria pe care mulți oameni au petrecut-o în încăperile văruite proaspăt, cu miros de cozonac și lăzi de zestre lângă pat, din casele de la țară. Toate acestea pot fi actualizate și personalizate simplu, în funcție de preferințele fiecăruia, în așa fel încât spațiul interior să îndemne la relaxare și la nostalgie. De pildă, pentru o schimbare mai mare se poate opta pentru fotolii cu imprimeu vintage sau se pot folosi pentru vechile fotolii huse care se pot schimba oricând. De asemenea, piesele din textile naturale și ghivecele de ceramică, precum și broderiile unicat sau pictura pe lemn și sticlă sunt elemente de decor cu care cottagecore a cucerit o întreagă generație ce se întoarce la viața mai puțin strălucitoare în exterior și mai bogată în interior.
Țesături naturale, haine lejere
Culorile joacă un rol important în fiecare trend de design interior, iar acest lucru este valabil şi pentru cottagecore. Culorile calde sunt cele specifice acestui stil, iar combinația galben și gri, una trimițând cu gândul la piatră, iar cealaltă la căldura razelor solare, poate face parte integrantă dintr-un astfel de ambient. Demn de menționat este faptul că anumite start-up-uri, printre care Quilt.AI, din Singapore, au folosit inteligența artificială pentru a determina în ce măsură oamenii afectați de pandemie și-au schimbat obiceiurile și comportamentul, iar una dintre tendințele majore s-a dovedit a fi tocmai transformarea locuinței prin propria creativitate centrată în jurul ideii de natură. Studiile au mai relevat o creștere cu peste o treime a căutărilor de țesături naturale și piese vestimentare mai lejere. „Pe măsură ce națiunile ies din limitarea mobilității, se observă că oamenii din orașe se întorc tot mai puțin la fostele gusturi și obiceiuri. Vechea modernitate urbană pur și simplu nu mai este căutată”, detaliază Angad Chowdhry, co-fondator al Quilt.AI.
Draperii florale, lenjerii care invocă grădina
Unul dintre elementele majore ale stilului cottagecore este imprimeul floral. Acesta este omniprezent, de la draperiile vesele la lenjeriile în culori pastel, centrate pe bleu și verde, cu trimitere la albastrul cerului sau la verdele gazonului din grădină. Florile sunt micuțe, delicate, o trimitere la frumusețea pajiștilor sălbatice, în care plantele cresc în voie. Țesăturile în culori pastel sunt completate cu tot felul de elemente de decor, toate din materiale naturale, de la fețe de masă cu dantelă la perne fantezie cu elemente care aduc aminte de divanurile bunicilor. De asemenea, pereții pot fi zugrăviți în nuanțe calde, care să creeze imaginea de confort și de adăpost plin de intimitate. De altfel, unul dintre avantajele majore ale acestui stil este uimitoarea sa versatilitate, cottagecore putând fi adaptat oricărui spațiu, mare sau mic, luminos sau umbrit, în oraș sau la țară.