de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Într-o lume cu atât de mulți oameni unici și sute de culturi care influențează și inspiră felul în care sunt celebrate momentele importante din viața fiecăruia, căsătoria ocupă un loc aparte - spectacolul iubirii poate fi discret sau de anvergură, iar unele nunți au bătut toate recordurile.
Cel mai mare tort, cea mai scumpă festivitate
Prăjitura imensă preparată de o echipă de 58 de bucătari la cazinoul Mohegan Sun, din Connecticut, pentru o nuntă din 2004 a fost un tort cu șapte niveluri, care cântărea exact 6.818 kilograme (cu aproape 2.000 de kilograme de glazură!) și a necesitat instrumente de gătit care nu se găsesc în majoritatea bucătăriilor (a fost nevoie de două stivuitoare pentru a ridica fiecare nivel). Două decenii mai târziu, trendul este cu totul altul - la nunțile de astăzi se servesc prăjituri mici, cu două „etaje”, plasate central pe fiecare masă. Dar tot la capitolul tort de nuntă se poate consemna un alt record: în 1998, casa de licitații Sotheby’s din New York a vândut o cutie în care se afla o felie din desertul de nuntă al ducelui și ducesei de Windsor din... 1937! Prețul de pornire a fost de 29.900 de dolari, cea mai costisitoare astfel de bucățică din istorie! Cumpărătorii au fost din San Francisco și au declarat că nu intenționează să mănânce delicatesa. Încasările din vânzare au fost donate către organizații caritabile.
Cea mai vârstnică mireasă: 102 ani
La capitolul cheltuieli, nunțile bogaților lumii trec de frontiere din ce în ce mai spectaculoase. Recenta nuntă a lui Anant Ambani cu Radhika Merchant a depășit 600 de milioane de dolari. Totuși, calculată la sumele de astăzi, una dintre ceremonii se menține pe locul al doilea din… 1981: nunta șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, din Dubai, și a miresei sale, prințesa Salama, care ar costa astăzi 100 de milioane de dolari și a inclus un stadion suficient de mare pentru 20.000 de invitați, construit special pentru festivitate. Și, cum dragostrea nu are limită de timp, australianca Minnie Munro i-a spus „Da”, la vârsta de 102 ani, în 1991, lui Dudley Reid, care avea 83 de ani, într-o ceremonie la Point Clare, Australia. La alt capitol, lungimea trenei, alt record: în 2017, la Caudry, oraș francez faimos pentru producția locală de dantelă, se înregistra o trenă de mireasă de 8.095,40 de metri, purtată de Félicie Bouthemy (în care cei 15 voluntari care au lucrat-o au încorporat părți din anterioara piesă de record mondial, care avusese… 1.203,9 metri, notează indiatoday.com). O astfel de piesă fără egal ar fi putut s-o încurce, totuși, pe mireasa care deține recordul la… alergat maraton într-o ținută de nuntă: Eleanor Franks, rezidentă din Marea Britanie, a îmbrăcat o rochie de mireasă lungă și un voal (așa cum este cerut de Cartea Recordurilor) și a finalizat Maratonul Virgin London în aprilie 2011, în patru ore, 11 minute și 1 secundă. De altfel, a existat și un cuplu de miri în vârstă care a găsit de cuviință să-și celebreze dragostea cu un record la alergare: Shigetsugu Anan (83 de ani și 11 zile) și soția sa, Miyoko Anan (78 de ani și 71 de zile), ambii din Japonia, au alergat împreună un maraton pe care l-au și terminat în șapte ore, 36 de minute și 22 de secunde.
100 de cavaleri de onoare…
La multe nunți, desemnarea cavalerului de onoare este o chestiune complicată, încărcată de simbolistică și de atenția ca nu cumva un prieten să se supere pentru că un altul a fost considerat mai apropiat. Ca să elimine complet această dilemă, la nunta sa din 2003, din Ontario, Canada, Arulanantham Suresh Joachim s-a căsătorit cu Christa Rasanayagam însoțit de 47 de cavaleri de onoare, cu vârste cuprinse între 2 ani și 63 de ani. Cu această ocazie a stabilit și un record mondial. Dar nu a durat decât puțin peste un deceniu - în anul 2015 a avut loc o nuntă care a doborât recordul Guinness: mirii au invitat 130 de domnișoare de onoare și 100 de cavaleri! Câștigătorii participaseră anterior la o competiție organizată de proprietarul unui magazin cu accesorii pentru mirese care dorea să realizeze o nuntă de record mondial. Care s-a și întâmplat. Și tot de dragul iubirii aprinse și nemuritoare, Lauren Lubeck Blair și David E. Hough Blair și-au reînnoit jurămintele de 101 ori. Dincolo de recordul înregistrat, cei doi au trecut, practic, prin tot atâtea… nunți!
…253 de fetițe cu flori
Nici cu alegerea domnișoarelor de onoare nu este mai simplu decât în cazul cavalerilor, dar și aici a existat o excepție de record mondial: Edith Gulliford, din Marea Bri- tanie, a fost domnișoară de onoare la vârsta de 105 ani. Pe de altă parte, unde altundeva decât în Japopnia se poate înregistra un record mondial nupțial cu o atât de pregantă componentă socială și de comunitate? Ca să ridice moralul copiilor din zona Hita, lovită puternic de un cutremur, Charlene Pearson și Leon Watts au avut la nunta lor 253 de fetițe care au purtat flori și cărora astfel le-au adus un strop de bucurie în timp ce au realizat un record mondial care va fi greu de depășit. Și tot la capitolul flori, statisticile consemnează imensul buchet de mireasă, cu o combinație de 1.500 de flori, purtat de amintita Christa Rasanayagam, la nunta sa. Uluitor, demn de un film, acest buchet avea nu mai puțin de 500 de trandafiri.
O logodnă de aproape șapte decenii
Octavio Guillen și Adriana Martinez, din Mexic, nu s-au grăbit să se cunune. Practic, cei doi s-au căsătorit când aveau ambii 82 de ani, la 67 de ani după ce se logodiseră. Indiferent care au fost motivele care au stat la baza acestei amânări cât o viață de om, un lucru este cert: aceasta este cea mai lungă logodnă consemnată până în prezent, deci o promisiune de iubire care reprezintă un record mondial. Pe alt segment al recordurilor nupțiale, în 2009, la Grădina Botanică din Singapore a avut loc o sesiune maraton de căsătorii, în care şi-au unit destinele 163 de cupluri în doar 24 de ore. Și tot un record a fost stabilit în India: 2.143 de cupluri s-au căsătorit în timpul unei ceremonii în masă în Baran, Rajasthan, acesta fiind un record mondial pentru cele mai multe cupluri căsătorite în 12 ore. În timpul evenimentului au fost organizate atât cununii hinduse, cât și musulmane, totul fiind destinat membrilor defavorizați ai societății, pentru care căsătoria poate fi o povară financiară.
Zile întregi de petrecere
În unele culturi, ceremoniile de nuntă durează… mult. În Zulu se înregistrează unul dintre cele mai lungi ritualuri de nuntă, care durează până la opt ore și este foarte elaborat. Familiile și tinerii căsătoriți se reunesc de mai multe ori, timp în care vorbesc despre viitorul lor împreună și aduc ofrande strămoșilor. Mireasa trebuie să se schimbe în trei ținute pentru a-și demonstra frumusețea familiei viitorului soț. Și în unele părți din Marea Britanie ceremoniile de nuntă durează un timp record: zece ore. Iar în ceea ce privește nunțile tradiționale chinezești, acestea abundă de feluri numeroase de mâncare, iar festivitățile durează în total două zile.