Main menu

header

999 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Capitala Germaniei este presărată cu peste 60 de piscine interioare publice, multe dintre acestea atât de uimitoare și de liniștite, încât vizitatorii se pot simți ca și cum ar înota în... catedrale, biblioteci sau muzee! Excelent conservate, clădirile care adăpostesc aceste piscine atrag milioane de vizitatori dornici de o experiență cu totul inedită.

Clădiri de excepție, cu arhitectură de patrimoniu

În cartierul luxos Prenzlauer Berg, din Berlin, se pot vedea în toate anotimpurile localnici sau turiști îndreptându-se spre fațada de piatră neo-renascentistă a Hotelului Oderberger, pentru a participa la o tradiție locală îndrăgită, veche de secole: petrecerea orelor într-una dintre faimoasele piscine publice. De altfel, orașul este una dintre cele mai bune destinații de înot interior din lume, în primul rând pentru că sunt adăpostite de clădiri de excepție, monumente cu design și arhitectură de patrimoniu, de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. „Ar fi imposibil pentru cineva să trăiască într-un loc precum Berlinul și să nu fie pasionat de înot”, spune rezidenta Beata Gontarczyk-Krampe, care a cercetat și a scris despre istoria mai puțin cunoscută a Berlinului, publicând două ediții ale cărții sale „Berlin Companion”, care includ numeroase curiozități, inclusiv despre faimoasele piscine publice interioare ale Capitalei Germaniei.

„Bazinele poporului”

Obiceiul de a merge la piscine publice a devenit pentru prima dată popular la Berlin printre clasele mai bogate la sfârșitul secolului XIX, într-o perioadă în care puțini oameni aveau băi acasă. Edilii orașului și-au dat seama că lărgirea accesibilității piscinelor are beneficii civice și au acordat acces și claselor inferioare, motiv pentru care aceste piscine sunt numite și Volksbäder - „bazinele poporului”. În mod remarcabil, multe astfel de spații ale orașului au supraviețuit bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial. Iar edificiile care au fost lovite au fost rapid restaurate la gloria lor originală.

Stadtbad Charlottenburg, salvată de proteste

999 29 2Piscinele publice din Berlin variază de la stilul Art Nouveau până la reperele arhitecturale din epoca est-germană. Stadtbad Charlottenburg, de pildă, este cea mai veche piscină interioară din oraș. Amplasată de-a lungul unei străzi laterale liniștite, de lângă Bismarckstrasse, această clădire majestuoasă din cărămidă roșie în stil gotic este împodobită cu statui Garguille captivante, cu tematica apei. Construită în timpul boom-ului populației din Berlin, în 1898, piscina a avut un rol crucial în sănătatea publică, oferind facilități de scăldat într-o perioadă dificilă. Amenințată cu demolarea în 1974, piscina a fost salvată de protestele publice, care au schimbat decizia inițială a autorităților. Așa se face că edificiul a fost restaurat, iar instalația conservată. În 1982, baia publică a primit protecție oficială și rămâne primul și singurul astfel de spațiu din Berlin care are o piscină din oțel inoxidabil. Stadtbad Charlottenburg întâmpină vizitatorii cu o ușă frumos finisată, din fier forjat, care duce la vechea sală în stil Art Nouveau. Instalația prezintă un interior neogotic cu boltă în cruce, feronerie fascinantă și picturi murale.

Stadtbad Neukölln - stilul unui spa antic

999 29 3Amplasată în dinamica și diversitatea cartierului Neukölln, din Berlin, Stadtbad Neukölln este o comoară neoclasică ce combină perfect splendoarea arhitecturală cu o tradiție bogată de… scăldat! Deschis inițial în 1914, acest mare spațiu de îmbăiat a fost construit pentru până la 10.000 de vizitatori zilnic și a devenit rapid una dintre cele mai cunoscute piscine din Europa. Arhitectul Reinhold Kiehl a proiectat edificiul în stilul unui spa antic, inspirându-se din băile romane, care includeau o clădire cu o cupolă, cu o piscină adâncă, rotundă, și un luminator care atrage lumina naturală. Piscina este rezervată exclusiv femeilor în zilele de luni.

Bauhaus, redeschisă la o lună după război

999 29 4Cunoscută și sub numele de Stadtbad Gartenstrase, piscina Bauhaus este ancorată în inima cartierului central Mitte din Berlin și este o mărturie captivantă a moștenirii arhitecturale și de înot în masă a orașului. Baia istorică Bauhaus și-a deschis porțile pentru prima dată în 1930, proiectată sub motto-ul „Lumină, aer și soare”, iar ferestrele sale cu montanți din tavan oferă vederi fantastice asupra cerului de iarnă. Două bombe au lovit clădirea în 1945, dar după încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale au fost luate măsuri imediate pentru a preveni pagube mai semnificative, iar bazinul a fost redeschis în iunie, la doar o lună după capitularea Germaniei naziste. Până la sfârșitul anului 1945, Stadtbad Mitte avea o medie de 5.000 de vizitatori zilnic. În piscina de 50 de metri, doritorii pot pluti văzând din plin cerul de deasupra orașului.

Stadtbad Oderberger Strasse - reinaugurată după trei decenii de renovări

999 29 5Situată în cartierul înstărit Prenzlauer Berg, piscina publică Stadtbad Oderberg Strasse (cunoscută și sub numele de Stadtbad Prenzlauer Berg) este o fuziune captivantă de istorie și modernitate. Inaugurată inițial în 1902 ca o baie publică, pentru a îmbunătăți igiena cartierului care creștea vertiginos grație fabricilor ce se deschideau în ritm alert, clădirea distinctă din punct de vedere arhitectural a suferit renovări ample după ce s-a închis, în 1986. Piscina s-a redeschis în 2016 în interiorul Hotelului Oderberger Berlin, cu acces garantat publicului. Vizitatorii trebuie doar să rezerve un bilet de două ore pentru 9 euro, inclusiv online, iar pentru oaspeții hotelului, accesul este gratuit.

Situată în partea de vest a orașului, piscina publică Liquidrom pune accent pe saune și pe bazinul impresionant, cu apă sărată

Schwimmhalle Finckensteinallee, fost spaţiu pentru trupele SS

Schwimmhalle Finckensteinallee este o piscină publică mai specială, care a fost martoră la multe capitole din istoria complexă a Berlinului. Este una dintre puținele relicve ale arhitecturii celui de-Al Treilea Reich rămase din oraș. Construită inițial în 1938 ca o unitate de antrenament exclusivă pentru trupele SS, clădirea are un exterior impunător, din cărămidă roșie, și este realizată în stil pseudo-neoclasic. Două statui de piatră - a unei femei și a unui bărbat ținând o sabie - străjuiesc fiecare parte a intrării. După ce mai mulți ani a servit unor scopuri diverse, piscina și-a deschis porțile publicului în 2014. Sala vastă, împodobită cu ferestre din podea până în tavan, păstrează dimensiunea și estetica originale, cu plafoane albastru pastel și alb, pentru o notă de vitalitate. În ciuda trecutului controversat al clădirii, piscina oferă acum un amestec unic de istorie și facilități moderne, inclusiv un schimb gratuit de cărți. Spațiul este folosit și de înotătorii de performanță.