Main menu

header

999 28 1de Gheorghe Zmaranda

În Thailanda există o tradiție străveche de peste 700 de ani în cadrul căreia în fiecare toamnă oamenii lansează lampioane pe apă, inscripționate cu dorințe și mulțumiri, care le vor conduce rugăciunile către cer. De la începutul ei, această tradiție a fost considerată o mare ocazie de sărbătoare, iar lampioanele iluminate au rămas simbolul noilor începuturi. Pentru a trimite visurile mai departe în univers și pentru a sărbători speranța și bucuria de a trăi a apărut WishFest, primul festival din România dedicat lampioanelor pe apă, spune interlocutorul nostru, Florin Pandele, organizator al evenimentului și președinte al Asociației Liber la Evenimente.

„Este mai mult decât un spectacol de lumini, este un manifest”

999 28 2- Care este semnificația acestui eveniment, ce mesaj vreți să transmiteți prin intermediul acestui festival?

- Prin Wishfest ne-am dorit ca participanții, împreună cu prietenii, părinții, bunicii, copiii și nepoții să ia parte la un moment unic care să stârnească creativitatea, să acceseze cele mai profunde gânduri și dorințe, să îi ajute să sărbătorească sfârșitul verii și să plece mai departe cu o amintire care se va transforma în poveste. Evenimentul este unic nu doar prin conceptul său, dar și prin faptul că participanții nu sunt doar observatori la eveniment sau simpli participanți, ci devin părți implicate direct. Aceștia personalizează lampioanele cu cele mai arzătoare dorințe, care urmează să fie lansate împreună pe apă la apusul soarelui. Se creează astfel mai mult decât un spectacol de lumini pe apă și senzația de unitate, în fapt este un „manifest” ce se transmite către univers. Ținând cont și de situațiile din lume din ultimii ani, precum pandemia și războaiele, oamenii au nevoie de speranța unui viitor mai bun, mai liniștit, de pace sufletească. Prin transpunerea dorințelor pe lampioane, acestea se transformă dintr-un simplu gând, în acele dorințe arzătoare care, odată transmise spre univers, pot fi ascultate cu adevărat.

„A patra ediție va avea loc între 31 august şi 1 septembrie, în Parcul IOR din București”

- Unde va avea loc lansarea lampioanelor pe apă și în ce interval orar?

- Anul acesta a patra ediție a Wishfest va avea loc în perioada 31 august - 1 septembrie, în Parcul IOR din București. Evenimentul va începe în fiecare zi la ora 10:00 și se va termina la ora 23:00. În fiecare zi de eveniment, participanții vor avea la dispoziție zona de food court, cu food trucks pentru toate gusturile și nevoile, de la mic la mare, pe bază de carne, dar și vegane și vegetariene. Participanții se vor întâlni cu comunitatea de creatori locali, în cadrul Dreamy Fair, vor fi organizate și ateliere creative pentru copii, spectacole de teatru, momente de dans și zone de relaxare. În fiecare seară, atmosfera va fi completată de concerte live. Anul acesta îi vom avea alături pe Adi Istrate și Vlad Musta. Începând cu ora 20:00, după apusul soarelui, participanții pot lansa dorințele pe apă și se pot bucura de magie până la finalul evenimentului.

„Lampioanele sunt realizate din materiale prietenoase cu mediul”

999 28 3- Este foarte important ca organizarea unor evenimente de acest gen, care adună laolaltă foarte mulți oameni, să se facă cu responsabilitate și respect pentru natură. Lampioanele folosite sunt biodegradabile sau după eveniment urmează să fie strânse de pe lac?

- Iubim mediul înconjurător, astfel lampioanele sunt realizate de la zero de către noi, din materiale prietenoase cu mediul, testate pentru a rezista la suprafața apei minimum 48 de ore. În cadrul festivalului avem o echipă dedicată care se va asigura că toate lampioanele vor fi strânse de pe lac în fiecare seară pentru a fi apoi reciclate. Astfel, lăsăm în urma noastră un mediu curat și frumos. Mai mult decât atât, pentru a asigura sustenabilitatea, echipa WishFest lucrează la fiecare eveniment cu firme specializate în vederea colectării selective.

- Cum pot participa la eveniment cei care își doresc acest lucru?

- Pentru noi este important ca toată lumea să aibă acces la WishFest, astfel intrarea este liberă. Participanții pot veni oricând să se bucure de magia festivalului dedicat lampioanelor pe apă, însă dacă vor să trăiască experiența în mod autentic, recomandăm să își rezerve propriul lampion online de pe site-ul nostru. Lampioanele pot fi achiziționate și în cadrul evenimentului, la fața locului, dar, pentru că lampioanele sunt confecționate de noi, sunt în număr limitat. De aceea încurajăm rezervarea acestora înainte de eveniment pentru a evita un sold-out.

999 28 4- Permiteţi şi altfel de lampioane?

- În afară de faptul că poluează, lampioanele cu foc pe care unii participanți încearcă să le lanseze în cadrul festivalului pot produce incendii, de aceea trebuie să fim toți responsabili și atenți la acțiunile noastre. Astfel, vreau să subliniez cât se poate de clar că pentru a asigura siguranța participanților la WishFest avem zero toleranță față de lampioanele zburătoare sau de orice alt tip decât cele realizate de noi.

„Participanții nu pot să își imagineze înainte de lansarea lampioanelor sentimentul de speranță și fericire pe care îl poate oferi acest moment. Nu se gândesc înainte cum poate un simplu obiect să facă posibilă o astfel de trăire. Adevărul este că fiecare participant și fiecare lampion în parte ajută la crearea momentului magic. Fără ei nu ar putea fi posibil WishFest“

Lampioanele sunt făcute din materiale testate să reziste 48 de ore pe apă

Pe lângă lansarea lampioanelor, vor fi organizate ateliere și concursuri pentru copii, concerte live, spectacole de teatru pentru copii, concursuri pentru cei mari și cei mici, concursuri de dans

„Anul trecut au fost lansate pe apă 10.200 de lampioane“

- Câte lampioane au fost lansate la ediția de anul trecut?

- În anul 2023 s-au lansat 10.200 de lampioane, iar numărul participanților a fost impresionant. Pe parcursul a celor două zile de festival au fost prezenți circa 40.000 de participanți.