de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Situl arheologic Laodiceia, de lângă orașul Denizli, locație renumită în regiunea Anatoliei de Vest a Turciei, a oferit o nouă descoperire de excepție: mai multe sculpturi cu vopseaua aproape intactă, adevărate capodopere ale perioadei elenistice.
Arta legendei lui Odiseu, din secolul al II-lea î.Hr.
Săpăturile de la Laodiceia fac parte din proiectul „Moștenire pentru viitor”, dezvoltat de autoritățile turce pentru a conserva patrimoniul Anatoliei. Arheologii au descoperit grupul de sculpturi denumit Scylla în timp ce restaurau clădirea Teatrului de Vest din Laodikeia, aflată pe lista potențialelor intrări în Patrimoniul Mondial UNESCO. Grupul sculptural include capul și mâna monstrului Scylla, corpul lui Ulise (Odiseu), două sculpturi ale tovarășilor acestuia, care în legendă au fost atacați și uciși de câinii sălbatici din jurul Scyllei, precum și prora navei eroului grec considerat „isteț ca un proverb”. „Grupul Scylla”, așa cum au fost denumite aceste sculpturi, a fost creat la începutul secolului al II-lea î.Hr. de Athanadoros, Hagesandros și Polydoros din Rodos.
Reflectă stilul baroc al perioadei elenistice
„Grupul Scylla” din Laodiceia datează din perioada Împăratului Augustus (27 î.Hr. - 14 d.Hr.) și este cel mai vechi de acest fel descoperit până în prezent. Operele sunt apreciate pentru vopseaua intactă, stilul, estetica, dar și calitatea artistică. Arheologii consideră că aceste opere ar fi fost expuse la etajul al doilea al Teatrului Vestic, unde, în anumite zile ale anului, un povestitor citea publicului aflat la teatru din opera lui Homer, „Odiseea”, iar sculpturile erau expuse pe scenă. O parte dintre acestea au rămas intacte, spre bucuria arheologilor și bogăția artei și culturii umanității. Entuziasmul a ajuns până la conducerea statului turc - ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, și-a exprimat satisfacția față de descoperire, remarcând raritatea statuilor și importanța acestora pentru cercetarea istorică și artistică. Într-o postare pe rețelele sociale, oficialul a remarcat: „Aceste sculpturi extraordinare sunt destul de importante în ceea ce privește lucrările rare care reflectă stilul baroc al perioadei elenistice și au supraviețuit până în zilele noastre cu picturile lor originale”. Statuile Scylla găsite în Laodiceea nu sunt doar cele mai vechi și mai originale de acest gen, dar reprezintă și un moment-cheie în tranziția de la păgânism la creștinism.
„Grupul de sculpturi, care include picturile și redarea realistă a atacului asupra lui Odiseu, este cu adevărat remarcabil“ profesor Celal Şimşek, Universitatea Pamukkale
Spaţiu încărcat de istorie
Laodiceia, situată în partea de nord a orașului Denizli, a fost fondată de regele Antioh al II-lea Theos și a fost numită după soția sa, regina Laodice. Orașul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari centre comerciale din istorie și a avut, de asemenea, o mare importanță pentru lumea creștină - Biserica Laodiceiană, unul dintre cele mai vechi supraviețuitoare ale celor șapte biserici menționate în Noul Testament, a transformat orașul într-un centru religios de nivel metropolitan în perioada romană.