de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Mai mulți cercetători din Israel au avut curiozitatea de a studia corelația dintre chipul unei persoane și numele pe care îl poartă, iar concluzia a fost uimitoare: fața unui om tinde să evolueze pentru a se potrivi cu... numele respectivei persoane!
Corelări corecte peste șansele estimate
Studiul realizat de experți de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au încercat să stabilească dacă părinții aleg un nume de bebeluș pe baza a ceea ce pare potrivit pentru aspectul copilului sau dacă procesul este invers, adică, de-a lungul anilor, aspectul feței unui om se schimbă pentru a se potrivi cu numele dat de părinți celui mic. Rezultatele, publicate de revista PNAS, au arătat că, pe de o parte, adulții și copiii participanți la experiment au corelat corect fețele cu numele lor corespunzătoare, cu o rată mult peste nivelul estimat al șanselor, iar pe de altă parte, că atunci când a fost vorba despre potrivirea dintre fețele și numele copiilor, participanții nu au putut face asocieri precise.
O evoluție „care se derulează de la sine”
În altă componentă a cercetării, specialiștii au recurs la un sistem de învățare automată, care a fost alimentat cu o bază de date foarte mare de imagini cu fețe umane. Computerul a recunoscut că reprezentările fețelor adulților cu același nume erau semnificativ mai asemănătoare între ele decât reprezentările fețelor adulților cu nume diferite. În schimb, nu a fost găsită nicio asemănare semnificativă între copiii cu același nume în comparație cu cei cu nume diferite. Cercetătorii au ajuns la concluzia că asemănarea dintre chipul unei persoane și numele acesteia rezultă dintr-o evoluție care se derulează de la sine.
„Aliniere” cu stereotipurile sociale
Numele este o „etichetă socială” asociată cu fiecare om de la începutul vieții. Specialiștii israelieni consideră că aspectul facial al unei persoane se schimbă pe o perioadă lungă pentru a se „alinia” cu stereotipurile sociale asociate cu numele pe care îl poartă. Astfel de stereotipuri se pot forma în multe feluri - de exemplu, pentru că numele este legat de o personalitate cu notorietate sau datorită conotațiilor religioase. „Cercetarea noastră evidențiază semnificația mai largă a acestui efect surprinzător - impactul profund al așteptărilor sociale. Am demonstrat că structurile acestea există”, punctează specialistul Yonat Zwebner, de la Universitatea Reichman, din Tel Aviv.
„Structurarea socială este atât de puternică, încât poate afecta aspectul unei persoane“ (Yonat Zwebner, Universitatea Reichman, Tel Aviv)
Aspectul facial se schimbă în timp pentru a se „alinia” cu stereotipurile sociale asociate cu numele
Impact psihologic major
Numeroși factori determină personalitatea unui om - unii sunt influențați de genele personale, apoi experiențele formative joacă un rol enorm, la fel și persoanele din jur, și, în cele din urmă, rolurile asumate în viață, fie la locul de muncă, fie în familie. În mijlocul tuturor acestor dinamici, numele au o influență extrem de personală. Unele cercetări anterioare au fost oarecum „precursoare” ale celei recente, din Israel, marcând importanța structurilor sociale în faptul că un chip poate evolua să se potrivească cu numele. Mai precis, un studiu condus de psihologul american Jean Twenge a constatat că oamenii cărora nu le place propriul nume tind să aibă o adaptare psihologică mai slabă. În același timp, un studiu german a analizat răspunsurile utilizatorilor unui site de întâlniri care au fost întrebați dacă ar dori să urmărească parteneri potențiali pe baza numelor - s-a descoperit că aceia care aveau nume la modă aveau mai multe șanse să fie acceptați.