Main menu

header

999 10 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Într-o eră în care internetul și rețelele sociale au generat tot mai multă însingurare, specialiștii atrag atenția că există o modalitate de a combate toate neajunsurile pe care le generează izolarea: crearea și menținerea unei rețele de suport social, care are beneficii nebănuite deopotrivă pentru sănătatea fizică și psihică.

Combate declinul cognitiv

Oamenii sunt ființe sociale care au nevoie de alte persoane în jur, în special în perioadele de stres și de criză. Sprijinul și îndrumările din partea altora ajută enorm pe parcursul provocărilor vieții. Crearea și menținerea unei rețele de sprijin social este vitală pentru sănătatea și bunăstarea mintală. Studiile au arătat că persoanele care sunt izolate social și suferă de singurătate sunt expuse riscului de declin cognitiv accelerat. Există numeroase persoane care pot alcătui rețeaua de suport social - familie, prieteni, colegi, profesioniști, comunități locale și online. A avea un grup divers de susținători înseamnă că nevoile și emoțiile de bază vor fi satisfăcute.

Familia și apropiații susțin orice trecere printr-o perioadă tulbure

Psihologii și alți profesioniști din domeniul sănătății mintale vorbesc adesea despre importanța de a avea o rețea puternică de sprijin social. Oricine dorește să creeze, să mențină și să cultive un astfel de grup de suport se înconjoară de familie și de prieteni apropiați. Componenții acestei rețele sunt acei oameni care sar în ajutor indiferent de situație, care îl înțeleg foarte bine pe cel care trece printr-o situație dificilă, care îl cunosc și îl apreciază și care au disponibilitatea de a susține trecerea prin perioada tulbure fără să ceară nimic în schimb. De la durerea pierderii cuiva drag până la anxietatea legată de dificultăți financiare, rețeaua de membri ai familiei și prieteni apropiați se poate dovedi un adevărat colac de salvare.

Sursă de empatie și de speranță

Există numeroase beneficii de a avea o rețea de suport social. Nu numai că aceasta mărește capacitatea de a face față situațiilor stresante și de a atenua efectele suferinței emoționale, dar promovează și o bună sănătate mintală, iar cercetările oamenilor de știință au demonstrat, pe parcursul unor studii riguroase, faptul că rețeaua de suport social atenuează unele suferințe fizice și accelerează în multe cazuri vindecarea. În plus, un astfel de grup de sprijin poate încuraja comportamentele sănătoase, mentale și fizice, de la alimentație corectă la mișcare și echilibru emoțional, fiind certificat efectul benefic pe care îl au discuțiile de la egal la egal, comunicarea cu oameni care au trecut prin aceleași experiențe fiind o sursă de empatie și de speranță.

Profesioniștii îndrumă spre un viitor mai bun

Există numeroase forme de suport social pentru cei care trec prin momente dificile. În prima linie se află profesioniștii, psihoterapeuții, cunoscuți pentru abordarea direcționată spre construirea unui viitor mai bun. Practic, acești specialiști ajută pacienții să navigheze prin propriile emoții, să-și depășească temerile, să găsească în interior resorturile pentru a depăși momentele dificile și de a-și creiona un drum înainte bazat pe principii sănătoase. Profesioniștii au o mare experiență în tratarea persoanelor care suferă de probleme psihologice și emoționale, cum ar fi anxietatea și depresia, i-au ajutat și pe alții să se recupereze, ceea ce oferă speranță și motivație interioară.

Grupurile de sprijin deschid calea spre strategii de adaptare

O altă sursă excelentă de suport social sunt grupurile de sprijin, care pot fi identificate local sau online. Multe sunt conduse de organizații caritabile și se organizează în sesiuni regulate, pentru a oferi mem- brilor un spațiu sigur în care să-și discute gândurile și preocupările. Deși acestea nu sunt terapii specializate, grupurile de sprijin sunt de obicei conduse de o persoană cu experiență profesională sau de viață și care asigură un canal important de comunicare, prin intermediul căruia oamenii își împărtășesc poveștile, își celebrează succesele și vorbesc despre strategii de adaptare la situațiile complicate sau traumatizante prin care trec.

Scade riscul de deces prematur

Rețeaua de suport social este identificată ca fiind o componentă-cheie a relațiilor solide și a sănătății psihologice puternice, influențând major modul în care funcționează o persoană în viața de zi cu zi. Cercetările au demonstrat legătura dintre relațiile sociale și multe aspecte diferite ale sănătății și bunăstării. De pildă, un studiu clinic a relevat faptul că voluntarii cu o rețea extinsă de suport social au prezentat un risc mult diminuat de deces prematur. În același timp, potrivit rezultatelor cercetărilor, un astfel de grup extins reduce pericolul de instalare a afecțiunilor cardiovasculare și scade semnificativ rata sinuciderilor. Pe de altă parte, în unele cazuri, persoanele din rețeaua socială pot oferi sprijin instrumental, mai precis dau o mână de ajutor atunci când o persoană are nevoie de o masă caldă dacă este bolnavă sau o duc cu mașina la magazin. Un astfel de suport este important atunci când oamenii au nevoi imediate, care trebuie abordate rapid.

Determină alegeri și comportamente sănătoase

Participarea la grupuri sociale are o influență importantă și asupra comportamentelor, influențând adesea stilul de viață. Concret, așa cum pe de o parte „anturajul” poate duce la obiceiuri nocive, la polul opus, rețeaua de sprijin social poate schimba atitudinea față de vicii, de exercițiile fizice și de alegerile nutriționale, fiind astfel un factor de progres și de prelungire a speranței de viață în condiții de sănătate optimă. Este binecunoscut, de pildă, efectul benefic al rețelei WeightWatchers asupra membrilor săi, apartenență despre care mulți afirmă că le-a schimbat viața, îndrumându-i spre alegeri potrivite pentru ei. De asemenea, există nenumărate cazuri de persoane care au fumat sau care au consumat alcool în exces și care au reușit să renunțe la proastele obiceiuri cu ajutorul rețelei de suport social, fără de care aceste succese ar fi fost mult mai dificil de atins.

Grupurile de sprijin scad semnificativ rata sinuciderilor

O rețea de suport social poate fi alcătuită și din persoanele cunoscute în cadrul unei activități de voluntariat sau de cele din interiorul unui grup de oameni cu hobby-uri, preocupări și aspirații comune

Atenuează simptomele de stres posttraumatic

Potrivit specialiștilor, o rețea de suport social se poate dovedi suficient de puternică încât să atenueze manifestări dintre cele mai grave ale traumelor emoționale, cum ar fi sindromul de stres posttraumatic (PTSD), una dintre afecțiunile mintale care s-au dovedit cel mai greu de tratat. În mod implicit, aceste conexiuni sociale se adresează cu mult succes și episoadelor prelungite de stres, și crizelor psihologice. Cercetările au arătat, de asemenea, că a avea o rețea de sprijin social puternic ajută la reducerea consecințelor induse de traume diverse, de la accidente rutiere la decese în familie.