de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Întâlniri cu artiști renumiți, în producții cu mesaje puternice, inspirate din realitate și o serie de autori remarcabili sunt prilejuite publicului prin evenimentele lansate la începutul stagiunii de toamnă. În continuare, vă recomandăm câteva dintre premierele pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.
„Hello Ceaușescu”: piese de puzzle, din istoria recentă, la Teatrul de Comedie
Cum a fost viața românilor în timpul regimului comunist, cu ce sentimente și visuri s-au hrănit câteva generații prizoniere într-o societate dominată de restricții, manipulare și oprimare, ne amintește într-o formulă originală echipa Teatrului de Comedie din Capitală într-un spectacol lansat la început de stagiune. Pe 5, 6, 7 și 8 septembrie, de la ora 18:30, la Sala Studio au loc primele reprezentații ale comediei „Hello Ceaușescu”, în regia lui Matei Lucaci-Grünberg, un exercițiu inedit care reconstituie cu umor, tristețe și ironie atmosfera anilor ’80-’90. Într-un tur de forță, protagoniștii Delia Nartea, Carol Ionescu, Cătălina Mihai, Eduard Buhac, Alexandru Conovaru, Ana-Maria Turcu, Răzvan Alexe și Mihaela Măcelaru, interpretează roluri multiple, care reflectă mentalul social al epocii, manifestarea formelor de dizidență, imaginea relațiilor de familie, de dragoste și prietenie, teama, minciuna și revolta trăite, precum și sentimentul de libertate descoperit în ritmurile pieselor lui Michael Jackson și Compact.
„Haga”: un manifest curajos, lansat pe scena Teatrului Național din Iași
Teatrul Național din Iași începe stagiunea cu o nouă producție, inspirată de realitatea dramatică a războiului din Ucraina. Pe 5 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare are loc premiera spectacolului „Haga”, de Sasha Denisova, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Textul ilustrează visul unei fetițe din Mariupol care își imaginează un proces fictiv, la Tribunalul de la Haga, unde sunt condamnate crimele de război ale lui Putin și ale apropiaților săi. Suferința și speranța numeroaselor victime anonime ale unei confruntări violente sunt tulburător reflectate în povestea construită cu empatie și multă imaginație de protagoniștii Diana Roman, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Doru Aftanasiu, Daniel Busuioc, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Dumitru Georgescu, Horia Veriveș, Adi Carauleanu, Mălina Lazăr, Haruna Condurache, Cosmin Maxim, Radu Homiceanu, Doina Deleanu, Catinca Tudose, Radu Ghilaș, Andrei Sava. Următoarea reprezentație este programată pe 13 septembrie.
Vedetele muzicii populare, alături de Ilie Caraș în Concertul „Dor de Bucovina”
O seară de neuitat îi așteaptă pe iubitorii de folclor și tradiții românești pe scena Teatrului Național din Capitală. Pe 10 septembrie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Caramitru” este programat concertul „Dor de Bucovina”, un eveniment dedicat tânărului și talentatului solist Ilie Caraș. Artiști renumiți, reprezentând mai multe generații și zone ale folclorului românesc vor urca pe scenă alături de sărbătorit, între protagoniști numărându-se Laura Lavric, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu și Steliana Sima, Viorica Macovei, Sorin Filip, Gabriel Dorobanțu, Alexandra Dan, Valeria și Traian Ilea, Nicușor Iordan, Loredana Streche și Grigore Gherman, alături de virtuozii instrumentiști ai Orchestrei „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, gazda serii fiind îndrăgita actriță Alexandra Velniciuc. Pe lângă celebrarea carierei de succes a artistului originar din nordul Bucovinei, concertul dorește să pună în valoare bogăția și frumusețea folclorului autentic.
Regal muzical în aer liber, la Iași: „Magia Serii în sunet și lumină”
Arii celebre, duete și partituri corale din creația lui Giacomo Puccini vor răsuna spectaculos în Centrul Capitalei Moldovei. Opera Națională din Iași marchează deschiderea stagiunii cu Gala Extraordinară „Magia Serii în sunet și lumină”, o producție grandioasă susținută pe 8 septembrie, de la ora 20:00, pe Esplanada Palatului Culturii din Iași, accesul publicului fiind gratuit. În cadrul programului dedicat Centenarului Puccini, pe scenă vor urca artişti lirici renumiți, precum Elena Moșuc, Ana Maria Donose, Cristina Grigoraș, Manuela Ipate, Nicoleta Maier, Florin Estefan, Florin Guzga, Cosmin Marcovici, Mihai Urzicana, Ivan Dikusar, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale din Iași, condusă de David Crescenzi, finalul concertului fiind marcat impresionant cu un spectacol de lumini și focuri de artificii. Următoarele invitații lansate de scena lirică ieșeană sunt: pe 10 septembrie (ora 18:30), are loc un „Concert La Palat”, găzduit de Palatul Culturii, iar pe 18 şi 19 septembrie, de la ora 18:30, la Sala Mare a Operei puteți viziona cea mai nouă montare a spectacolului „Turandot”, în regia lui Rareș Zaharia.