Main menu

header

1001 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

La aproximativ 25 de kilometri de Alba Iulia veți descoperi încă o dovadă - a câta oare? - a României Frumoase: cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din țară. Înconjurat de munți împăduriți, lacul Iezerul Ighiel vă oferă un peisaj de basm... elvețian, de un pitoresc covârșitor. Minunea asta de lac se găsește la o altitudine de 925 de metri, are o adâncime maximă de peste 9 metri, o lungime de 440 de metri și o lățime maximă de 140 de metri. Între oglinda apei și fundul „bazinului” se acumulează un volum de circa 225.000 de metri cubi de apă.

Platoul Ciumerna domină întinderea de apă

Relieful major este reprezentat de platoul calcaros Ciumerna, care domină lacul din vest, nord-vest și nord-est, cu vârfurile Grohotul Pragului (1.238 m), Podul Horai (1.224 m) și Vârful Serghii (1.276 m). Pe platoul calcaros Ciumerna veți întâlni numeroase doline, iar marginal veți găsi o mulțime de peșteri de diferite dimensiuni. Vegetația inițială a fost constituită din păduri de fag, în care apărea diseminat carpenul și bradul. În ultimii 80 de ani s-au plantat pini și molid în câteva mici areale la nord de lac și pe Valea Iezerului, cu scopul fixării versanților. În pătura erbacee a pădurilor de fag se întâlnește o floră bogată, conform alba24.ro.

Știți ce înseamnă regionalismul „trăscău”?

Rezervaţia naturală Iezerul Ighiel este o arie protejată din judeţul Alba, aparţinând, administrativ, de satul Ighiel din comuna Ighiu. Este o rezervaţie de tip mixt, situată în partea de sud a munților Trascăului (mai este cineva care nu știe că „trăscău” este un regionalism pentru rachiu tare?), la obârșia văii Ighielului, numită de localnici și valea Iezerului. Rezervația naturală Iezerul Ighiel are o suprafață de 5,5 ha, lacul propriu-zis, respectiv zona tampon, întinzându-se pe o suprafață de 365 hectare. Rezervația a fost constituită în 1969.

Accesul spre lacul Iezerul Ighiel se face pe DN74 din Alba Iulia până la Șard, apoi pe DJ107H până la Ighiu și pe DJ106H până în Ighiel. Aici se termină drumul asfaltat, urmând unul forestier paralel cu pârâul Ighielului, până la lac