de Gheorghe Zmaranda
Vorbim de multă vreme despre cum am putea să protejăm natura mai mult, despre cum să păstrăm curată planeta aceasta căreia îi datorăm atât de multe. Și totuși eforturile de astăzi nu sunt suficiente pentru a împlini acest deziderat. Planeta este în continuare sub asediul diferitelor tipuri de deșeuri produse în domenii variate de activitate, iar previziunile sunt sumbre. Așadar, este necesar ca măcar o zi pe an să ne amintim că stă în puterea noastră, a fiecăruia, să contribuim, măcar într-o mică măsură, la curățenia Terrei. Pe 21 septembrie se lansează un apel general de a participa la Ziua Națională a Curățeniei. În această zi se vor organiza tot felul de acțiuni, în diferite locații, dar toate cu același scop, acela de a curăța mediul înconjurător.
Eveniment mondial la care participă voluntari din peste 190 de țări
Această mișcare civică își are originile în anul 1993, atunci când pe 23 septembrie Organizația Națiunilor Unite a declarat data de 20 septembrie Ziua Mondială a Curățeniei. Motivul din spatele acestei decizii a fost dorința de a determina la nivelul populației o conștientizare mai profundă a faptului că trebuie să protejăm mediul înconjurător și să acționăm concret atunci când măsurile preventive sunt ineficiente. Acțiunile propriu-zise de curățenie au fost inițiate de organizația estoniană Let’s do it world. Potrivit informațiilor publice ale organizației, „Ziua Mondială a Curățeniei este organizată anual pe 20 septembrie și este un eveniment civic de amploare la care participă voluntari din peste 190 de țări. Ziua Mondială a Curățeniei - Let’s Do It World este o mișcare civică globală cu misiunea de a conecta și împuternici oamenii și organizațiile din întreaga lume pentru o planetă curată. Deja 100 de milioane de oameni grijulii s-au alăturat mișcării, curățând peste 1.000.000 de tone de gunoi în peste 197 de țări”. Există o corelație strânsă, dovedită, între poluarea planetei și creșterea deceselor care au această cauză. Așadar, prin protecția mediului înconjurător putem salva vieți, ne păstrăm o stare bună de sănătate, iar în termeni economici trebuie să precizăm că în cazul măsurilor de protecție a mediului costurile sunt mult mai mici decât cele cu salubritatea. „Această zi se dorește a fi o conștientizare și o reamintire a faptului că protejarea mediului înconjurător trebuie să reprezinte un stil de viață și nu doar un eveniment în sine. În fiecare an, această zi încearcă să ne amintească fiecăruia dintre noi că un mediu curat este un mediu sănătos. Sărbătoarea are scopul de a inspira și, totodată, de a îndemna comunitățile să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul prin acțiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori și arbuști la proiecte referitoare la conservarea apei și a energiei”, spun reprezentanții organizației civice.
Peste 2.400.000 de persoane în acțiuni de curățare a naturii
România se alătură și anul acesta țărilor care dau startul curățeniei naționale. Anul acesta are loc a XI-a ediție în care este sărbătorită prin acțiuni de curățenie și igienizare Ziua Națională a Curățeniei. Cu acest prilej pe 21 septembrie se vor organiza în toate colțurile țării acțiuni specifice evenimentului. Oricine dorește să își aducă aportul se poate alătura voluntarilor. „Din 2009 până în prezent, în cadrul Zilei de Curățenie Națională, la nivel național peste 2.400.000 de voluntari au luat parte la acțiunile Let’s Do It, România! Din 2009 și până astăzi, am reușit să strângem la Ziua de Curățenie Națională deșeuri de toate tipurile - plastic, sticlă, deșeuri menajere, textile, metal. Procentul de reciclare a crescut de la 17% în primul an la 45% la ultima acțiune. Anul trecut, într-o singură zi, 220.365 de voluntari harnici au strâns 1.267.985 de kg de deșeuri din 41 de județe din țară și din Municipiul București, ceea ce este echivalentul a unei clădiri cu 10 etaje. În România la aceste acţiuni au participat până în prezent peste două milioane de voluntari şi au fost colectate peste 27.000 de tone de deşeuri”, spun reprezentanții mișcării civice Let’s do it România. Așa cum spuneam anterior, oricine se poate alătura unei acțiuni de igienizare sau curățare a mediului înconjurător în zona în care locuiește, spre exemplu, sau oriunde altundeva. Mai mult decât atât, aceste acțiuni pot fi organizate de către „orice grup de inițiativă, ONG, comunitate sau persoană care adună un grup mai mare de 20 de persoane la acțiune”. Acest lucru se face însă doar după ce există informații concrete despre numărul de participanți și despre zona care urmează să fie curățată. Este important de știut că reprezentanții Let’s Do It România recomandă ca „locația să fie aleasă într-o zonă publică deoarece necesită aprobarea primăriei locale pentru desfășurarea evenimentului. De asemenea, locația ar trebui să fie una cât mai sigură pentru participanți, astfel sunt recomandate zone precum parcurile sau străzile cu o circulație redusă”.
Plasticul, una dintre cele mai grave probleme ale civilizaţiei
Blestem sau binefacere? Plasticul este o inovație a lumii moderne, însă beneficiile existenței lui sunt acum contestate prin prisma efectelor negative pe care le determină prezența acestui material în natură. Plasticul a devenit una dintre cele mai mari „plăgi” ale Terrei din cauza faptului că este unul dintre cele mai întâlnite deșeuri aruncată în natură. În plus, nicio zonă a Terrei nu este lipsită de prezența lui, fie că vorbim despre oceane sau despre munți. În pofida faptului că semnalele de alarmă cu privire la nocivitatea plasticului au fost lansate de multă vreme, statisticile arată că producția globală de materiale plastice s-a dublat de la începutul secolului la aproape 400 de milioane de tone metrice pe an în 2021. Și mai grav este faptul că în natură plasticul are durate diferite de degradare, astfel că decompunerea anumitori tipuri de plastic poate avea loc și după 500 de ani. Potrivit Statista, platformă germană de statistică, „în prezent se produc peste 350 de milioane de tone metrice de deșeuri de plastic pe an, dar producția globală de deșeuri din plastic se va tripla până în 2060 până la un miliard de tone metrice”.