de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Tinerii prezentului stau atât de mult în fața ecranelor dispozitivelor inteligente, încât oamenii de știință vorbesc deja despre dependență și pierderea unor abilități. Dar, în pofida aparențelor, capacitatea de socializare rămâne mai puternică și nu este afectată de apelul masiv la tehnologie.
Adolescenții păstrează abilitatea generațiilor anterioare
Un studiu recent, derulat în cadrul Universității de stat din Ohio, SUA, a evidențiat un fenomen care poate părea paradoxal: menținerea capacității de socializare în rândul tinerilor care sunt percepuți ca dependenți de tehnologie și mereu cu ochii în ecranele dispozitivelor inteligente. În timp ce tabletele și smartphone-urile devin „esențiale” pentru copii chiar de la vârsta de 3 ani, influențându-le creșterea, educația, aproape întreaga viață, cercetarea americană evidențiază faptul că plonjonul permanent în tehnologie nu a alterat una dintre abilitățile fundamentale ale speciei umane: socializarea. Mai precis, potrivit experților, adolescenții mileniului trei sunt la fel de bine dotați din perspectiva capacității de socializare cum au fost generațiile anterioare, care au crescut cu… conversații și contact direct.
Capacitatea de conectare, neschimbată
Experții au studiat evaluările a 19.150 de copii care au mers la grădiniță în 1998 cu cele ale unui număr de 13.400 de preșcolari care au început cursurile în anul 2010. Au fost măsurate abilitățile de a forma legături interpersonale, capacitatea de conectare cu alte persoane, formarea prieteniilor sau gradul de adaptare la personalități diferite de ale lor. „Am constatat că abilitățile de socializare au rămas similare pentru ambele grupuri, în unele cazuri înregistrându-se, surprinzător, plusuri în dreptul copiilor născuți mai târziu, cu tehnologia în față, mai ales pe segmentul coeficientului care măsoară controlul de sine. Nu există nicio dovadă concludentă că expunerea regulată la dispozitivele inteligente afectează abilitățile de socializare”, explică sociologul Douglas Downey, autor al studiului. O altă observație care s-a desprins în urma cercetării a fost aceea că ambele generații au evoluat similar în timp, din perspectiva abilității de a forma legături sociale.
„Noile generații nu sunt afectate de timpul petrecut în fața ecranelor și au capacitatea de a învăța că relațiile sociale valoroase implică abilitatea de a comunica și față în față, și online“ (Douglas Downey, Universitatea Ohio)