de Georgiana Mihalcea
Leușteanul este mult mai mult decât un simplu condiment pentru supe și ciorbe. Proprietățile sale medicinale, susținute de o compoziție bogată în nutrienți și compuși bioactivi, fac din el un aliat valoros pentru sănătate. De la susținerea sistemului digestiv și imunitar, până la proprietățile antiinflamatoare și beneficiile pentru sănă- tatea cardiovasculară și a pielii, leușteanul merită un loc de cinste în alimentația noastră zilnică. Integrarea acestei plante aromatice în dieta zilnică poate contribui semnificativ la menținerea și îmbunătățirea funcționării optime a organismului.
Ameliorează indigestia
Leușteanul este bogat în antioxidanți, substanțe care protejează celulele corpului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Acestea sunt molecule instabile care pot provoca stres oxidativ, ducând la îmbătrânirea prematură și la dezvoltarea bolilor cronice. Antioxidanții din leuștean, precum flavonoidele și vitamina C, neutralizează, așadar, radicalii liberi, susținând sănătatea celulară și reducând riscul de afecțiuni grave. Planta este renumită și pentru proprietățile sale digestive. Consumul regulat poate ajuta la ameliorarea indigestiei, balonării și a altor probleme gastrointestinale. Uleiurile esențiale din leuștean stimulează secreția sucurilor gastrice, facilitând digestia și prevenind disconfortul abdominal. În plus, leușteanul are efecte carminative, favorizând eliminarea gazelor intestinale și reducând flatulența.
Apără organismul împotriva infecțiilor
Leușteanul are proprietăți diuretice naturale, favorizând eliminarea excesului de apă și a toxinelor din organism prin urinare, previne apariția infecțiilor tractului urinar și menține sănătatea rinichilor. Consumul de leuștean poate fi benefic în cazurile de edem și de hipertensiune arterială, contribuind la echilibrul hidroelectrolitic și la detoxifierea organismului. Nu este deloc de neglijat faptul că reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, un nutrient esențial pentru un sistem imunitar sănătos. Aceasta stimulează producția de celule albe din sânge, care joacă un rol crucial în apărarea organismului împotriva infecțiilor. De asemenea, vitamina C duce la reducerea inflamației și la accelerarea vindecării rănilor. Consumul regulat de leuștean poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea împotriva răcelilor și a altor infecții virale. Consumul de leuștean sau aplicarea sa sub formă de comprese sau cataplasme ameliorează iritațiile, eczemele și a alte afecțiuni cutanate. Vitamina C din leuștean contribuie la sinteza colagenului, menținând elasticitatea și fermitatea pielii.
O cantitate de 100 de grame de leuștean oferă 48 de kilocalorii, 8 grame de carbohidrați și 3 grame de fibre
Reglează tensiunea arterială
Compușii activi din leuștean au demonstrat efecte antiinflamatoare și de reducere a durerii asociate. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita. În acest sens se recomandă consumul de leuștean sub formă de ceai care se prepară dintr-o linguriță cu vârf de leuștean tocat mărunt, la o cană cu apă clocotită care se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară și se beau două-trei căni pe zi. Leușteanul conține și potasiu, un mineral esențial pentru menținerea sănătății cardiovasculare care ajută la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, reduce nivelul colesterolului, datorită aportului său de fibre și antioxidanți, protejând astfel sănătatea inimii și a vaselor de sânge.