de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Momente și personaje emblematice sunt evocate spectaculos în noile producții românești de teatru, film și muzică, dintre care, în continuare, vă recomandăm câteva evenimente de excepție, pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.
Memoria unui spirit creator: „Iulia Hașdeu. Mesaje de dincolo”, pe scena TNB
Detaliile unei existențe fabuloase, scurte și intense ca un foc de artificii sunt dezvăluite într-un spectacol emoționant pe scena Teatrului Național din Capitală. Pe 30 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Atelier, se joacă „Iulia Hașdeu. Mesaje de dincolo”, un eveniment dedicat împlinirii a 155 de ani de la nașterea poetei. La doar 11 ani Iulia Hașdeu a absolvit Colegiul Sf. Sava și Conservatorul, iar la 16 ani era prima studentă româncă la Sorbona. A scris versuri, literatură și dramaturgie și a manifestat un interes deosebit pentru pictură și filozofie. Moartea sa prematură, la nici 19 ani, a generat o imensă suferință familiei, tatăl său, celebrul savant și istoric Bogdan Petriceicu Hașdeu, încercând ani la rând să o contacteze prin proceduri de spiritism. Într-un spectacol multimedia emoționant, actrița româno-canadiană Claudia Motea reconstituie personalitatea creatoare a poetei și dă voce mesajelor sale profunde care străbat timpul.
Căutând mântuirea: „Mesia”, la Teatrul Evreiesc din București
Despre fragilitatea individului, despre credință, căutare și deznădejde vorbește într-o formulă specială noua producție montată de Andrei Măjeri pe scena Teatrului Evreiesc din Capitală. Pe 27 și 28 septembrie, de la ora 19:00, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Mesia”, de Martin Sherman, un text provocator și complex care abordează cu umanitate și umor dilema evreiască. Într-o poveste ce pornește într-un sat polonez din secolul al XVII-lea, unde comunitatea evreilor, decimată de cazaci, își caută mântuirea urmând un rabin misterios, îi puteți vedea pe Lorena Luchian, Alex Iezdimir, Viorica Predica, Neculai Predica, Geni Brenda Vexler și Cabiria Morgenstern. Relația cu Divinitatea și asumarea ei în existențele trecătoare sunt fascinant explorate într-o montare care prin emoție și subtilitate stârnește spectatorul să descopere răspunsuri esențiale. Următoarele reprezentații sunt programate pe 20 și 24 octombrie.
Incursiune în perioada interbelică: „La fereastra cu pisică”, la Sala Dalles
Atmosfera boemă din perioada interbelică este reconstituită cu șarm și pasiune pe scena Sălii Dalles din Capitală, unde, pe 28 septembrie, de la ora 19:00, este programat spectacolul „La Fereastra cu pisică”. Cunoscuta actriță Daniela Nane, tânărul tenor Octavian Ene și virtuozul pianist și compozitor Alexandru Burcă, invită publicul într-o fascinantă călătorie în timp, către epoca înfloritoare a Micului Paris, evocată cu ajutorul unui inspirat repertoriu de muzică veche și amunzate poeme de amor. Titlul spectacolului este inspirat de romanța de succes „La fereastra unde doarme o pisică”, semnată de Ion Vasilescu, și făcută celebră de soliștii Mia Braia și Petre Alexandru, iar protagoniștii vor reaminti publicului piese memorabile, precum „Mână Birjar”, „Zaraza”, „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara” și alte creații românești care au marcat epoca interbelică.
Filmul românesc premiat la Veneția, „Anul nou care n-a fost”, lansat pe marile ecrane
O perspectivă inedită asupra Revoluției din 1989 ilustrează agonia și căderea regimului comunist, momentele de confuzie, efervescență și criză, fiind resimţite de șase personaje diferite într-o singură zi. Filmul românesc „Anul nou care n-a fost”, scris și regizat de Bogdan Mureșanu, a fost lansat în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, unde a câștigat premiul „Best Film”, la secțiunea „Orizzonti” și încă două distincții importante. Acțiunea surprinde reacțiile românilor la evenimentele de acum 34 de ani, marcate de frica de represiune, mecanismul cenzurii și poliției politice dar și de setea de libertate, magistral reflectate în jocul unor protagoniști de excepție, precum Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Mihai Călin, Manuela Hărăbor, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Răzvan Vasilescu, Radu Gabriel și Angel Popescu. Din această săptămână, pelicula „Anul nou care n-a fost” poate fi vizionată pe marile ecrane din România și Republica Moldova.