Main menu

header

1003 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Încălzirea globală poate fi dificil de vizualizat pe termen lung, dar se întâmplă, iar consecințele se manifestă. Potrivit estimărilor experților de la organizația Climate Central, în următoarele decenii, apele oceanice în creștere vor inunda complet multe zone de coastă și mai multe metropole importante sunt expuse riscului de a se scufunda. Dacă nu se iau măsuri…

Charleston, Amsterdam

1003 29 2În ceea ce privește viitoarele inundații de coastă, orașul Charleston, din Carolina de Sud, devine cu fiecare an un loc tot mai riscant pentru a trăi. Un raport recent a constatat un pericol de 34% de cel puțin o inundație masivă pe an de acum până în 2050. Aceste estimări lasă expuse complet structurile și casele frumosului oraș istoric, în special în zonele joase. Valurile de furtuni de-a lungul portului Charleston sunt deja din ce în ce mai severe. Dincoace de ocean, un alt oraș emblematic, Amsterdam, se află în fața riscului de a fi scufundat - celebrele sisteme de îndiguiri și bariere prin care olandezii au „furat” mării pământ fertil vor trebui să devină tot mai mari și mai solide.

Londra, New Orleans

1003 29 3Încălzirea globală a expus Londra riscului de a se scufunda, întrucât creșterea nivelului mării înseamnă mai multe inundații de coastă de-a lungul estuarului Tamisei. Experții atrag atenția că fără strategii radicale și urgente de consolidare a litoralului, vor ajunge sub apă mari părți ale Capitalei Marii Britanii, în special de-a lungul râului Tamisa, locul unde se află Turnul Londrei și Parlamentul. Pe de altă parte, minunatul oraș New Orleans, din SUA, este în prezent bine protejat de un sistem solid de diguri, dar acestea nu-l vor ajuta cu nimic dacă nu se iau măsuri speciale, dedicate posibilității ca orașul să intre sub ape în următoarele zeci de ani, mai ales în zonele rezervațiilor sălbatice Jean Lafitte și Biloxi.

Bruges, Veneția

1003 29 4Împreună cu mare parte din coasta joasă a Mării Nordului, litoralul Belgiei și orașele fermecătoare din zonă sunt extrem de vulnerabile la viitoarele inundații de coastă. Este și cazul pitorescului oraș Bruges, din nord-vestul țării, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și care ar putea dispărea fără urmă în lipsa unor măsuri urgente. Cât depre Veneția, acest oraș unicat se confruntă cu o dublă amenințare: se scufundă deja cu doi milimetri în fiecare an, iar nivelul mării tot crește. Orașul Dogilor a fost lovit de inundații severe, iar schimbările climatice vor crește frecvența acestor fenomene de coastă, care scufundă orașul permanent. Și Veneția are un sistem de apărare, dar acesta este de pe acum costisitor și dificil de întreținut.

Mumbai, Bangkok

1003 29 5Noile predicții arată că Mumbai, capitala financiară a Indiei, unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, riscă să fie distrus de viitoarele inundații de coastă. Edificat pe ceea ce a fost odată o serie de insule, orașul este deosebit de vulnerabil, în special în zona centrului istoric, pe care specialiștii de la Climate Central l-au postat sub ape pe harta pe care au întocmit-o. Arcul emblematic de piatră numit Poarta Indiei și un complex antic de peșteri ar putea fi printre primele locuri superbe care vor fi înghițite de mare. De altfel, nici Bangkok, din Thailanda, nu este mai ferit. Un studiu recent a constatat că acest oraș ar putea fi cel mai afectat de încălzirea globală pe termen scurt - Capitala thailandeză se află la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării și, aidoma Veneției, se scufundă încontinuu. Până la sfârșitul deceniului, majoritatea zonelor de coastă ar putea fi sub apă, inclusiv aeroportul Suvarnabhumi International.

Tabasco, Churchill

Foarte aproape de Golful Mexic, jos și plat, orașul Tabasco este de pe acum afectat de inundații masive. Regiunea care îl înconjoară este învăluită în păduri și zone umede, iar viitoarele revărsări, tot mai grave, riscă să scufunde și orașul, și împrejurimile. Acest scenariu ar face să dispară pentru totdeauna situri arheologice unice, de o valoare inestimabilă. La rândul său, linia de coastă a provinciei Manitoba, din Arctica, se confruntă cu un viitor sumbru. Churchill, așa-numita „capitală a urșilor polari” de pe țărmurile Golfului Hudson este grav afectat chiar și în prezent de efectele schimbărilor climatice și de inundațiile extreme de primăvară, tot mai frecvente. Și aici în joc sunt situri istorice, cum ar fi Inukshuk, construit de inuiți, și Fortul Prințului de Wales, din secolul al XVIII-lea, precum și mari părți din Parcul Național Wapusk, una dintre cele mai mari zone cunoscute de reproducere a urșilor polari din lume.

Panama, Savannah

Potrivit experților, Casco Viejo, din Panama City, împreună cu cartierul său exclusivist și faimos Costa del Este, vor fi probabil scufundate până în 2050. Orașul a fost fondat în 1519, de conquistadorul spaniol Pedro Arias de Ávila, și a devenit prima așezare europeană de-a lungul țărmurilor Pacificului. Specialiștii de la Climate Central atrag atenția că vor dispărea, în lipsa unor măsuri urgente, fortificațiile militare de pe coasta Caraibelor, sistem de apărare care se află pe lista de risc a UNESCO încă din 2012. Și orașul Savannah, din statul american Georgia, cu bogata sa istorie sudistă, s-ar putea vedea înghițit de apele din jurul său. Râul Savannah, în nord, și râul Ogeechee, în sud, s-ar putea revărsa în mlaștinile din apropiere, iar când uraganele și inundațiile vor lovi orașul, efectele vor fi dramatice.

Salonic, Nagoya

1003 29 6Apa este împletită cu istoria splendidului oraș Salonic, edificat în anul 315 î.Hr. și situat în vârful nordic al Golfului Termaic. Cu bisericile, fortificațiile și monumentele sale antice, acest loc este un adevărat muzeu în aer liber și acum se confruntă cu riscul dispariției: Golful Thermaic este una dintre zonele de pericol și este vulnerabil la viitoarele inundații de coastă. La celălalt capăt al lumii, orașul japonez Nagoya ar fi neputincios, într-o zi, împotriva creșterii nivelului mării, în special în timpul sezonului taifunurilor. Cu toată tenacitatea proverbială a japonezilor, portul industrial, al patrulea oraș ca mărime al Japoniei, ar putea avea probleme semnificative, intrând sub linia mareelor în special cu zonele vestice, în orizontul deceniilor viitoare.

Se preconizează că cea mai mare parte din Bahamas va fi sub apă până în 2050

Alexandria, Port Douglas

1003 29 7Mai multe situri de patrimoniu cultural mondial, comori inestimabile ale umanității, sunt în joc în vechiul port Alexandria. Metropola, care a fost fondată de Alexandru cel Mare, în jurul anului 330 î.Hr., ar putea fi pierdută din cauza viitoarelor inundații de coastă, în următoarele câteva decenii. În ceea ce privește Australia, întregul continent este vulnerabil la scufundare pe zonele de coastă. Unul dintre cele mai expuse astfel de locuri este spectaculosul Port Douglas, în dreptul căruia experții menționează riscul de a fi în întregime devastat.