Main menu

header

1004 27 1de Gheorghe Zmaranda

Eleganță într-un pahar cu... șampanie! Luna octombrie debutează cu un eveniment în premieră pentru lumea vinurilor spumante din România. Pe 3 octombrie, în București, va avea loc într-un cadru boem și elegant la The Villa, primul Champagne Salon din țară, un eveniment care va aduce laolaltă producători de șampanie care vor prezenta sortimente inedite, vor vorbi despre istoria podgoriilor lor și vor oferi pentru degustare vinuri spumante din mai multe categorii. Daniel Tudose, interlocutorul nostru, a fondat împreună cu Cosmin Grozea Champagne Room în 2016. Acesta spune că au dezvoltat proiectul din dorința de a aduce în România șampanii de la producători mici din regiunea Champagne, Franța. În prezent, Champagne Room are în portofoliu peste 35 de producători mici - Vignerons - și peste 300 de șampanii diferite și este organizatorul acestei prime ediții.

„Peste 30 de șampanii vor fi degustate în aceeași zi”

1004 27 2- Înțeleg că organizarea acestui eve- niment este o premieră pentru țara noastră. Când va avea loc evenimentul?

- Champagne Bucharest 1st edition va avea loc pe 3 octombrie, între orele 10:00 şi 18:00 și, din câte știm noi, este primul Champagne Salon din istoria României. Este pentru prima oară când 11 producători de Champagne vor fi prezenți în același timp și vor oferi spre degustare câte trei șampanii. În total peste 30 de șampanii vor putea fi degustate comparativ în aceeași zi. În plus, vom organiza patru Masterclass-uri de Champagne și două de Riesling din Germania.

- De ce a fost necesară, din punctul dumneavoastră de vedere, organizarea acestui eveniment?

- Din experiența noastră de peste opt ani, cei mai mulți români au nevoie să vadă și să guste o șampanie de la un producător mic pentru a înțelege calitatea, gustul. Cu alte cuvinte, vorbim despre o experiență mult mai complexă, iar dacă degustarea are loc în prezența producătorilor atunci ea este completă. Astfel de evenimente de portofoliu au loc în multe țări din vest, evenimente anuale în care iubitorii de șampanii și de vinuri au șansa să descopere în prezența producătorilor șampanii și vinuri noi.

- Cum se va desfășura concret această primă ediție?

- Vom începe la ora 10:00 și până la ora 18:00 invitații vor putea veni la eveniment, vor primi un pahar cu vin alb, marca Zalto, pentru care este necesară plata unei garanții de 200 de lei. Garanția va fi returnată vizitatorului la înapoierea paharului. Zalto este lider mondial în pahare suflate manual. Pe durata vizitei vizitatorii vor putea degusta șampaniile și vinurile și vor putea interacționa cu producătorii. Vor fi puse la dispoziția vizitatorilor șampanii, vinuri și un pic de caviar. Vor fi prezenți 11 producători din Champagne, un producător din Bordeaux Chateau Jean Faux, un producător din Burgundia Domaine Deux Roches. În total vor fi 13 producători din Franța și doi producători de Riesling din Germania, Weingut Fritz Haag și Weingut Donnhoff. La ediția aceasta vor fi doar producători străini.

„Cele demiseci, cu adaos mai mare de zahăr, sunt singurele potrivite pentru desert”

1004 27 3- Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, definiția acestei băuturi, a șampaniei?

- Cred că este singura băutură care îți poate induce o stare imediată de bine încă de la deschiderea sticlei. Această stare de bine se amplifică odată cu degustarea ei. În ceea ce mă privește, șampania este singura băutură care îți oferă o experiență vizuală, auditivă, olfactivă, gustativă completă.

- Ce tipuri de șampanii vor fi aduse la acest eveniment?

- Fiecare dintre cei 11 producători va oferi câte trei șampanii la degustare, așa cum spuneam. Vom avea șampanii Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Blan de Meunier, cupaje, șampanii Brut, Extra Brut și chiar două șampanii Demi Sec, cu adaos mai mare de zahăr, acestea sunt singurele potrivite pentru desert, șampanii Non Vintage și Vintage.

„Trebuie să aibă un miros plăcut, proaspăt, iar gustul trebuie să fie echilibrat între arome, mineralitate și aciditate”

1004 27 4- Ce factori condiționează obținerea unei șampanii de calitate?

- Strugurii de calitate ar fi primul și cel mai important pas. Șampania trebuie să aibă un miros plăcut, proaspăt, iar gustul trebuie să fie echilibrat între arome, mineralitate și aciditate. În România se produce vin spumant, personal nu cunosc prea bine fenomenul, doar am observat că din ce în ce mai mulți producători de vin au început să facă și vinuri spumante, ceea ce este un lucru bun. Întregul proces durează circa un an și este destul de costisitor.

- Care este cea mai scumpă șampanie degustată la eveniment?

- În cadrul acestei prime ediții, cea mai scumpă șampanie va fi degustată în cadrul Masterclass-ului Chmapagne Paul Bara - Annonciade 2009. Aceasta este obținută din selecția celor mai buni struguri din terroir-ul Bouzy și este realizată din Pinots Noirs în proporție de 70% și Chardonnay 30%. Această șampanie a fost vinificată pentru prima dată în butoaie de stejar la Domaine, iar pentru elaborarea acestui cuvée a fost necesară o perioadă excepțională de învechire de 14 ani. Vinurile nu au suferit fermentație malolactică, permițându-le să-și păstreze prospețimea naturală, păstrând în același timp aromele. O atenție deosebită a fost acordată fiecărei etape de vinificare. După o degustare riguroasă a fiecărui butoi, cele mai bune vinuri au fost amestecate pentru a da naștere Cuvée Annonciade.

Șampania Taste of Diamonds 2013, realizată de un producător englez, este cea mai scumpă și mai luxoasă șampanie din lume. Prețul unei sticle este de 1,838 milioane de euro. Sticla este realizată manual, iar eticheta sa este din aur alb solid de 18 carate, încrustat cu un diamant alb de 19 carate. Aceasta se produce în serie limitată

Vinul spumant s-a realizat pentru prima oară în Champagne, Franța, iar una dintre metodele de obținere presupune ca fermentarea să aibă loc în sticlă. Astfel se obțin vinurile spumante din categoria premium

Regiunea Champagne din Franța este singurul loc din lume unde se produce vinul spumant ce poartă numele de șampanie și acesta este realizat în întregime din strugurii podgoriilor de aici. De altfel, doar producătorii de aici au dreptul de a folosi această denumirea pentru vinul spumant produs de ei

„Poate fi asociată cu mâncăruri grase şi sărate“

1004 27 5- Există o anumită „etichetă” în ceea ce privește servirea șampaniei?

- Șampania se deschide fără zgomot, temperatura ideală pentru șampaniile noastre este 7,8 grade Celsius, iar paharul trebuie să fie de vin alb, nu flute. Cantitatea de șampanie din pahar trebuie să fie de maximum o treime din volumul paharului. Poate fi asociată cu mâncăruri grase și sărate, ideal cu fructe de mare, dar și cărnuri mai slabe sau chiar salate.