de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Modena - Italia... locul care i-a dat lumii pe „Il Mago” Enzo Ferrari și pe „Il tenore del XX secolo” Luciano Pavarotti. Orașul unde poate fi vizitată casa transformată în muzeu a cântărețului de operă care a umplut stadioane și a fermecat milioane de oameni cu o voce despre care specia- liștii afirmă că nu se va mai naște prea curând...
„Orice oaspete era dus imediat în bucătărie”
Considerat pe scară largă cel mai mare tenor al secolului XX, supranumit „uriașul blând al lumii operei”, Luciano Pavarotti a crescut vertiginos spre celebritate la începutul anilor ’70 și a continuat să entuziasmeze milioane de oameni până la înălţarea supremă din 6 septembrie 2007... Împreună cu prietenii săi, tenorii de clasă mondială José Carreras și Plácido Domingo, a străbătut scenele lumii în faimoasele concerte „Trei Tenori”, a cântat pe stadioane și a transformat aria „Nessun dorma”, din „Turandot”, de Puccini, într-un hit global. Vedetă majoră pe toate continentele - a fost primul cântăreț de muzică clasică ce a umplut sălile de concerte din China. Pavarotti a fost și o adevărată obsesie a tabloidelor, în atenție fiind circumferința corpului artistului, eforturile recurente de a pierde în greutate și relația cu o femeie cu 34 de ani mai tânără, care i-a devenit soție. În locuința sa din Modena, transformată în muzeu, se poate vedea și simți intimitatea marelui solist și plăcerea enormă a lui Pavarotti pentru mâncare. „Luciano a trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial în copilărie. Suferea de foame și își amintea mereu de acei ani dureroși. Fără îndoială, și-a păstrat pofta de mâncare și, de asemenea, dorința de a primi oamenii cu mâncare, de a împărtăși ceea ce avea. În casa noastră, orice oaspete era dus imediat în bucătărie pentru o o masă bună. Era modul lui Luciano de a primi oamenii. Iar când gătea, mesajul era să-i facă fericiți pe toți cei adunați în jurul mesei”, povestește Nicoletta Pavarotti. În muzeul care îi poartă numele poate fi văzută celebra bucătărie unde domneau brânza Parmigiano și prosciutto din Parma, aduse din apropiere, legume proaspete din grădină și paste făcute manual de artist, atunci când gătea, plus vinul lui preferat, Lambrusco.
Pot fi văzute spectaculoasele sale costume de scenă, poze și videoclipuri, premii și distincții
Fundația „Luciano Pavarotti” a deschis porțile casei maestrului, transformată în muzeu. Reședința a fost terminată în 2005, Pavarotti decedând la scurt timp (6 septembrie 2007). De la începutul anilor ’90, timp de 11 ani, aici a avut loc o prestigioasă competiție de echitație, pasiunea lui Pavarotti pentru cai văzându-se și acum pe moșia care i-a aparținut tenorului. La rândul său, vila a fost proiectată urmându-se instrucțiunile și desenele pe care artistul le-a dat arhitecților și inginerilor care au supravegheat construcția. Multe artefacte au fost realizate de fierari, dulgheri, cioplitori, decoratori din toată Italia, care au creat obiecte unice, la cererea și după modelele artistului. Chiar și astăzi, casa reflectă în fiecare detaliu personalitatea celui care a conceput-o, păstrează obiecte personale pe care maestrul le-a iubit și conține amintirile zilelor petrecute în compania familiei, prietenilor și tinerilor studenți. Astfel, cameră cu cameră, în casa lui Pavarotti pot fi văzute spectaculoasele sale costume de scenă, pozele și videoclipurile care i-au marcat uriașa carieră artistică, nenumăratele premii și distincții dintr-un parcurs profesional excepţional de peste 40 de ani în teatrele de operă din întreaga lume. Orice vizitator este primit de membri ai Fundației „Luciano Pavarotti”, iar periplul prin încăperi beneficiază de un ghid audio.
Ferestre uriașe, fotografii cu Frank Sinatra și Prințesa Diana
Pavarotti a construit casa din Modena pentru a-și primi prietenii, pentru a învăța tinerii soliști tainele interpretării muzicii clasice și pentru a se bucura de viața de familie. Deschisă publicului în 2015, locuința leagă memoria maestrului de patria sa iubită și îl face pe omul Pavarotti mai cunoscut publicului larg „în spatele scenei”. Fiecare centimetru al acestei case reflectă personalitatea vibrantă a proprietarului său - ferestre uriașe demonstrează iubirea maestrului pentru lumina naturală, iar printre fotografii, tablouri și scrisori se regăsesc prieteni dragi ai marelui artist - Frank Sinatra, Bono, Prințesa Diana etc. Bucătăria este galbenă ca Soarele, iar printre atâtea mărturii ale unei vieți profesionale excepționale se află și obiecte dintre cele mai obișnuite, care arată cât de simplu și de natural era Pavarotti în viața de acasă, unde devenea omul care gătea paste în fiecare zi. „Viața unui cântăreț de operă în afara spectacolelor poate fi foarte lipsită de strălucire pentru cineva din afară - pentru că sunt foarte ușor de recunoscut, când sunt acasă chiar stau acasă și sunt mereu înconjurat de mulți oameni. Așa că încerc să stau în locuri frumoase, cum este această incredibilă casă a mea”, spunea într-un interviu cel supranumit în Italia „Maestrul”.
Pasionat de pictură și… superstițios!
Prima sală în care intră vizitatorii care doresc să-l simtă pe marele Pavarotti așa cum era acasă este frumosul salon unde vedeta de necontestat avea un pian pe care tronează câteva fotografii ale tenorului împreună cu celebrități internaționale care i-au devenit prieteni. Aici, oricine poate descoperi că marele Luciano era... superstițios și căuta mereu un cui curbat pe care să-l pună în buzunar, pentru noroc, înainte de a urca pe scenă! Iar faimoasa batistă albă care a devenit unul dintre simbolurile sale reprezentative era de fapt o modalitate de a gestiona mai bine tensiunea, ținând ceva strâns în mână. În a doua cameră, biroul de la parter, se poate descoperi că, pentru o scurtă perioadă, în anii ’90, Pavarotti a „cochetat” cu pictura - de exemplu, un tablou expus, numit „Lupa” este semnat de maestru. Celelalte tablouri din încăpere au culori aprinse, ceea ce reflectă caracterul vesel, pozitivitatea și voința de viață, care, împreună cu o voce puternică, cu un ton unic, l-au făcut pe Pavarotti un simbol muzical al întregii lumi. La etajul al doilea al casei-muzeu se află panoplia de premii, scrisori și fotografii. Tot aici se poate vedea și faptul că marele Pavarotti a fost, dincolo de regele Bel canto-ului, un vizionar și un susținător al răspândirii muzicii prin intermediul discurilor, astfel încât de operă să se poată bucura și cei care nu pot ajunge în sălile de spectacol. Și tot maestrul a fost cel care a deschis calea „încrucișărilor” dintre ariile clasice și alte genuri muzicale, amestecul de acorduri făcând muzica de operă accesibilă și iubită de mult mai mulți oameni.
Evenimentele culturale îi consolidează memoria
Casa-muzeu a lui Luciano Pavarotti găzduiește evenimente culturale de ținută, demne de memoria marelui artist, organizate de Fundația care îi poartă numele. Practic, respectând inițiative anterioare ale artistului, Fundația organizează evenimente în cadrul cărora coexistă muzica și alte ramuri ale culturii, totul cu dimensiunea socială care a fost o altă caracteristică a personalității lui Pavarotti. De exemplu, inițiativa „Buongiorno la Casa lui Luciano Pavarotti” a inclus concerte live în grădina casei, un spectacol susținut de tineri cântăreți de operă acompaniați la pian și evoluții ale unor soliști consacrați.