Main menu

header

1005 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

US News & World Report 2024, în colaborare cu Universitatea Pennsylvania, din SUA, a stabilit clasamentul mondial al celor mai bune state ale lumii din perspective multiple. Deși unele dintre aceste „câștigătoare” nu au performat la fel la toate capitolele punctate, scorul mediu general a stabilit o ierarhie în care domină țările occidentale, iar cele nord-europene sunt în top. 

Elveția

A treia oară consecutiv pe primul loc

89 de țări au fost evaluate din perspectiva unor factori precum calitatea vieții, antreprenoriatul și puterea pe scena internațională. Fiecare stat a primit puncte la zece categorii, inclusiv ușurința pentru afaceri. Pentru a treia oară consecutiv (și a șaptea oară de când există aceste clasamente), Elveția s-a dovedit în fruntea topului, deși s-a clasat pe locul trei la calitatea vieții, pe cinci la antreprenoriat și a doua în ceea ce privește deschiderea către afaceri. De asemenea, Țara Cantoanelor a fost în fruntea listei țărilor la confortul pensionării și începerea unei cariere. Paradoxal, Elveția nu a prins nici măcar top 20 la capitolul patrimoniu, factor care a luat în considerare tradițiile culturale, chiar dacă o lume întreagă a auzit de ceasurile elvețiene și de faimoasa ciocolată.

Japonia

Mediul investițional ideal 

1005 29 2Japonia a urcat spectaculos pe locul al doilea, după ce cu un an în urmă s-a clasat a șasea. Cu poziția a treia la antreprenoriat și pe locul cinci la influența culturală, Țara Soarelui-Răsare a punctat la stabilitatea politică, la prezența constantă printre marile puteri ale lumii și la evoluțiile economice avansate, precum și la capitole importante, ca afacerile, edificarea unei ca- riere, orientarea societății spre viitor. Statul nipon s-a poziționat în frunte și la factori ca mediul investițional, aspect cel puțin interesant dat fiind faptul că a devenit recent țara cu un record de persoane vârstnice. Pe de altă parte, Japonia a fost clasificată în afara primelor 20 de state din perspectiva facilităților turistice extinse sau a orientării sociale a politicilor de stat.

SUA

Neegalate la calitatea educației

1005 29 3Statele Unite ale Americii au urcat pe locul al treilea în acest an, de pe poziția a cincea în 2023, înregistrând cel mai înalt loc în lista generală de când a început clasamentul celor mai bune țări, în urmă cu nouă ani. SUA s-au clasat pe primul loc pentru agilitate economică, putere și influență globală, precum și pe locul al doilea la oportunități pentru antreprenoriat. Factorul impact cultural a clasat SUA pe locul al treilea, iar la capitolul cea mai bună educație, țara s-a dovedit fără egal. Pe de altă parte, SUA nu au punctat nici pentru primele 20 de poziții la facilitățile pentru afaceri, calitatea generală a vieții sau condițiile pentru traiul după vârsta de pensionare.

Canada

Punctaj maxim la condițiile de creștere a copiilor

1005 29 4Fostă „vicecampioană mondială”, Canada a coborât pe poziția a patra în doar un an, deși s-a clasat în primele cinci la calitatea vieții, scop social și agilitate a economiei. Statul nord-american a punctat pentru antreprenoriat și a ajuns în top 10 pentru pensionare confortabilă, condițiile de creștere a copiilor și educație. Pe de altă parte, surprinzător, Canada s-a clasat pe locul 15 pe lista țărilor favorabile afacerilor și pe poziția 14 pe cea a statelor influente pe scena lumii.

Australia

Favorabilă pentru corporații

Australia a fost pe locul patru anul trecut și se află pe cinci în 2024, chiar dacă a punctat masiv la agilitatea și adaptabilitatea economică. Marcând la nivel de top pentru calitatea vieții și oportunități de aventură turistică și situându-se pe locul nouă mondial la scopul social al politicilor publice, statul-continent este, de asemenea, a patra cea mai bună țară pentru o pensionare confortabilă și a treia cea mai favorabilă pentru corporațiile care își au sediul pe teritoriul său.

Suedia

Raiul scopului social al politicilor publice

1005 29 5Cea mai bună țară pentru femei și pentru viață verde, Suedia nu a reușit să se claseze decât pe locul al șaselea la general, deși anul trecut a fost pe podium, pe poziția a treia. Chiar și așa, statul nordic a punctat major la capitole foarte importante, ca scopul social al politicilor publice și calitatea generală a vieții (locul doi mondial la ambele), dar în schimb nu a intrat nici măcar în top 20 la factori ca influența culturală.

Germania

Recomandată pentru a începe o carieră

1005 29 6Germania a stagnat în 2024, marcând masiv, ca și în anii trecuți, la antreprenoriat - este a doua cea mai bună țară din lume în care se poate începe o carieră. Dincolo de aspectele economice, țara nu a punctat nici măcar cât să intre în top 20 la calitatea vieții celor care se retrag la pensie sau la capitolul turism, în special pe ramura în creștere semnificativă a celor care călătoresc singuri.

Marea Britanie

Top la spiritul antreprenorial

Chiar și după ieșirea din Uniunea Europeană, în 2020, Marea Britanie este în continuare un loc foarte bun pentru a trăi și este una dintre cele mai bune țări ale lumii - în 2024 chiar a urcat un loc față de anul trecut. Regatul Unit s-a clasat în top la capitole ca spiritul antreprenorial și putere statală - la ambele pe locul patru - dar a înregistrat un scor foarte slab la categoria oportunități de aventură și s-a poziționat pe locul 15 din 89 de țări în domeniul patrimoniului.

Noua Zeelandă

Confortul la pensie

Deși a scăzut cu un loc față de anul trecut, Noua Zeelandă a rămas în top 10. Mica națiune insulară din Oceanul Pacific s-a clasat pe locul cinci pe lista celor mai bune țări pentru o pensionare confortabilă și pe locul al doilea pe lista celor mai bune state din punct de vedere social. În schimb, țara nu a ajuns în top 20 cele mai influente cultural.

Danemarca

Fruntașă la egalitate rasială 

1005 29 7După ce anul trecut una dintre cele mai fericite națiuni din lume nu s-a clasat, totuși, în top 10 al celor mai bune țări, Danemarca a prins plutonul fruntaș în 2024. Țara cu „un picior” în Europa continentală și cu peste 400 de insule în Marea Nordului a urcat trei poziții într-un an, grație punctajelor foarte bune la calitatea vieții, scopul social al politicilor publice, drepturile omului și mediul înconjurător. U.S. News a numit Danemarca „cea mai bună țară pentru creșterea copiilor și pentru egalitatea rasială”.

„Clasamentul celor mai bune țări este mai mult decât un concurs de frumusețe. Liderii globali trebuie să realizeze că modul în care sunt privite statele lor le afectează economiile, prin turism, investiții străine directe și comerț, toate componente esențiale ale PIB-ului lor“ David Reibstein, Wharton School, Universitatea Pennsylvania, SUA

Totul despre importanţa imaginii...

Datele privind populația statelor care au fost evaluate în cadrul clasamentului provin de la Biroul de Recensământ din SUA, iar informațiile despre Produsul Intern Brut au fost obținute de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Potrivit autorilor, raportul ilustrează importanța de a avea o imagine globală puternică, întrucât națiunile concurează pe multiple planuri, de la comerțul exterior până la influența socio-economică.