de Roxana-Ioana Ancuța
Oameni în slujba culturii populare românești. Cât mai mulți oameni din toată țara devin interesați să descopere frumusețea obiceiurilor și porturile din bătrâni, dar, mai mult decât atât, să le conserve și să le ducă mai departe pentru că, nu-i așa, tradițiile întruchipează identitatea, istoria și esența nației noastre, reflectă sufletul poporului român și, cum a spus și Lucian Blaga, „veșnicia s-a născut la sat”, acolo unde „orice gând e mai încet, şi inima-ţi zvâcneşte mai rar, ca şi cum nu ţi-ar bate în piept”, prin urmare, mărturii ale lor trebuie căutate necontenit până în cele mai mici colțuri de sat pentru a continua transmiterea lor generațiilor tinere. Prin onorarea moștenirii lor culturale, românii se conectează cu rădăcinile lor, întăresc legăturile comunitare și promovează un sentiment de apartenență. Una dintre păstrătoarele de tradiții este și Loredana Adam din Codlea, fostă asistentă medicală, în prezent inginer agronom, o mare pasionată a culturii populare românești care a inițiat un ansamblu de proiecte dedicate artelor tradiționale, una dintre cele mai frumoase și delicate inițiative fiind „Ora de măiestrie”, proiect desfășurat mai întâi în școlile și liceele din Codlea, apoi în câteva unități de învățământ din Brașov, Săcele și chiar din București.
„Află poveștile din spatele fiecărui model specific”
„Ora de Măiestrie” se adresează copiilor, începând de la cei de grădiniță până la studenți, și are ca scop deprinderea abilităților practice cu accent pe arta cusutului tradițional, dar și oferirea cunoștințelor despre cultura populară și obiceiurile străvechi ale comunității, aceștia învățând tehnici tradiționale de cusut și de brodat, poveștile din spatele fiecărui model specific și importanța păstrării acestor tradiții vii în societatea modernă. „Învățăm copiii să țină acul în mână, îi ajutăm să înțeleagă ce înseamnă un semn de cusătură, îi aducem, prin informațiile pe care le oferim, pe vremea când bunicile sau străbunicile noastre își coseau singure iile, iar fiecare semn, fiecare punct, pentru ele însemna ceva. Fiecare împusătură în deget sunt sigură că au ținut-o minte iar ia pe care au îmbrăcat-o la hora satului sau în zilele de sărbătoare era cel mai de preț lucru pentru ele”, povestește inițiatoarea „Orei de Măiestrie”, Loredana Adam, despre acest proiect. „Avem mulți copii interesați, iar dacă vor fi ambițioși, poate în câțiva ani veți vedea o ie ieșită din mâinile lor”.
„Vrem să scoatem din lăzile de zestre tot ce au avut înaintașii noștri”
Loredana Adam, iubitoare și păstrătoare de tradiții, a pornit, de asemenea, într-o călătorie etnografică prin Țara Bârsei (și nu numai), pentru a găsi și strânge mărturii ale tradițiilor de odinioară, astfel luând naștere „Comoara de acasă” din casa domniei sale, ce reprezintă o colecție de costume populare autentice, fotografii rare și scrisori vechi. „Am doi copii, soliști de muzică populară, și, căutându-le costume din zonele din care interpretau melodiile, am început să achiziționez costume populare vechi. După un periplu făcut în toată țara, ne-am întors acasă, intrând în legătură și cu bătrânii satului de la noi, din Codlea, pentru a vedea ce mai putem găsi în lăzile de zestre. Astfel, am scos la iveală costumul din Codlea, pe care începem să îl promovăm și să îl purtăm din ce în ce mai mult, dar și să îl reproducem. Rolul acestei inițiative este de a scoate din lăzile de zestre tot ce au avut înaintașii noștri. Și nu doar de acolo. Ne interesează și cum era amenajată o cameră țărănească, o gospodărie, ceea ce se putea găsi acolo, îndeletnicirile bătrânilor, fotografii rare vechi, alte dovezi importante ale obiceiurilor de demult. De exemplu, nu am știut că la noi în Codlea au fost călușari, până nu am descoperit niște poze documentate din anul respectiv. Am avut șansa de a găsi inclusiv opincuțele și tot ce a ținut de portul lor. Avem fotografii cu asociațiile din anii respectivi, cu raioanele din care făceau parte, avem scrisori de pe front, tot ce am putut recupera de la prea puținii bătrâni care au mai rămas în Codlea”.
Obiecte expuse în casa personală
Obiectele adunate în cadrul proiectului „Comoara de Acasă” sunt expuse în casa doamnei Adam, dar au putut fi admirate inclusiv în cadrul unor vernisaje organizate în mai multe muzee etnografice și instituții de artă populară din Codlea și împrejurimile sale, prin aceste expoziții, Loredana Adam reușind să promoveze tradițiile locale și să ofere publicului ocazia de a descoperi bogata moștenire culturală a zonei. Cu siguranță, eforturile susținute ale Loredanei Adam contribuie semnificativ la conservarea și promovarea tradițiilor populare românești, demonstrând că pasiunea pentru cultura locală poate fi transformată într-un proiect valoros şi educativ pentru comunitate.