Asteroidul Apophis va aduce sfârşitul lumii?
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că asteroidul Apophis - 9942 ar putea trece foarte aproape de Pământ în jurul anului 2029 şi chiar ar putea să ne lovească planeta peste cel mult două decenii, în 2035 sau în 2036.
Evenimentul este cert, rămâne doar să vedem dacă vom fi capabili să îi deviem traiectoria îndeajuns de mult încât să nu ne afecteze.
Impact de 100.000 de ori mai mare decât bomba de la Hiroshima
În cazul în care Apophis s-ar prăbuşi în Atlantic, aşa cum se presupune, la 1.000 km de Coasta de Est a Americii, acest eveniment ar avea un impact de 100.000 de ori mai mare decât bomba atomică de la Hiroshima şi s-ar produce valuri tsunami de peste 17 metri înălţime, care, odată ajunse pe uscat, ar distruge totul în calea lor.
„Demonul distrugerii”
Acest asteroid a fost numit după demonul distrugerii din mitologia egipteană, care vrea să aducă întunericul în lumea întreagă. El a fost descoperit în decembrie 2004 cu ajutorul telescopului Large Synoptic Survey Telescope (LSST). Corpul asteroidului se pare că are un diametru de până la un kilometru. În 2029 el se va afla la cel puţin 30.000 km de Pământ, iar în 2036, traiectoria sa se va intersecta practic cu cea a Terrei.
Ne va „vizita” de două ori
Astronomii americani şi ruşi au anunţat la al cincilea congres internaţional privind obiectele cosmice ce se apropie de Terra, recent desfăşurat la Londra, că asteroidul va trece de două ori pe lângă planeta noastră, a doua oară probabilitatea unui impact fiind foarte ridicată. Nu degeaba Apophis a mai fost numit „cea mai gravă ameninţare la adresa planetei şi a omenirii din ultimele două secole”.
Dumitru Prunariu şi alţi cercetători încearcă devierea lui
Singura noastră speranţă stă în mâinile şi în creierele oamenilor de ştiinţă, printre care se numără şi românul Dumitru Prunariu. Aceştia au început deja să caute soluţii pentru construirea unui sistem defensiv, în valoare de câteva miliarde de euro, ce ar trebui să îl devieze pe Apophis de pe traiectoria sa ameninţătoare pentru Terra, cu ajutorul sondelor şi ulterior al bombelor sau al unui motor cu plasmă. Vă sună cunoscut? Un scenariu asemănător poate fi urmărit în filmul american „Armageddon”. Daniela Purgaru