de Elena Şerban
Ştim că natura oferă soluţii pentru mare parte dintre afecţiuni, graţie infuziilor, a decocturilor şi a tincturilor. Iată însă că tot cu produse naturale, folosite de obicei în bucătărie, se pot scoate pete de pe diverse produse sau de pe haine şi se pot elimina mirosurile neplăcute. Aşadar, nu aveţi nevoie de ajutoare chimice, cum ar fi detergenţi sau detartranţi.
Oţet pentru robinete şi maşina de spălat
Un robinet pătat nu este un obiect pe care să îl privim cu plăcere. Cel mai eficient şi rapid produs în acest caz este oţetul. Înmuiaţi în el o cârpă curată şi frecaţi uşor zona pătată. Atenţie! Folosiţi doar pe robinetele fabricate din crom, nu şi pe cele din nichel, deoarece acestea se pot deteriora. Oţetul trebuie lăsat să acţioneze circa 12 ore. După acest interval spălaţi cu apă.
Tot oţetul se dovedeşte de mare ajutor dacă vreţi să eliminaţi mirosul neplăcut din cuva maşinii de spălat. Deşi se utilizează cantităţi mari de detergent atunci când folosim maşina, din cauza temperaturilor nu foarte înalte se pot acumula bacterii. Această neplăcere se elimină rapid şi fără niciun efort dacă lăsaţi maşina să efectueze un ciclu complet fără rufe în cuvă. Înainte de a-i da drumul, turnaţi o ceşcuţă cu oţet. De data aceasta, temperatura apei trebuie să fie foarte ridicată.
Piatra ponce „dizolvă” calcarul
Căzile şi chiuvetele au tendinţa de a forma pe suprafaţa lor depozite de calcar. Pentru că e greu şi costisitor să le schimbaţi, cea mai la îndemână soluţie este să le curăţaţi cu o piatră ponce. Frecaţi bine zonele respective şi nu vă temeţi că veţi produce zgârieturi, deoarece această piatră are duritatea perfectă.
Salivă contra sângelui
În timp ce pregătiţi ceva de mâncare, sau curăţaţi geamurile, riscul de a vă tăia este foarte mare. Picăturile de sânge de pe haine pot fi îndepărtate foarte uşor cu... salivă. Aplicaţi-o pe o cârpă curată şi apoi ştergeţi zona pătată. Eficienţa acestui procedeu este dată de enzimele din salivă care dizolvă sângele.
Mirosul de urină de la animale iese cu bicarbonat
Uneori, oricât de bine crescute sunt patrupedele de casă, se poate întâmpla să „ude” mocheta sau covorul. Pentru a scăpa de aroma neplăcută care rămâne, bicarbonatul de sodiu este cel mai bun. După 12 ore, mirosul dispare, de parcă nu ar fi fost niciodată.
Sfaturi
- Obiectele din cupru îşi recapătă strălucirea dacă le frecaţi cu o jumătate de lămâie pe care aţi presărat puţină sare. După câteva minute, clătiţi şi uscaţi cu o cârpă fină.
- Vara, polenul este peste tot şi ajunge uneori şi pe hainele noastre. Pentru a-l îndepărta aplicaţi puţină pastă adezivă. Polenul se lipeşte de bandă şi este eliminat imediat.
- Furnicile care apar vara prin toate cotloanele se „mută” în alte case dacă ştergeţi zonele preferate de acestea cu ulei de mentă. Acelaşi efect îl are şi piperul.