de Elena Şerban
- Se împlinesc 32 de ani de la naşterea primului copil obţinut prin fertilizare in vitro
Data de 25 iulie 1978 a intrat în istoria omenirii ca fiind ziua în care a venit pe lume primul copil născut în urma fertilizării in vitro. Micuţa Louise Joy Brown s-a născut în localitatea Oldham, Greater Manchester, din Marea Britanie.
O premieră mondială
Louise s-a născut în familia Lesley şi John Brown. Mama ei şi-a dorit foarte mult un copil, astfel că timp de nouă ani a tot încercat să rămână însărcinată. Din păcate, numeroasele metode, convenţionale sau nu, au eşuat. Motivul pentru care încercările femeii au fost zadarnice a fost acela că avea tuburile falopiene înfundate. Sătulă să se tot chinuiască, Lesley şi-a luat soţul de mână şi au mers împreună la medicii specialişti. Doi dintre ei, Patrick Steptoe şi Robert Edwards, au încercat „marea cu sarea” şi şi-au propus să facă tot posibilul ca englezoaica să devină mamă. După îndelungate teste prealabile, Lesley a fost de acord să fie prima femeie din lume care avea să fie fertilizată in vitro.
Experiment considerat „ciudat” la acea vreme
Graţie acestui procedeu, Lesley Brown a rămas însărcinată şi a devenit mămică la data de 25 iulie 1978, la ora 23:47. Instituţia medicală care a fost de acord să găzduiască „ciudatul experiment”, aşa cum era considerat la acea vreme, este Oldham General Hospital din Marea Britanie. Naşterea nu a fost una pe cale naturală, ci s-a desfăşurat prin operaţie de cezariană. În urma acestei intervenţii a venit pe lume micuţa Louise, care a cântărit la naştere 2,608 kilograme.
Istoria s-a repetat
Deosebit de încântată de faptul că a devenit mamă, Lesley nu s-a lăsat bătută. Astfel că, după patru ani, a adus pe lume, tot prin fertilizarea in vitro, un alt copil. Tot o fetiţă, care a fost botezată Natalie Brown.
Succesul înregistrat de cei doi medici care au conceput metoda de fertilizare in vitro a făcut ca aceasta să fie utilizată din ce în ce mai des, astfel că Natalie a fost al patruzecilea copil născut prin acest procedeu. Mai mult, aceasta este, la rândul său, protagonista unei premiere, când, la vârsta de doar 17 ani, a devenit mamă prin metoda clasică.
Louise a aflat la 4 ani cum a venit pe lume
Cu doi ani în urmă, când a împlinit 30 de ani, Louise Brown, primul copil conceput în eprubetă, a povestit presei că a aflat abia în jurul vârstei de 4 ani despre modul în care a venit pe lume şi despre senzaţia făcută de naşterea sa. „Nu mi-am imaginat niciodată că aş fi un fenomen şi nici nu m-am simţit unul”, a declarat ea. În prezent, Louise este mama unui băieţel, Cameron, conceput natural, care a fost născut la data de 20 decembrie 2006.
Biserica a criticat metoda
Venirea pe lume a micuţei Louise, printr-un procedeu nenatural, a ajuns evident şi la urechile Bisericii. Pentru că Papa Paul al VI-lea (în „funcţie” la acea vreme) a murit la mai puţin de două săptămâni de la acest eveniment, un alt cap al Bisericii, Albino Luciani (Papă pentru doar 33 de zile) şi-a exprimat punctul de vedere. El a fost de părere că inseminarea artificială ar putea să le transforme pe femei în „maşini de făcut copii”, precizând totuşi că nu îi condamnă pe cei doi părinţi pentru eforturile lor.