de Elena Şerban
La 26 august 1910 a venit pe lume cea care a devenit cunoscută în întreaga lume sub numele de Maica Tereza. Laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979, Agnesë Gonxhe Bojaxhiu s-a născut într-o familie de origine albaneză, în oraşul Uskub, din Imperiul Otoman (acum, localitatea se numeşte Skopje şi e capitala Republicii Macedonia). După moartea tatălui, politician albanez, mama sa a crescut-o în religia romano-catolică.
Ajunsă în India a fondat, în 1950, ordinul „Misionarii carităţii”. Timp de peste 45 de ani, Maica Tereza a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii, conducând şi extinderea ordinului, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări.
În afara eforturilor sale de a face rost de bani pentru hrana amărâţilor, Maica Tereza a depus o muncă intensă pentru copiii nedoriţi. Ea a încercat, de-a lungul timpului, să le determine pe mamele din întreaga lume să nu îşi ucidă copiii nenăscuţi. De altfel, din acest motiv, a adoptat peste 3.000 de copii nedoriţi, numai în Calcutta.
Maica Tereza a murit la data de 5 septembrie 1997, la vârsta de 87 de ani. Cea mai mare realizare a acestei femei, care a fost beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea în 2003, a fost faptul că munca sa e continuată în prezent de mii de misionare din toată lumea. Mulţumită lor, sute de mii de copii şi bătrâni amărâţi de pretutindeni au cu ce se hrăni.