În aceste zile este în plină desfăşurare cel mai mare festival al berii din lume, Oktoberfest din München. Cel care a dat startul oficial al mult aşteptatei manifestări a fost primarul oraşului, care a şi deschis primul butoi. Anul acesta este ultimul în care iubitorii de bere pot fuma în timp ce savurează licoarea aurie. Din 2010, autorităţile vor interzice total fumatul în spaţiul în care se desfăşoară Oktoberfest. Manifestarea are loc în fiecare toamnă, începând cu anul 1810, anul acesta desfăşurându-se în perioada 20 septembrie-5 octombrie. Zeci de corturi imense, carusele, roller-coastere fac parte din scenariul festivalului, ce are în program concerte şi zeci de alte festivităţi.
De obicei începe în… septembrie
Deşi se numeşte Oktoberfest, manifestarea se desfăşoară în special în luna septembrie. Este preferată această perioadă datorită temperaturilor mai ridicate, vizitatorii putându-se bucura de festivităţile nocturne fără să tremure de frig. Primul festival a avut loc în 1810, în onoarea căsătoriei Prinţului Ludwig de Bavaria cu Prinţesa Therese von Sachsen Hildburghasen (de aici vine şi numele locului de desfăşurare a festivalului - Theresienwiese).
Ideea a aparţinut unui curtean care a vrut pentru prinţul său o nuntă deosebită. Regele Bavariei, Max I. Joseph von Bayern, s-a arătat încântat de această sugestie, şi astfel, la 17 octombrie 1810, avea loc o cursă de cai, pe care prinţesa-mireasă a denumit-o „Oktoberfest”. La această primă festivitate, băuturile nu au fost servite la locul de desfăşurare a cursei, ci în centrul oraşului. Cu timpul, autorităţile au permis vânzarea şi consumarea băuturilor alcoolice în perimetrul Oktoberfestului. Au fost amplasate în acest scop mese şi bănci lungi. Pe lângă bere, vizitatorii se puteau distra la popice, dans şi cu multe alte jocuri la modă. În 1880, curentul electric a adus un plus de farmec festivalului.
Cea mai mare paradă de costume populare
În anul 1935, cu ocazia aniversării nunţii de argint a cuplului regal bavarez, s-a organizat o paradă de costume populare bavareze, care a devenit în timp o tradiţie. Astăzi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume şi poate prima din Europa, cu aproximativ 9.000 de participanţi. În afara mult apreciatei beri, doritorii se pot delecta cu numeroase produse culinare, printre care, cele mai solicitate, sunt: Hendl (pui la rotisor), Schweinshaxe (ciolan) sau Osche (frigărui de taur). Ca desert sunt preferaţi covrigii gigantici sau turta dulce.
Incidente tragice
Festivalul a fost marcat de numeroase incidente, existând ani în care Oktoberfest a fost suspendat fie din motive economice, fie din cauza războaielor, epidemiilor etc. Unul dintre cele mai tragice momente din istoria Oktoberfestului îl constituie 26 septembrie 1980, când a avut loc un atentat cu bombă, soldat cu moartea a 13 oameni şi rănirea a peste 200 de persoane.
Elena Şerban
Festivalul, în cifre - circa 6.200.000 de vizitatori la ediţia din 2007; - litri de bere consumaţi anul trecut: 6.940.000 de litri; - 200.000 de halbe de bere au fost recuperate în anul 2006 de la vizitatorii care încercau să le sustragă; - există 1.440 de toalete publice; - cea mai lungă pauză: 1939-1948; - 30% din producţia anuală de bere din München se consumă în timpul festivalului; - 12.000 de oameni lucrează la Oktoberfest; - cei mai mulţi vizitatori: 1985, la sărbătorirea a 175 de ani - 7.100.000.