de Ana Trifan
- A murit cel mai îndrăgit detectiv de pe micul ecran
Istoricul David Fantle l-a descris ca pe „detectivul ciufulit, preferat, al tuturor telespectatorilor”, iar regizorul William Friedkin spunea despre el că e un mare talent şi că poate trece cu uşurinţă de la dramă la comedie. „Poate să-ţi rupă inima de tristeţe, apoi să te facă să râzi în hohote”, spunea regizorul. Peter Michael Falk a devenit cunoscut în lumea cinematografiei ca locotenentul Columbo, detectivul din serialul cu acelaşi nume, care descurca şi cele mai complicate cazuri. A fost nominalizat la Oscar de două ori şi a câştigat de cinci ori Premiul Emmy pentru prestaţia din Columbo. Din păcate, a decedat la 23 iunie anul acesta, la vârsta de 83 de ani.
A rămas fără un ochi la doar 3 ani
S-a născut la 16 septembrie 1927, la New York, într-o familie de evrei. Mama sa era poloneză şi se ocupa de contabilitate, iar tatăl era rus şi ţinea un magazin.
Ochiul drept al actorului a fost îndepărtat de medici pe când acesta avea doar 3 ani, din cauza unei tumori maligne - retinoblastom - de care suferea. Toată viaţa a purtat, după aceea, un ochi de sticlă. Asta nu l-a împiedicat să facă sport şi actorie. Într-un interviu actorul îşi amintea cum antrenorul l-a scos dintr-un meci de baseball fără vreun motiv aparent. Nervos, Falk s-a dus la el, şi-a scos ochiul de sticlă şi i-a spus: „Ia încearcă asta, poate te descurci mai bine”, ceea ce a provocat râsetele colegilor.
Bucătar în Marină
Şi-a făcut debutul pe scenă la 12 ani, în producţia „Piraţii din Penzance”. A urmat mai multe şcoli, unde a fost considerat un atlet excelent, dar a ieşit şi şef de promoţie. A vrut să se înroleze în armată ca soldat, spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar a fost respins din cauza ochiului de sticlă. Nu s-a lăsat până nu a activat în Marina comercială americană, unde a fost bucătar şi băiat la curăţenie. „Acolo nu le păsa dacă vezi bine sau nu. Singurul care trebuie să vadă, pe un vapor, e căpitanul. Iar în cazul Titanicului, e clar că nici căpitanul nu vedea prea bine”, glumea Peter Falk în 1997, amintindu-şi de tinereţea sa.
Intenţiona să plece la război
„Un an pe apă a fost îndeajuns pentru mine, aşa că m-am întors la colegiu. Dar n-am stat prea mult. Aveam aşa, ca o mâncărime. Ce să mai fac? M-am înscris ca să merg să lupt în Israel, în războiul cu Egiptul. Simţeam nevoia de acţiune. Totuşi, spre amuzamentul tuturor, războiul acesta s-a terminat cât ai clipi dintr-un ochi”, declara Falk.
După această experienţă s-a întors iar la şcoală, în New York, şi-a luat licenţa în literatură şi studii politice în 1951. Apoi a plecat în Europa, unde a lucrat la căile ferate iugoslave timp de o jumătate de an. S-a întors la New York şi s-a înscris la Universitatea Syracuse, de unde a ieşit funcţionar public, o specializare pentru care nu avea nici chemare, nici interes, după cum avea să mărturisească mai târziu. A încercat să se angajeze la CIA, dar a fost respins, pentru că în Marina comercială făcuse parte din sindicat.
A început să lucreze pentru administraţia publică americană ca „analist de eficienţă”, ceea ce studiase în şcoală. „Eram atât de ineficient, că nu numai că întârziam, dar nici nu găseam clădirea despre care trebuia să fac raport”, îşi amintea actorul despre perioada sa de funcţionar.
Totul a pornit de la teatru
O vreme a jucat teatru într-o trupă locală. Încurajat de actriţa care conducea trupa, a renunţat la slujba de funcţionar public şi, după un timp, a ajuns să evolueze pe Broadway. S-a bucurat de succes, însă a fost avertizat că din cauza ochiului său de sticlă nu trebuie să se aştepte să aibă şanse pe micul ecran. A dat un concurs la Columbia Pictures, dar şeful de atunci al studioului i-a spus că pentru aceeaşi bani ar putea avea „un actor cu doi ochi”. A prins însă un rol secundar într-un film, în 1959, iar în următorii ani a fost nominalizat la Oscar pentru rolurile secundare din „Murder Inc.” (1960) şi „Abe Reles” (1961).
Recunoscut şi în satele din Africa
Au urmat apariţii pe micul şi marele ecran, dar şi în show-uri de televiziune. Celebritatea i-a adus-o însă rolul Columbo, care a lansat o adevărată tipologie în filmele poliţiste: cea a detectivului inteligent care se joacă de-a şoarecele şi pisica cu infractorii. Serialul a căpătat admiratori în toată lumea. „Am fost în sătucuri din Africa în care era doar câte un televizor, şi copiii au fugit spre mine strigând: «Columbo, Columbo!»”, remarca Peter Falk într-un interviu.
Pe lângă acest serial, a mai jucat în numeroase filme pentru micul şi marele ecran, între care „The Princess Bride”, „Wim Wenders”, „Wings of Desire” sau „Next” (în 2007, alături de Nicolas Cage).
Suferea de Alzheimer
În 2009 a fost trecut sub curatela soţiei, în urma unui proces şi împotriva dorinţei fiicei sale, Catherine. Medicul său a declarat că suferea de Alzheimer, din câte se pare ca urmare a efectului pe care l-a avut asupra creierului său anestezicul care s-a folosit la câteva operaţii dentare pe care le-a suferit în 2007. Potrivit medicului, în 2009, actorul nu-şi mai amintea nici cine a fost personajul Columbo.
Peter Falk s-a căsătorit prima dată în 1960, cu Alyce Mayo, o fostă colegă de universitate. Au adoptat două fete - pe Catherine (care e acum detectiv particular) şi pe Jackie. Au divorţat în 1976, iar un an mai târziu, Peter Falk s-a căsătorit cu Shera Danese (foto), o actriţă care a apărut în mai multe episoade din Columbo.
Averea sa, estimată la 5 milioane de dolari, va fi moştenită de soţie.
Ştiaţi că... Peter Falk a fost pasionat şi de desen, schiţele sale fiind expuse în numeroase galerii, dar şi de şah?
- Despre moarte, actorul declara în biografia sa: „E doar o poartă“