de Elena Şerban
Jean Cornel Constantin nu are nevoie de prea multe prezentări. Este recunoscut de mai toţi românii, de la tineri la vârstnici. Dacă amintim de rolurile lui Limbă (din filmul „Revanşa”), al lui Ismail (din serialul „Toate pânzele sus”) sau al lui Patraulea (din arhicunoscuta serie „BD”), imaginile personajelor interpretate de carismaticul actor Jean Constantin încep să ni se deruleze în minte.
Născut la Techirghiol, la 21 august 1927, dintr-o mamă grecoaică şi un tată român, actorul a lucrat la începutul tinereţii sale într-o fabrică din Constanţa, ca normator. Acolo a pus bazele unei brigăzi artistice. A debutat ca actor la Casa de Cultură din localitate, pentru ca, în 1957, să fie angajat la Teatrul Fantasio din Constanţa.
Debutul lui Jean pe marele ecran a avut loc în 1960, într-o coproducţie franco-italiană, „Le baron de l’écluse/ Baronul ecluzei”. Jean, care îl interpreta în acest film pe exoticul prinţ Sadokkan, a jucat alături de Jean Gabin.
Au urmat apoi alte filme în care a evoluat sub comanda regizorilor Sergiu Nicolaescu, Radu Gabrea, Manole Marcus sau Mircea Mureşan.
Actorul a fost însurat de trei ori. Una dintre soţii a fost Elena Jean, fosta consoartă a actorului Gheorghe Cozorici, alături de care a trăit 30 de ani. Elena (alintată Nina de actor) a fost sufleur la Teatrul Naţional şi l-a ajutat pe Jean Constantin într-o piesă. După ce reprezentaţia s-a terminat, cei doi au rămas împreună. Marele actor nu a avut copii, fapt ce l-a chinuit toată viaţa.
A murit la 26 mai 2010, în casa sa din Constanţa, în urma unor probleme cardiace. Cu doar câteva săptămâni înainte de deces a fost omagiat într-un spectacol cu nume semnificativ: Frumosul de la Marea Neagră.