de Dana Purgaru
Jakub Halik şi Craig Lewis, doi oameni aparent normali, au scris istorie, deoarece sunt singurii care au putut trăi fără inimă. Însă, Halik este un caz unic, în prezent fiind singura persoană în viaţă din lume căreia i s-a îndepărtat complet inima, fiind înlocuită cu un aparat. Desigur, el nu are nici puls.
O decizie grea, unica posibilă
Cehului Jakub Halik, fost pompier, i s-a îndepărtat complet inima în luna aprilie a acestui an, după ce s-a descoperit că o tumoare agresivă se dezvolta în interiorul organului respectiv. Pentru că deja suferea de cancer, bărbatul, tată al unui copil, nu putea fi supus unui transplant de cord, deoarece medicamentele ce trebuiau administrate după operaţie nu erau indicate bolnavilor de cancer. Aşa că o echipă de medici cehi, condusă de cardiologul Jan Pirk, a decis să înlocuiască organul cu două pompe.
Vrea să se întoarcă la munca de pompier
Intervenţia, ce a avut loc la Institutul pentru Medicină Clinică şi Experimentală din Praga, a durat opt ore. „A fost dificil pentru mine, însă altfel nu aveam nicio şansă”, a mărturisit pacientul după operaţie. Cu tumoarea pe care o avea, Jakub Halik nu ar fi supravieţuit mai mult de un an, aşa că a decis să lupte prin metode neconvenţionale.
De la operaţie, fostul pompier s-a deplasat numai cu un cărucior cu rotile şi a fost nevoit să se obişnuiască astfel cu poate cea mai stranie experienţă pentru un om: lipsa pulsului. Dar, în afară de asta, bărbatul de 37 de ani este un om normal, cu o stare a sănătăţii bună în prezent. El speră la un moment dat că se poate întoarce la muncă.
Aşteaptă un organ natural
În prezent, Jakub Halik se antrenează intensiv, pentru că cele două luni de stat în pat i-au atrofiat muşchii şi l-au slăbit. A fost plasat pe o listă de aşteptare pentru un transplant de inimă, însă perioada medie în care se poate primi organul este de opt luni.
Deşi totul a decurs cum nu se putea mai bine, nu se ştie cât va supravieţui pacientul cu mecanismul implantat, deoarece există oricând riscul de complicaţii, infecţii sau embolism.
Craig Lewis, primul caz din istorie
Craig Lewis este primul om din lume care a trăit fără inimă. În urma unor suferinţe cardiace grave, Craig a intrat în operaţie, la 55 de ani, în martie 2011, ştiind că nu mai are nimic de pierdut. Doctorii Billy Cohn şi Bud Frazier de la Institutul Inimii din Texas, SUA, au experimentat o soluţie revoluţionară, în lipsa oricărei alte variante pentru a-i reda viaţa. I-a fost scoasă inima şi în locul ei a fost introdusă o turbină. Astfel, Craig a devenit primul om din istorie care a trăit fără ca în piept să-i bată inima, fără puls, şi a intrat şi în Cartea Recordurilor. Din păcate, după cinci luni, din cauza unor complicaţii, a murit, deşi inima artificială funcţiona perfect. Mecanismul nu este însă infailibil. „Problema cu inimile artificiale este că trebuie să bată de 100.000 de ori pe zi, de 35 de milioane de ori pe an. La un moment dat se uzează”, a explicat doctorul Cohn. „La o maşină poţi schimba uleiul, bujiile... în schimb, inima artificială nu e aşa uşor de întreţinut”, a completat specialistul.