de Dana Purgaru
De obicei, cam în această perioadă a anului încep să descrească entuziasmul şi ambiţia celor care şi-au stabilit anumite schimbări începând de la 1 ianuarie, aşa-numitele „rezoluţii de Anul Nou”. Potrivit unui studiu, 52% dintre cei care îşi iau asemenea angajamente pornesc la drum încrezători, însă numai 12% reuşesc până la sfârşitul anului. Fie că e vorba despre o schimbare legată de corpul dumneavoastră, de relaţia de cuplu ori de anumite aspecte ale vieţii profesionale, vă prezentăm zece trucuri pe care le puteţi încerca pentru a vă ajuta să vă revigoraţi scopurile „măreţe”.
Fiţi foarte precişi
Multă lume îşi doreşte sănătate în noul an. Este un lucru foarte bun, însă pentru a reuşi să atingeţi acest scop trebuie să vă modificaţi puţin rezoluţia, deoarece este prea ambiguă. La fel şi dorinţa de a avea bani, dragoste ori succes în afaceri. Gândiţi-vă care sunt paşii pentru a atinge acest scop şi concentraţi-vă pe aceştia, astfel încât pârghiile de care trebuie să vă „agăţaţi” să fie cât mai precise. Spre exemplu, dacă doriţi să faceţi jogging cât mai des, stabiliţi zilele şi orele exacte, şi astfel „Vreau să alerg cât mai des” se va transforma în „Vreau să alerg marţi, joi şi duminică, între orele 6:00 şi 7:00”.
Faceţi-vă timp
Ca orice lucru bine făcut, este nevoie să alocaţi suficient timp pentru rezoluţia de Anul Nou. Fie că e vorba despre sport ori despre a petrece mai mult timp cu familia, trebuie să vă plănuiţi activităţile din fiecare zi, astfel încât să vă „consumaţi” timpul în mod constructiv.
Lăsaţi îndoielile la uşă
Mintea poate fi uneori foarte parşivă, mai ales atunci când e vorba despre o schimbare ce necesită mult efort, cum ar fi să vă lăsaţi de fumat, să mergeţi câteva staţii pe jos în fiecare zi sau să vă ţineţi de o dietă. Este normal să vă confruntaţi cu sentimente precum teamă, îndoială, poftă, îngrijorare ori deznădejde. Ori de câte ori acestea apar, conştientizaţi-le, nu vă repeziţi să vă criticaţi, nu pierdeţi controlul şi înlocuiţi-le cu gânduri pozitive.
Scrieţi scopul
Atunci când sunteţi înconjuraţi în fiecare zi de cuvântul care defineşte scopul propus pentru acest an, vă veţi readuce mereu aminte că aveţi un ţel de urmărit. De asemenea, este important să scrieţi un plan pentru atingerea scopului până la următorul Revelion. Dacă doriţi să scăpaţi în acest an de creditul de la bancă, de exemplu, concentraţi-vă pe anumite aspecte legate de muncă şi pe economisire.
Cooptaţi un partener
V-aţi propus să reuşiţi singuri să atingeţi scopul propus în acest an, dar v-a cam părăsit voinţa? Încercaţi să găsiţi pe cineva care are o rezoluţie similară. Aproape sigur trece prin aceleaşi greutăţi ca şi dumneavoastră. Puteţi apela la diverse grupuri ori forumuri de pe internet sau la familie, colegi şi prieteni. De asemenea, e bine de ştiut că, atunci când nimic nu pare să dea roade, competiţia poate fi cea mai bună soluţie. Luaţi-vă la întrecere cu partenerul şi înregistraţi-vă pe parcurs rezultatele obţinute, fie că este vorba despre un anumit număr de kilograme date jos, despre bani puşi deoparte, despre note bune la examene ori despre contracte semnate. Dacă nu găsiţi o persoană care să aibă acelaşi scop în 2014 ca şi dumneavoastră, nu-i nimic. Rugaţi pe cineva apropiat să vă fie „antrenor” pe parcursul anului şi să vă împingă mereu de la spate.
Relaxaţi-vă
Stresul este principalul motiv pentru care oamenii derapează de obicei de la rezoluţiile pe care şi le-au propus de Revelion. Acesta slăbeşte determinarea şi vă face să fiţi mai predispuşi la tentaţii de orice fel. Aşadar, învăţaţi-vă să petreceţi în fiecare zi câteva momente cu dumneavoastră, să meditaţi, să faceţi yoga, să vă plimbaţi singuri, timp în care să vă relaxaţi şi să vă amintiţi spre ce tindeţi, îmbărbătându-vă astfel voinţa.
Mai puţin înseamnă mai bine
Pentru cei care au mai mult de un scop în 2014, misiunea poate fi uşurată dacă îşi aleg un singur ţel spre care să îşi îndrepte toată atenţia şi voinţa întregul an, pentru că, nu-i aşa, cine aleargă după un singur iepure are mai multe şanse să-l prindă. Acest lucru este valabil şi pentru cei care şi-au stabilit un scop atât de mare, încât deja se simt copleşiţi. Spre exemplu, dacă rezoluţia de Anul Nou a fost să slăbiţi 30 de kilograme, concentraţi-vă pe primele 10 kilograme care trebuie date jos până la o anumită dată. Restul va veni mai uşor.
Recompensaţi-vă
Stabiliţi în fiecare lună o zi în care să vă acordaţi un premiu - ceva care să vă satisfacă pe deplin - în cazul în care reuşiţi să vă ţineţi de plan. De pildă, dacă ţelul a fost să vă lăsaţi de fumat, puteţi să vă desfătaţi cu o prăjitură în ultima zi a fiecărei luni în care aţi rezistat fără acest viciu.
Întocmiţi o listă cu „Pro” şi „Contra”
Întocmiţi o listă cu două coloane, „Pro” şi „Contra” rezoluţiei, afişaţi-o într-un loc la care aveţi acces zilnic, cum ar fi frigiderul sau şifonierul, şi completaţi mereu în ea atât dumneavoastră, cât şi membrii familiei ori prietenii.
Spuneţi tuturor
Unul dintre motivele „părăsirii” traiectoriei propuse de Revelion este păstrarea rezoluţiei „la secret”. Acest lucru nu vă aduce niciun beneficiu, pentru că aşa cum aţi început aşa veţi termina, probabil cu un eşec ascuns şi cu o mare dezamăgire, bineînţeles, tot muşamalizată. Spuneţi-le tuturor celor care vă cunosc care este scopul dumneavoastră în 2014. Aceştia vă vor întreba din când în când cum merge demersul, şi astfel vă puteţi lăuda, dar acest lucru nu va face decât să vă impulsioneze să continuaţi.
• Potrivit experţilor, durează circa 21 de zile ca o anumită activitate să devină obicei şi şase luni ca aceasta să devină parte din personalitate
Dacă pe parcursul anului eşuaţi, nu disperaţi şi nu vă lăsaţi deziluzionaţi. Cine spune că rezoluţiile se pot face numai de Anul Nou? Reveniţi la traiectoria propusă, chiar cu mai multă forţă, pentru că acum veţi şti unde aţi greşit şi ce trebuie îndreptat.