de Gabriela Militaru
Ediţia a 86-a a decernării premiilor Academiei Americane de Film a avut loc pe 2 martie, la Teatrul Dolby în Los Angeles, fiind prezentată de Ellen DeGeneres. Deşi concurenţa dintre filmele şi performanţele actorilor nominalizaţi a fost una foarte strânsă, predicţiile făcute de specialiştii în domeniu s-au adeverit încă o dată. Filmele „Gravity” şi „12 ani de sclavie” şi actorii Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong’o şi Jared Leto au fost desemnaţi marii câştigători ai serii.
Fiind mai mult decât o gală a filmelor bune, seara Oscarurilor a fost, de asemenea, un moment în care marii designeri şi-au promovat colecţiile prin intermediul participanţilor, prezentatorii s-au întrecut în glume pe seama nominalizaţilor, iar câştigătorii le-au mulţumit celor care le-au sprijinit activitatea.
Leonardo DiCaprio, marele învins al serii
Deşi cele mai multe pronosticuri îl dădeau pe Matthew McConaughey drept câştigător la categoria „Cel mai bun actor în rol principal”, totuşi Leonardo DiCaprio a sperat până în ultimul moment că cea de-a patra sa nominalizare la Oscar va fi cu noroc. Din nefericire pentru el şi pentru fanii săi care au luat cu asalt reţele de socializare, declarând ca nedreaptă înfrângerea idolului lor, performanţa din „Lupul de pe Wall Street” nu a fost suficient de convingătoare pentru juriu. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Jennifer Lawrence, care, cu rolul din „Ţeapă în stil american” (film care nu a obţinut niciun premiu din zece nominalizări), s-a aflat la un pas de a obţine Oscarul al doilea an consecutiv. Ea a pierdut în faţa actriţei de culoare Lupita Nyong’o, pentru care rolul din „12 ani de sclavie” a marcat debutul său actoricesc.
Jennifer Lawrence a căzut din nou pe covorul roşu
Ce a reuşit totuşi Jennifer Lawrence să facă pentru al doilea an la rând a fost să cadă pe covorul roşu. Actriţa a purtat o minunată, dar prea strâmtă rochie roşie marca Dior, care a împiedicat-o mai tot timpul pe actriţă să păşească. La un moment dat, ea s-a prăbuşit în braţele unor ofiţeri de securitate. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2013, când Jennifer a câştigat Oscarul pentru „Scenariu pentru happy-end”. Evenimentul nu a fost trecut cu vederea de gazda Oscarurilor Ellen DeGeneres, care a ţinut să o avertizeze pe Jennifer că, în eventualitatea în care va câştiga un Oscar, nu va mai fi nevoită să vină să-l ridice personal. „Ţi-l aducem noi”, a glumit Ellen.
Jared Leto a dedicat premiul mamei sale şi celor care au murit răpuşi de SIDA
După ce Ellen DeGeneres l-a numit „cel mai frumos” de la Oscaruri şi după ce a primit trofeul pentru rolul din „Dallas Buyers Club”, Jared Leto a ţinut cel mai emoţionant discurs de mulţumire al serii. El a început prin a-i mulţumi mamei sale aflată în sală. „Te iubesc, mamă! Îţi mulţumesc că m-ai învăţat să visez”, a spus actorul înainte de a dedica premiul său şi „celor 36 de milioane de oameni care au pierdut lupta cu SIDA”. „Şi pentru toţi cei care v-aţi simţit neîndreptăţiţi pentru ceea ce sunteţi sau pentru ceea ce iubiţi, în seara aceasta stau aici în faţa lumii cu voi şi pentru voi”, a mai spus el. Discursuri presărate cu momente de emoţie şi amuzament au avut şi Matthew McConaughey, care i-a mulţumit, printre alţii, tatălui său decedat, şi Cate Blanchett, care şi-a arătat recunoştinţa faţă de controversatul regizor Woody Allen.
• Ellen DeGeneres a fost gazda perfectă: a comandat pizza pentru toţi participanţii
• Liza Minnelli a decis să nu poarte sutien pe sub rochia albastru-electric la care şi-a asortat culoarea părului
• Jared Leto, Leonardo DiCaprio şi Michael Fassbender au venit la gală însoţiţi de mamele lor
• Personajele care au inspirat filmele bazate pe poveşti reale „Philomena“ şi „Căpitanul Phillips“ au fost prezente la decernarea Premiilor Oscar
- Cel mai bun film: „12 ani de sclavie”, regizor Steve McQueen
- Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron („Gravity”)
- Cel mai bun actor în rol principal: Matthew McConaughey („Dallas Buyers Club”)
- Cea mai bună actriţă în rol principal: Cate Blanchett („Blue Jasmine”)
- Cel mai bun actor în rol secundar: Jared Leto („Dallas Buyers Club”)
- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Lupita Nyong’o („12 ani de sclavie”)
- Cel mai bun film străin: „The Great Beauty” (Italia)
- Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Regatul de gheaţă”
- Cea mai bună regie artistică: „Marele Gatsby”
- Cel mai bun scenariu adaptat: John Ridley („12 ani de sclavie”)
- Cel mai bun scenariu original: Spike Jonze („Ea”)
- Cea mai bună imagine: Emmanuel Lubezki („Gravity”)
- Cel mai bun montaj: „Gravity”
- Cea mai bună coloană sonoră: „Gravity”
- Cel mai bun cântec: „Let It Go” din „Regatul de gheaţă”
- Cel mai bun montaj de sunet: „Gravity”
- Cel mai bun mixaj de sunet: „Gravity”
- Cele mai bune efecte vizuale: „Gravity”
- Cel mai bun machiaj: „Dallas Buyers Club”
- Cele mai bune costume: „Marele Gatsby”
- Cel mai bun scurtmetraj animat: „Mr. Hublot”
- Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Helium”
- Cel mai bun lungmetraj documentar: „20 Feet from Stardom”
- Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The Lady in Number 6”