de Elena Şerban
Un om mare şi la propriu, dar mai ales la figurat. Un cancelar cu care Germania se poate lăuda oricând. Un om politic demn de cărţile de istorie, mai ales că pe timpul mandatului său a avut loc reunificarea celor două Germanii. Helmut Josef Michael Kohl a fost cancelar al Germaniei nu mai puţin de 17 ani, între anii 1982 şi 1998 din partea creştin-democraţilor.
S-a născut pe 3 aprilie 1930, în Ludwigshafen, în familia formată din Cecile şi Hans Kohl. Studios de mic, Helmuth nu şi-a surprins părinţii în adolescenţă când le-a spus că va urma cursurile prestigioasei universităţi din Heidelberg. De altfel, în timpul facultăţii, el a intrat în contact cu lumea politică şi a decis că nu vrea să stea departe de aceasta. Mai ales că, în copilărie, văzuse exact cum un om politic transformat într-un dictator feroce, Adolf Hitler, poate distruge o ţară.
Ascensiunea în politica mare a lui Kohl a început în 1959, când a fost ales deputat în Parlamentul landului Renania-Palatinat, apoi parlamentar în Bundestag. Între 1969 şi 1976 a fost prim-ministru al landului Renania-Palatinat, iar în 1982 a devenit cancelar al Germaniei Federale.
Corect în viaţa politică, dar şi acasă. Aşa se spunea mereu despre cancelarul uriaş (are 1,93 m) care a fost căsătorit mai bine de 40 de ani cu Hannelore, licenţiată în engleză şi franceză. Cei doi, care au împreună doi copii, Walter şi Peter, au încetat să formeze un cuplu în 2001, când doamna Kohl s-a sinucis. Hannelore suferea încă din 1993 de alergie la lumină, astfel că nu putea să iasă din casă decât noaptea. Se spune că neobişnuita boală ar fi fost provocată de faptul că în copilărie doamna Kohl fusese violată de mai mulţi soldaţi ruşi.
După drama suferită, fostul cancelar s-a căsătorit cu Maike Richter, o economistă cu 35 de ani mai tânără. Căsătoria, care a avut loc în 2008, în spitalul din Heidelberg, nu este privită cu ochi buni de copiii politicianului. Aceştia îşi acuză mama vitregă de faptul că îl ţine sechestrat pe bătrânul politician.