de Andrei Dicu
La 1 iunie 1980, în Atlanta, lua fiinţă poate cel mai important post de televiziune din lume, CNN (Cable News Network). Începând cu acea dată, istoria peisajului mediatic avea să se schimbe constant, chiar spectaculos, accentul fiind pus pe transmisiile în direct (live). Această politică de succes, în America anilor ’80, avea să cucerească întreaga lume!
Mogulul din Cincinnati i-a furat inima celebrei actriţe Jane Fonda
În zilele noastre, CNN este cea mai faimoasă rețea de televiziune axată pe știri și informații din toată lumea, care transmite prin cablu sau prin satelit. Însă, totul a început în urmă cu 24 de ani, când Ted Turner, magnat şi filantrop american, devenit celebru după căsătoria cu diva Hollywoodului Jane Fonda, a decis să pună bazele unui nou post tv, după ce anterior fondase televiziunea TBS. Născut la 19 noiembrie 1938, în Cincinnati (Ohio), Turner s-a dovedit atât un tip excentric (a donat ONU suma de 1 miliard de dolari!!), cât mai ales un vizionar. Imperiul său mediatic a început cu afacerea panourilor publicitare deţinută de tatăl său, domeniu de care Ted s-a ocupat de la vârsta de
24 de ani, după ce părintele său s-a sinucis. După ce a cumpărat o staţie radio în Atlanta, în 1970, Turner a început construirea „Turner Broadcasting System”, prima televiziune prin cablu. A revoluționat mass-media, reușind să transmită în direct dezastrul navetei spațiale „Challenger”, în 1986, precum și cele mai importante momente din Războiul din Golf, din 1991. La vremea respectivă, tragedia de pe „Challenger” a fost urmărită live de
12 milioane de telespectatori (un adevărat record), iar războiul din Irak era vizionat zilnic, în medie, de 18 milioane de oameni. Se estimează că, numai din publicitate, fără a pune la socoteală alte contracte confidenţiale, profitul postului în anul 1991 a fost de 12 milioane de dolari.
Tragedia de la WTC, urmărită live de 68,5 milioane de telespectatori!
Turner a fondat ulterior CNN, pentru simplul motiv că angajaţii primei sale televiziuni aveau nevoie de o concurenţă pe măsură, iar aceasta a fost soluţia perfectă pentru a-i stimula. În anul 2014, CNN transmite în toată lumea, prin cablu şi prin satelit, şi este prima televiziune din lume care şi-a întrerupt emisia obişnuită pentru a transmite, în direct, atentatele de la 11 septembrie 2001, de la World Trade Center. Tragedia a fost urmărită de 68,5 milioane de oameni, iar reportajele ulterioare au fost vizionate de aproximativ 8 miliarde de cetăţeni, de pe tot cuprinsul planetei. În anul 2013, profitul postului CNN a fost de 85,3 milioane de dolari, fără a fi luate în considerare şi staţiile zonale, aflate pe cinci continente. „Iubesc când oamenii spun că nu pot să fac ceva! Nu există nimic care să mă facă să mă simt mai bine, deoarece toată viaţa alţii au zis că nu voi putea să fac acel lucru”, avea să declare Ted Turner.
Scandal uriaş cu jurnalistul „erotic”
Totuşi, la CNN nu a curs mereu doar lapte şi miere… Postul nu a fost ocolit de scandaluri, iar cel mai important s-a petrecut în anul 2006. Richard Quest, un realizator al postului american de știri, era reținut la miezul nopții în Central Park (New York), cu o funie prinsă în jurul gâtului și legată la celălalt capăt de organele genitale, cu un minivibrator în încălțări și cu o punguță cu metamfetamină, tupilată în buzunarul hainei. Ulterior, au apărut zvonuri că jurnalistul practica jocuri erotice de ani buni, iar el a fost arestat, judecat şi închis pentru 11 ani. Cu toate acestea, imaginea postului nu a avut de suferit, ba din contră. Subiectul a stârnit interes, iar CNN a reuşit să „fure” altor televiziuni de ştiri circa 1,2 milioane de telespectatori „fideli”.
CNN, acuzat de luare de mită de la guvernul SUA
În anii trecuți, imaginea CNN-ului a fost iarăşi atinsă când un fost reporter de investigaţii al postului, Amber Lyon, a făcut public faptul că în ultima perioadă în care a lucrat la respectivul post tv a primit indicaţii să difuzeze ştiri false şi să excludă din reportaje ştiri reale pe care administraţia SUA nu le dorea, toate acestea cu scopul de a manipula opinia publică pentru a susţine declanşarea unei agresiuni împotriva Siriei şi Iranului. De asemenea, jurnalista a subliniat faptul că CNN primeşte bani de la guvernul SUA, precum şi de la alte guverne, în schimbul modificării conţinutului ştirilor care sunt transmise.
Cum au crezut americanii că începe Războiul Mondial
Ultimul reportaj CNN care a făcut furori, fiind urmărit în direct de peste 1,7 milioane de telespectatori, a fost dedicat butoiului cu pulbere din Transnistria. După difuzarea imaginilor, nu mai puţin de 65% dintre americani au început să vorbească frecvent despre iminenţa unui nou conflict mondial, confundând situaţia din Transnistria cu scandalul din Ucraina. Ulterior, a fost nevoie ca responsabilii CNN să reia reportajul şi să precizeze pentru toţi oamenii de rând diferenţele dintre cele două zone şi dintre situaţii.
Prostituţia infantilă din România aduce rating
Din păcate, imaginea României în lume este una şubredă, chiar dacă ne place sau nu să remarcăm acest aspect. Ca dovadă, la 18 februarie 2004, CNN a difuzat un documentar şocant, referitor la prostituţia infantilă de pe străzile Bucureştiului. Reporterul Liviu Tipuriţă a înregistrat cu camera ascunsă inclusiv o scenă în care s-a dat drept un client homosexual, aflat în căutarea unui băieţel. Un alt copil al străzii, George (în vârstă de 19 ani), vorbeşte despre Tom Peters - un homosexual britanic -, despre care spune că, prin intermediul unei pagini de internet, organizează venirea în România a cetățenilor occidentali care întreţin frecvent relaţii sexuale cu minori. Dacă, aşa cum era de bănuit, în ţara noastră nu s-a făcut nicio anchetă în acest sens, americanii au fost sensibilizaţi. După vizionarea reportajului (8,5 milioane de telespectatori), fundaţiile din SUA au „vărsat” aproximativ 1,8 milioane de dolari în conturile fundaţiilor destinate protejării copiilor străzii.
CNN Center, bijuteria oraşului Atlanta
Impresionanta clădire CNN Center este sediul mondial al postului. Redacțiile principale de știri și studiourile pentru mai multe canale de știri ale CNN sunt situate în această clădire din Atlanta, devenită unul dintre simbolurile statului Georgia. Spațiul comercial de birouri al clădirii este ocupat în totalitate de CNN și de compania-mamă a acesteia, Turner Broadcasting System, divizie a Time Warner. Clădirea este localizată în centrul orașului, lângă Centennial Olympic Park, la 190 Marietta Street, o arteră celebră pentru magazinele de confecţii, deși adresa oficială este „1 CNN Center”. Mai mult, CNN Center este conectată direct la Philips Arena, „casa” cunoscutei echipe de hochei Atlanta Thrashers, care evoluează în NHL şi totodată este fieful baschetbaliştilor de la Atlanta Hawks.