de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Este binecunoscut faptul că în toate societățile există vârstnici care se izolează în propriile locuințe și cărora le este tot mai dificil să ducă o viață normală, activă, sănătoasă. Pe măsură ce populația planetei îmbătrânește, problema fragilității persoanelor de vârstă înaintată preocupă tot mai mult cercetătorii și serviciile de asistență socială.
Fragilitatea afectează tot mai mulţi oameni
Fragilitatea cauzată de înaintarea în vârstă este un simptom care combină reducerea masei și a forței musculare, alimentația nepotrivită (mai puțină sau mai multă decât este necesar), precum și inflamațiile cronice care cauzează neplăceri majore atâtor vârstnici. Pentru a ameliora starea generală a acestor persoane, unele dintre cele mai eficiente soluții sunt nutriția adecvată și socializarea, alături de mișcarea fizică. Acestea sunt rezultatele unui studiu derulat în Austria și care a pornit de la realitatea că 11% dintre cei în vârstă de peste 65 de ani sunt fragili și 41% sunt prefragili, arată sciencedaily.com. Programele de prevenție includ o combinație de sprijin social, care se realizează cu ajutorul voluntarilor, o reducere a izolării și singurătății, intervenții de nutriție care să amelioreze starea de sănătate, precum și antrenarea în activități care presupun mișcare fizică moderată pentru menținerea mobilității.
Voluntarii fac vizite regulate la domiciliu
MedUni Vienna (Institutul pentru medicină socială) împreună cu Vienna Hilfswerk au inițiat proiectul „Healthy for life” („Sănătos pentru viață”), care vine cu precădere în sprijinul persoanelor octogenare. Se bazează pe acțiunea voluntarilor care fac vizite la domiciliu de două ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni. Voluntarii sunt pregătiți împreună cu vârstnicii pentru a aborda probleme de nutriție și a promova mișcarea și activitatea. La finalul termenului, s-a constatat o îmbunătățire semnificativă în datele fragilității persoanelor care au făcut parte din proiect. Mai exact, acestea aveau cu 25% mai puține probleme cu alimentația și cu 17% scăzuseră efectele lipsei de mișcare.
Viața socială contribuie la menținerea autonomiei
Unul dintre rezultatele remarcabile ale studiului a arătat faptul că socializarea este la fel de importantă pentru starea de bine a persoanelor de vârstă înaintată cum sunt alimentația și mișcarea fizică, un sfert dintre vârstnicii care au primit suport doar în această direcție înregistrând progrese și pe celelalte paliere. „Rezultatele arată că o nutriție potrivită și o activitate fizică permanentă au o însemnătate deosebită pentru persoanele de vârstă înaintată, susținându-le sănătatea și menținându-le autonomia”, concluzionează specialistul Eva Luger, de la Institutul MedUni Vienna. La rândul său, autorul studiului, Thomas E. Dorner, consideră că „o viață socială activă este un factor important pentru ca persoanele în vârstă să-și poată menține autonomia cât mai mult timp”.
O precondiție esențială pentru rezultate în adoptarea unei nutriții adecvate și susținerea unor activități fizice este suportul social, în special în cazul persoanelor în vârstă
Sunt iniţiate numeroase proiecte şi programe
Cercetătorii și autoritățile de sănătate publică fac eforturi permanente de a găsi soluții pentru fenomenul fragilității care intervine în cazul foarte multor adulți înaintați în vârstă. Numeroase inițiative, proiecte și programe vin în întâmpinarea prevenirii instalării stării de fragilitate, în condițiile în care, cu cât cresc indicatorii acestei stări, cu atât mai predispuse sunt persoanele afectate de a avea complicații postchirurgicale, de a petrece mai mult timp pentru recuperare în spitale sau de a fi nevoite să primească îngrijiri în unități sanitare și nu la domiciliu.