de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea
În ultimii ani se discută peste tot despre înlocuirea prăjiturilor, produselor de patiserie și a altor bunătăți din comerț cu alimente mai sănătoase, precum fructele și legumele. Din păcate, pentru a potoli pofta de dulce cu care era obișnuit organismul până la momentul schimbării stilului alimentar, mulți oameni consumă cantități exagerat de mari de alimente așa-zis bio. Spre exemplu, unele persoane ajung să mănânce și un kilogram de mere sau de banane la o singură masă. Atenție însă! Potrivit specialiștilor, acest comportament este greșit din mai multe puncte de vedere.
Fructoza mărește glicemia la fel ca orice alt tip de zahăr
Dacă după consumul alimentelor obișnuite senzația de sațietate intervine după doar câteva înghițituri, în cazul fructozei creierul reacționează diferit. De aceea apare tendinţa de a mânca unele fructe (precum cireșele, strugurii sau căpșunile) până se golește farfuria. Însă trebuie reținut un lucru: zahărul din fructe (fructoza) mărește glicemia la fel ca orice alt tip de zahăr. Acesta este motivul pentru care mulți nu reușesc să slăbească deși se chinuie să renunțe la pâine și mănâncă toată ziua fructe. Pe de altă parte, mai trebuie să știți și că există anumite tipuri de fructe recomandate în timpul regimului de slăbit. Pe locul întâi se situează fructele de pădure (zmeură, afine, coacăze, mure), care au un conținut scăzut de zahăr și conțin și foarte mulți antioxidanți. Un alt fruct recomandat în dietă este mărul, care conține și fibre, însă se recomandă unul sau două pe zi, nu un kilogram. Alte fructe cu o cantitate medie de zahăr sunt: pepenele verde și galben, caisele și grepfrutul.
Prunele, consumate cu moderaţie
Iată însă și o listă cu fructele ce au un conținut mai mare de zahăr și care trebuie consumate cu moderație când țineți o dietă: prunele, portocalele, kiwi, perele și ananasul. Iar fructele cel mai bogate în zahăr sunt: mandarinele, cireșele, strugurii, smochinele și bananele. De asemenea, trebuie acordată mare atenție fructelor uscate. Acestea sunt gustoase și sățioase, dar conțin mult mai mult zahăr decât cele proaspete. În ceea ce privește gemurile, compotul sau dulceața, ideal ar fi să le preparați cu cât mai puțin zahăr sau deloc. În caz contrar, uitați de ele dacă intenționați să slăbiți.
Nu vă spălați pe dinți imediat după ce mâncaţi citrice
Consumul de fructe în exces nu este doar inamicul siluetei dumneavoastră de vis, ci poate conduce cu ușurință și la probleme de sănătate. Mai exact, excesul de fructoză crește nivelul trigliceridelor (un tip de grăsimi din sânge care au legătură cu problemele de inimă). De asemenea, cercetătorii au demonstrat că fructoza în exces este dăunătoare și pentru dantură, deoarece aceasta este eliberată în cavitatea bucală și atacă smalțul dinților. Din acest motiv nu este recomandat să vă spălați pe dinți imediat după ce ați mâncat citrice sau ați băut sucuri naturale din fructe - deoarece smalțul este mai sensibil.
Indicate la micul dejun
Un alt lucru pe care ar fi bine să îl știți dacă intenționați să slăbiți modificându-vă stilul de viață și alimentar - așa cum este recomandat - este momentul propice din zi pentru a consuma fructe. Ideal este să le serviți dimineața, la micul dejun, deoarece vă vor furniza energie pentru întreaga zi. Spre exemplu, bananele, caisele sau pepenele sunt cel mai recomandate pentru masa de dimineață. De asemenea, fructele consumate la micul dejun previn balonarea, încărcarea excesivă a stomacului și asigură un tranzit intestinal optim. Dacă aveți probleme cu aciditatea gastrică, le puteți consuma la prima gustare din zi, respectiv în jurul orelor 10:00-11:00, între micul dejun și prânz. Nu mâncați niciodată fructe crude imediat după masă! Întrucât fermentează, ele vor încetini digestia.
SFAT. În timp ce nutriționiștii susțin că orice este în exces îngrașă (fie că e vorba despre alimente sănătoase sau despre fast-food), antrenorii sportivi sunt de părere că, dacă faceți suficientă mișcare cât să ardeți toate caloriile pe care le consumați într-o zi, nu vă veți îngrășa. Însă pentru aceasta trebuie să fiți conștiincioși și chiar să faceți sport, nu doar plimbări scurte până la mașină.
Alimentaţia, mai importantă decât genetica în declanşarea afecţiunilor
Mediul în care trăim şi ceea ce consumăm sunt mult mai importante în declanşarea anumitor afecţiuni și chiar în procesul de îngrășare decât moştenirea genetică, avertizează expertul în nutriţie Brian Clement. Potrivit specialistului, fructele din ziua de astăzi pot conține până la de 30 de ori mai mult zahăr decât cele de odinioară. „Corpului nostru nu îi pasă ce tip de zahăr ingerăm - zahărul este la fel de dăunător sub orice formă (miere, sirop de agave, zahăr brun etc.). Chiar şi fructele zilelor noastre sunt hibrid, deoarece, de-a lungul anilor, oamenii au creat combinaţii ale acestora existente pentru a da naştere unor fructe cât mai dulci. Fructele actuale au de 30 de ori mai mult zahăr faţă de cele iniţiale, originare. Este vital pentru sănătatea noastră să reducem consumul de zahăr. Din păcate, oamenii s-au americanizat: consumă fast-food şi mâncare nesănătoasă. America este un loc minunat, facem filme foarte bune, dar, vă rog, nu preluaţi şi obiceiurile noastre alimentare!”, a declarat Brian Clement. În aceste condiții, e indicat ca fructele să fie consumate zilnic, dar cu moderație. Dacă faceți suficient sport, puteți consuma și un kilogram de mere pe zi, dar nu tot o dată. Împărțiți cantitatea și luați mai multe gustări pe parcursul zilei, de preferat înainte de masă cu circa o jumătate de oră.