de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Mai puțin popularizată decât dieta mediteraneană, cea urmată de națiunile din nordul continentului european este tot un regim de viață sănătos, bazat pe elemente simple, naturale și cu reguli respectate din cele mai vechi timpuri.
80% alimente locale
Potrivit unui raport publicat de „Food and Noutrition Research”, dieta de tip nordic este centrată pe pește gras, lactate cu procent redus de grăsime, cereale integrale, fructe locale, rădăcinoase, nuci, legume diverse. Ceea ce evidențiază această dietă este regula ca minimum 80% dintre elementele componente să provină din producția zonei - cu cât mai organic, cu atât mai recomandabil. O altă regulă care scoate regimul nordicilor din tiparele obișnuite este gătitul la temperaturi scăzute, axat pe fierbere și coacere. „O dietă nordică sănătoasă nu este foarte deosebită de cea mediteraneană la nivel de nutrienți, dar, desigur, selecția alimentelor este cu totul alta”, explică Matti Uusitupa, specialist în nutriție.
Pește și pâine neagră
Cum cultura nordică a intrat, cu toate elementele ei - de la istoria vikingilor la simbolistica mitologică scandinavă - în prim-planul preocupărilor occidentale (și există toate premisele să devină o modă...), dieta nu putea scăpa atenției. În plus, odată cu intrarea supermodelelor nordice în lumina reflectoarelor, opinia publică vestică s-a întors imediat spre întrebarea: „Oare ce mănâncă?”. În primul rând, foarte mult pește - somon, sardine, păstrăv, tot ce înseamnă acizi grași Omega 3, inclusiv la micul dejun dacă este posibil. Pe cale de consecință, nordicii nu doar arată foarte bine, ci sunt și foarte sănătoși (rata deceselor din cauza afecțiunilor cardiovasculare a scăzut cu peste 67% între 1987 și 2009), sunt campioni ai longevității (lucrează și după ieșirea la pensie, până la vârste înaintate) și sunt cel mai puțin afectați de stres dintre locuitorii Europei. La loc de cinste, lângă pește, se află un tip de pâine plată, neagră, foarte bogată în fibre.
Ulei de canola cu multe legume
Așa cum dieta mediteraneană este construită în jurul uleiului de măsline, regimul nordicilor are în centru uleiul de canola. Iar în ceea ce privește legumele, primele intrate pe listă sunt rădăcinoasele, apoi vin cruciferele (varză și conopidă în special), precum și spanacul, nelipsit de pe mesele scandinavilor. De asemenea, cartofii sunt la mare preț în meniul obișnuit și, chiar dacă pot fi considerați alegeri destul de ciudate din perspectiva stricteții unei diete, au mult mai puțini carbohidrați și mult mai mulți nutrienți decât pastele sudicilor. Ca urmare, studii numeroase au atestat faptul că dieta nordică generează o mulțime de beneficii pentru organism, scăzând riscul de afecțiuni cardiovasculare, nivelul colesterolului și al tensiunii, precum și inflamațiile, unele tipuri de cancer și diabetul de tip II, punctează Uusitupa. Câteva date sunt relevante: în timp ce peste 33% dintre americani sunt obezi, proporţia este de 10% în Norvegia, 11% în Suedia și 13% în Danemarca.
Ingrediente: 2 cești cu făină de ovăz, 1/3 ceșcuţă cu sirop de arțar, 1/2 linguriță cu sare, 1 linguriță cu praf de copt, 1 și 1/2 linguriță cu scorțișoară, 3 linguri cu unt vegan topit, 2 cești cu lapte de soia (sau migdale), 1/4 ceșcuţă cu sos de mere, 1 banană, 1 ceșcuţă cu fructe de pădure.
Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 190 de grade Celsius și se unge o tavă cu puțin unt. Într-un vas se amestecă ovăzul, siropul de arțar, sarea, scorțișoara și praful de copt. În alt vas, mai mare, se amestecă untul, laptele și sosul de mere. Banana se taie felii care se așază pe fundul vasului ce se va introduce în cuptor. Se adaugă 1/2 ceșcuţă cu fructe pentru a se umple spațiile goale. Se pune amestecul de ovăz deasupra, apoi se toarnă cel de lapte. Peste toate se presară restul de fructe. Se coace 35-40 de minute, până devine aurie.
Ingrediente: 2 bucăți de păstârnac curățat și tăiat felii, 2 morcovi tăiați felii, 1 cartof dulce tăiat felii, 4 cartofi roșii mici tăiați felii, 1 lingură cu ulei de măsline (sau de cocos), 1 ceapă mare tocată fin, 1 felie de ghimbir (2 cm) tocat, 6 căței de usturoi, 3 lingurițe de curry, 1/2 lingură cu cardamom, 1/2 lingură cu coriandru, 1 și 1/2 linguriță cu sare de mare, 1 ceșcuţă cu linte, 6 cești cu apă, zeamă de lămâie.
Mod de preparare: ceapa se pune la călit într-un vas mare, pe foc mediu, până devine translucidă. Se adaugă ghimbirul, usturoiul și condimentele și se mai lasă 30 de secunde, până aroma devine puternică. Se adaugă legumele, lintea, apa și sarea. Se mărește temperatura până la punctul de fierbere, apoi se scade focul și se lasă 30 de minute acoperit, până scade, amestecând din când în când. Când legumele sunt fierte, se oprește focul și se stoarce peste tocăniță zeamă de lămâie. Se servește cu coriandru presărat deasupra.
Ingrediente: 4 bucăți de ardei gras roșu cu capacul și semințele înlăturate, 1 ceapă medie tăiată felii, 1 morcov tăiat, 3 căței de usturoi tocați, 500 g carne de bizon, 2 cești cu ciuperci tăiate, 2 linguri cu oregano uscat, 1 lingură cu busuioc, 1 lingură cu sos Worchestershire, 1 lingură cu boabe de muștar, 1 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu fulgi de chili, 2 linguri cu pastă de roșii, 400 g suc de roșii, 1 ceșcuţă cu orez fiert, 1/2 ceșcuţă cu parmezan ras, pătrunjel proaspăt, ulei pentru călit.
Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Se pun ardeii într-un vas mare, termorezistent, din sticlă, și se lasă deoparte. Se încinge o tigaie pe foc mediu, se stropește cu ulei, apoi se pun ceapa și morcovul, care se călesc trei-patru minute. Se adaugă usturoiul, iar după alte 30 de secunde și carnea. Se lasă să se rumenească ușor, apoi se pun ciupercile, oregano și fulgii de chili. Când lichidul lăsat de ciuperci a scăzut, se pune pasta de roșii, care se încorporează cu o lingură din lemn. Se adaugă și sucul de roșii și se mai lasă două minute. În compoziţie se adaugă orezul fiert. Se umplu ardeii pe jumătate cu acest amestec. Se presară parmezan deasupra fiecărui ardei umplut. Din sosul Worchestershire, busuioc şi boabele de muştar se face o compoziţie, care se toarnă peste ardeii umpluţi. Se acoperă cu folie și se dă vasul la cuptor timp de 30-40 de minute. Se servesc ornați cu pătrunjel tocat.