de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Teoretic, orice vacanță aduce cu sine și câteva kilograme în plus. Asta pentru că nimeni nu scapă prilejul de a se delecta cu tot felul de preparate savuroase. Ce spuneți, însă, de un concediu petrecut în străinătate, unde să puteți consuma cele mai delicioase preparate tradiționale, dar să vă reîntoarceți fără niciun gram în plus? Sună tentant?
Optați pentru „souvlaki” de pui, în detrimentul celui de porc sau de miel
Oricine visează la superbele plaje din Grecia, dar și la preparatele culinare cu totul ieșite din comun de aici. Puteți să vă răsfățați cât vă poftește inima dacă țineți cont de anumite reguli și lăsați deoparte adevăratele bombe calorice. Adorați sosul tzatziki, hummusul sau „skordalia”, acel delicios sos gros, preparat prin combinarea usturoiului zdrobit cu piuré de cartofi sau miez de pâine veche, înmuiată în apă și stoarsă foarte bine, frecată apoi cu ulei de măsline? Ca să nu mai vorbim despre „melitzanosalata”, salata de vinete cu ulei de măsline și cu un adaos de brânză feta? Nu spune nimeni să nu le consumați, dar în porții mici. Și fără delicioasa pită grecească alături. În acest fel veți reduce drastic din calorii. Sunteți îndrăgostiți de „souvlaki” de miel, de porc sau de vită? Există și cel de pui, mult mai sărac în calorii, care poate fi servit cu o salată fără sos. Baclavaua grecească cu „kourabiedes”, fursecuri cu unt și migdale, vă face cu ochiul? Atunci consumați-le doar pe acestea, au mai puține calorii. Nu în ultimul rând, optați pentru pește și fructe de mare, pentru că vă vor furniza acele grăsimi sănătoase benefice întregului organism.
Consumați din plin „çoban salatası” turcesc
Ce face bucătăria turcească să fie atât de renumită în întreaga lume? Cu siguranță, mixul de influențe străine. E adevărat că este foarte greu să renunțați la acele gusturi desăvârșite în timpul vacanței, dar dacă nu vreți să vă alegeți cu colăcei, nu este imposibil. Așadar, alegeți celebrele frunze de viță-de-vie umplute, hummus și tabouleh cât poftiți, dar fără pită, kebab acompaniat doar de salate, ba chiar și pilaf, însă uitați de chiftele sau de carne grasă și alegeți carnea de vită sau de pui. Legumele la grătar sunt la mare căutare în Turcia, așa că le puteți savura din plin, cu o singură condiție: să evitați vinetele, pentru că sunt cele mai bogate în calorii. În schimb, nu vă feriți să consumați după pofta inimii „çoban salatası” cu castraveți, pătrunjel, roșii, ulei de măsline, zeamă de lămâie, iar ca desert aveți de ales între dovleac copt, „sutlac” (budincă de orez) sau macaroane cu migdale.
Caviarul de Azore din Portugalia, un deliciu care nu îngrașă
Cu certitudine că oricine a gustat din preparatele portugheze va mai dori o porție în plus. Dar ce faceți când cântarul se dă peste cap? Ca să evitați această situație neplăcută, mizați pe cod și somon, care se găsesc din plin în bucătăria portugheză. Puteți consuma liniștiți măsline, dar și incredibilul caviar de Azore, stropit din abundență cu lămâie. Evitați, pe cât posibil, orezul și legumele prăjite, dar delectați-vă cu porții mici dintr-un preparat extraordinar de gustos, ce constă într-o bucată de carne de vită cu sos de vin. Cât privește Italia, e lesne de înțeles de ce i se spune „paradisul gurmanzilor”… Experiențele culinare sunt de neuitat, dar pentru a nu fi tentați să țineți cure de slăbire drastice când vă întoarceți din concediu, alegeți preparate italiene care nu vă dau bătăi de cap. Cum ar fi, de exemplu, porții mici de paste integrale, însoțite de pește, fructe de mare sau legume, „risotto”, cu condiția să fie cât mai simplu, fără urme de brânză și sosuri, doar pe bază de legume. Cum Italia e raiul dietelor mediteraneene, aveți multe opțiuni pe bază de pește. Cât privește desertul, e adevărat că „pannacotta” sau „tiramisu” sunt incredibil de bune, dar la fel de delicios este și „sorbetto”, un desert pe bază de apă înghețată și sirop de fructe. În plus, nu îngrașă…
Bucurați-vă de „gazpacho” spaniol
Ați hotărât să petreceți un concediu de vis în Spania? Cu siguranță veți avea parte de momente de neuitat, dar fiți atenți la ce mâncați, pentru că bucătăria spaniolă e pe cât de fascinantă, pe atât de periculoasă pentru siluetă. Însă există și variante „light”, cum ar fi, de exemplu, preparatele din pește și fructe de mare, pe care este indicat să le serviți la grătar. Și apropo de preparate la grătar, o minune pentru papilele gustative sunt „Camaronesa la Plancha” (creveți) și „Champiñones a la Plancha” (ciuperci pe grătar). Ca să nu mai vorbim despre gustul inegalabil al „gazpacho”, adică supa rece de roșii. Sigur că e foarte greu să nu gustați puțină „paella”, acea incredibilă combinație de orez, carne, legume și fructe de mare. O porție mică și fără pâine alături vă satisface pofta. În ceea ce privește desertul, încercați să-l evitați, pe cât posibil, alegând fructele proaspete.
Nu evitaţi „harissa“ când vizitaţi Tunisia
Tot mai multe persoane aleg în ultimii ani ca destinație de vacanță Tunisia. Asta și datorită bucătăriei sale, bazată pe amestecul de influențe mediteraneene și berbere. Din fericire, și mâncarea tunisiană poate oferi o serie de alternative pentru a beneficia de o dietă sănătoasă și în concediu. Vă place „chorba” din Tunisia? Aveți gusturi alese, dar optați pentru cea preparată cu pește. Și tot la capitolul supe/ciorbe puteți savura „lablabi”, o supă din usturoi și năut. O opțiune bună este și cuşcuşul, mai ales dacă este plin de legume și doar foarte puțină carne. Cei care adoră tocănițele găsesc și în Tunisia una care să-i satisfacă pe deplin, preparată din năut, vinete, roșii și ardei. Ori de câte ori ajungeți în această țară nu evitați „harissa”, un sos din ardei iuți uscați, coriandru, chimen, pătrunjel, usturoi, lămâie și ulei de lămâie. Ca desert, aveți cele mai gustoase fructe din lume: rodii, struguri și mandarine.