Main menu

header

644 3 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Foarte multe persoane decid să treacă la dietă, comițând și unele erori care pot pune în pericol rezultatele bune ale unui regim alimentar.

Mâncatul nocturn

O echipă de specialiști din cadrul Centrului Medical UT Southwestern, din Dallas, a realizat o serie de teste prin care s-a constatat faptul că perioada din zi în care sunt consumate alimentele este mai importantă chiar decât numărul caloriilor ingerate. Astfel, s-a putut observa că mâncatul nocturn, chiar în condițiile menținerii unei diete, nu generează scădere în greutate. „Aceste studii sugerează că regimul este eficient doar în condițiile în care alimentele sunt consumate ziua, când oamenii sunt activi”, explică expertul Joseph S. Takahashi.

Înlocuitorii de zahăr și produsele light

Piața oferă numeroase variante „dietă” ale unor alimente sau băuturi, dar niciuna dintre acestea nu dă soluții pe termen lung pentru succesul unei diete. Aveți nevoie de alimente și de băuturi naturale pentru acest scop. Ca urmare, specialiștii atrag atenția că înlocuitorii de zahăr sau băuturile light trebuie evitate aproape întotdeauna, întrucât fac și mai dificil procesul de renunțare la dulce și la băuturi carbogazoase.

Lipsa de concentrare asupra mesei

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu probleme de greutate suferă în paralel și de fenomenul numit „mâncatul emoțional” și folosesc gustări la serviciu pentru că se plictisesc sau pentru că au o zi proastă. Pentru a combate acest obicei care anulează efectele greu obținute ale dietei, experții recomandă să fiți atenți când, ce și cât mâncați, fără să vă lăsați distrași de colegi, de televizor sau de orice altceva în afara mesei pe care o savurați. În acest fel veți recunoaște ușor dacă este vorba despre senzație autentică de foame sau dacă emoțiile preiau controlul și vă aduc deservicii.

Ambiția de a obține perfecțiunea

Abordările prea restrictive când vine vorba despre meniu pot fi nu doar frustrante, ci și nerealiste. În loc să priviți scăderea în greutate ca pe un plan care nu se potrivește stilului dumneavoastră de viață, este mult mai indicat să vă personalizați dieta în așa fel încât, chiar dacă rezultatele ar putea să nu fie atât de vizibile imediat, să aveți șanse mai bune de a o menține pe termen cât mai lung, poate chiar s-o adoptați ca pe un nou stil de viață. Iar dacă mai mergeți și alături de traseul sănătos - se întâmplă în foarte multe cazuri - treceți episodul la timpul trecut și luați-o de la capăt.

Absenţa sprijinului

Chiar dacă familia și prietenii ar putea zâmbi în momentul în care îi veţi anunța că doriți să recurgeți la o dietă, explicați-le că decizia este fermă și riguroasă și în acest fel cereți-le și suportul pentru misiunea pe care o aveți. Beneficiile sunt următoarele: apropiații devin mai conștienți și de obiceiurile dumneavoastră, dar și de ale lor, iar acțiunile pe care le anunțați trebuie însoțite de fapte - în fond, v-ați angajat oficial pe un drum. Mai mult, dacă vă împrieteniți cu o persoană sau mai multe care se află în aceeași situație, șansele de a vă atinge scopul cresc foarte mult, afirmă specialiștii.

Renunțarea la felurile preferate

Eliminarea totală a alimentelor sau a felurilor de mâncare preferate nu funcționează pe termen lung. Nutriționiștii avertizează că, dacă veți începe prin a spune „nu” tot timpul preferințelor culinare, veți ajunge să spuneți „da” până și alimentelor care nu vă plăceau în mod deosebit înainte de a iniția regimul. Atâta vreme cât planul dumneavoastră de a ține dietă este unul pe termen lung, este îngăduit să consumați uneori, și în cantități cât mai reduse, ceea ce vă place cel mai mult. Dacă dați satisfacție poftei, veți limita în mod natural, în timp, cantitatea de calorii consumate.

Trasarea de ținte irealiste

Se întâmplă de foarte multe ori ca persoanele care și-au pus în minte să slăbească să vrea să se întâmple acest lucru repede şi să dea jos cât mai multe kilogra- me. Este o eroare, întrucât nu se expun decât la eșec și la o dezamăgire care poate foarte ușor să-i arunce înapoi în locul de unde au plecat, mâncatul nesănătos și în exces. Kilogramele care vă deranjează nu s-au acumulat peste noapte, deci nici nu vor putea fi eliminate astfel. Nu vă lăsați manipulați de reclame sau de promisiuni irealizabile, ci concentrați-vă pe propriul fel de a duce o viață sănătoasă, care să includă alimentație sănătoasă și suficientă mișcare, iar rezultatele vor veni. Chiar dacă nu vor fi spectaculoase, vor fi cu siguranță mult mai durabile, afirmă nutriționiștii.

„Băutul” caloriilor

În prezent, oamenii au început să considere tot mai mult că shake-urile și sucurile, chiar naturale, sunt foarte buni înlocuitori ai unor mese. Fără să-și dea seama, întrucât lichidele nu umplu stomacul cum fac alimentele solide, cei care țin dietă pot ajunge să „bea” mai multe calorii decât dacă ar mânca. Pentru a nu vă expune acestui risc, este recomandat să limitați consumul băuturilor pe bază de fructe la 150 de calorii zilnic (o cană de 250 de grame cu suc de mere proaspăt, fără adausuri, are în jur de 120 de calorii).

Somnul insuficient

Un stil de viață dezordonat, cu insuficiente ore de odihnă, predispune la îngrășare, la mâncat haotic și deci la anularea efectelor dietei. Specialiștii atrag atenția că lipsa somnului face să „adoarmă” acele părți ale creierului care ne mențin în cea mai bună formă psihică pentru a lua deciziile corecte, inclusiv asupra alimentației. Studiile au demonstrat că persoanele care au dormit timp de cinci nopți doar câte cinci ore au consumat cu șase procente mai multe calorii. Așadar, dacă sunteți la dietă, dormiți între șapte și nouă ore în fiecare noapte.

„O dietă adecvată și eficientă înseamnă să descoperi de ce are nevoie corpul tău“ Thandie Newton, actriță

Cina luată prea des în oraş

Nenumărate studii atestă faptul că dacă cei care țin dietă iau masa în oraș, în special seara, de mai mult de două ori pe săptămână, au șanse sporite de a se vedea cu kilograme în plus. Specialiștii recomandă să reduceți acest obicei la evenimente cu totul excepționale și, atunci când mâncați în oraș, să calculați caloriile pe care le veți consuma odată cu meniul respectiv. În plus, este foarte bine să uitați de sosuri și de oferte „extra” și să vă concentrați pe alimentele de bază care alcătuiesc felul de mâncare.