Main menu

header

651 3 2de Monica Beleneș şi Adrian Barna

România încă nu se află la nivelul țărilor europene în ceea ce privește obezitatea, dar nu este nici scutită de acest fenomen. De curând, un studiu realizat în rândul utilizatorilor platformei de consultații individuale în nutriție Top Forma evidențiază principalii factori care cauzează această creștere excesivă în greutate. Cel mai frecvent, lipsa obiceiurilor de alimentație constantă este asociată cu acumularea kilogramelor în plus. Puținul timp liber și programul de muncă încărcat sunt principalele cauze care duc la omiterea meselor. Studiul a fost realizat de Top Forma, o platformă online, unde medicul specialist le oferă utilizatorilor planuri personalizate de nutriție, plecând de la starea acestora de sănătate, preferințele lor gastronomice și obiectivele pe care și le propun.

35% mănâncă doar de două ori pe zi

Dacă, din diverse motive, 35% dintre persoanele care se confruntă cu obezitatea iau masa de două ori pe zi, una din zece nu ia mai mult de o masă pe zi. Cel mai frecvent, micul dejun iese din calcul, 56% dintre supraponderali sărind peste acesta. „Alimentația neregulată, manifestată fie prin omiterea uneia dintre mesele principale ale zilei, fie prin oscilații semnificative ale orelor la care iau masa, duce la tulburări metabolice importante. Programul haotic facilitează încetinirea metabolismului și deci acumularea de kilograme în plus”, atenționează Ipokratis Papadimitrakos, specialist în nutriție, pe www.proforma.ro.

Produsele de patiserie și dulciurile sunt principalele tentații

47% dintre persoanele cu greutate excesivă recunosc că nu pot renunța la dulciuri sau la produsele de patiserie, în timp ce 25% sunt amatoare ale hranei nesănătoase de tip fast-food. În plus, 15% dintre participanții la cercetare consumă mâncare gătită în mult ulei.

Alimentația neregulată este privită ca fiind un lucru normal

Chiar dacă sunt conștienți că obezitatea este o problemă, 72% dintre indivizii care au participat la studiu își evaluează starea de sănătate ca fiind „bună”, 13% descriind-o drept „minunată”. Mai mult, aceștia consideră că este normal să sară peste micul dejun sau peste prânz, pe motiv că nu au timp sau uită să mănânce.

Majoritatea supraponderalilor fac excese

Chiar dacă știu că este foarte important să aibă o alimentație sănătoasă și fără calorii, cei mai mulți fac excese. 69% dintre persoanele care suferă de obezitate consumă mai mult decât cantitatea optimă de mâncare pe care o recomandă specialistul la fiecare masă. „Într-adevăr, este foarte important cu ce ne hrănim. Trebuie să avem grijă să nu facem excese, să încercăm să mâncăm cât mai sănătos și cât mai variat în același timp. Cu toate acestea, este cel puțin la fel de important ca mesele noastre să fie constante, să nu existe fluctuații considerabile de la o zi la alta. Metabolismul nostru are nevoie de regularitate, astfel încât să funcționeze eficient. De rapiditatea cu care funcționează metabolismul nostru depind fluctuațiile greutății”, continuă Ipokratis Papadimitrakos.

„Este important ca mesele noastre să fie constante, să nu existe fluctuații considerabile de la o zi la alta. Metabolismul nostru are nevoie de regularitate, pentru a funcţiona eficient. De rapiditatea cu care funcționează metabolismul nostru depind fluctuațiile greutății“

Cheia controlului greutăţii este un plan echilibrat şi variat

651 3 3Nutriționistul Ipokratis Papadimitrakos (foto) este punctul de intersecție al nutriției, psihologiei și pierderii în greutate. Are o diplomă de licență în kinetoterapie, un master în psihologie și 12 ani de experiență ca terapeut nutriționist. Abordarea și tehnicile sale reprezintă o reflectare a filosofiei personale, educaționale și de viață. Toate problemele de greutate le privește din punct de vedere psihologic și crede că fiecare își poate găsi obiceiul de „a mânca normal” înainte de atingerea și de menținerea unei greutăți-țintă. „Ajut oamenii să-și îmbunătățească obiceiurile alimentare, urmând un plan alimentar individual echilibrat și variat, până când alimentația normală devine o rutină. Aceasta este cheia controlului greutății. Fiecare poate fi propriul său nutriționist. Este nevoie de un pic de timp pentru a învăța, dar, odată ce stăpâniți aceste abilități, deciziile corecte legate de mâncare vin natural. Consider că, odată ce descoperiți obiceiurile «alimentației normale», veți atinge treptat greutatea-țintă. Uitați de dietele restrictive, de mâncărurile magice și de pastile. Tot ce aveți nevoie este o mică schimbare în obiceiurile alimentare. Am demonstrat acest lucru de multe ori în decursul a 15 ani de experiență ca nutriționist”.