Main menu

header

654 3 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Să fii unul dintre cei mai în vogă designeri ai momentului nu te face mai puțin supus slăbiciunilor culinare. O știm cu toții prea bine și o recunoaște și Karl Lagerfeld. Directorul creativ al Casei de modă Chanel s-a luptat multă vreme cu kilogramele în plus. Însă el a reușit să slăbească urmând Dieta 3 D. Regimul revoluționar îi ajută pe adepții săi să-și regleze metabolismul și să nu se mai îngrașe.

Carne albă, fructe de mare, mese regulate

Deși în România Dieta 3 D abia câștigă notorietate, este extrem de cunoscută în întreaga lume, multe dintre vedete fiind adepte împătimite ale acestui mod de a slăbi. Regimul a fost gândit de Carol Showalter, care a și publicat o carte în 1977, pe care a reeditat-o cu mult mai mare succes în 2002, sub titlul „3 D: dietă, disciplină și ucenicie”. Regimul 3 D are trei etape care, pe lângă pierderea kilogramelor, ajută la disciplinarea obiceiurilor alimentare dacă sunt respectate câteva reguli foarte importante. „Pentru mine, o dietă fără instrucțiuni complicate nu este o dietă”, spunea Karl Lagerfeld înainte de a începe regimul. Iar Dieta 3 D are, într-adevăr, câteva reguli aparent simple, dar, în fond, imposibil de urmat fără o voință puternică. Primul principiu de bază al Dietei 3 D este acela de a consuma cât mai multe proteine, dar nu neapărat provenind din carne. Sau cel puțin nu din carne roșie. Recomandate sunt carnea de pește și pieptul de pui fără piele. De asemenea, fructele de mare nu trebuie să lipsească din dietă. O a doua regulă impune un consum de cel puțin doi litri de apă pe zi. Sau, în loc de apă, ceaiul de plante este la fel de eficient. O a treia regulă, extrem de importantă, este aceea de a nu folosi niciodată liftul. Nu trebuie să depuneți eforturi fizice prea mari, pentru că, pe perioada dietei, aveți nevoie de toată energia posibilă. Însă mici trucuri cum ar fi urcatul scărilor pe jos şi parcatul mașinii cu câteva zeci de metri mai departe de casă nu fac decât să ajute la menținerea unui tonus fizic foarte bun, este de părere Karl Lagerfeld. Cea de-a patra regulă esențială pentru dietă este legată de produsele congelate, care sunt interzise. Regimul 3 D se bazează doar pe consumul de alimente proaspete și pe eliminarea celor care conțin conservanți. Iar regula de bază numărul cinci a dietei spune că nu este deloc recomandat să săriți peste mese.

Numărul caloriilor crește gradual

654 3 2Cât despre cele trei etape ale regimului, în prima, aportul zilnic de calorii este de 800, de aceea este nevoie de multă determinare pentru a rezista deliciilor. În cea de-a doua etapă se consumă 1.200 de calorii pe zi, în timp ce în ultima etapă sunt permise 1.600 de calorii zilnic. Trebuie precizat și că mesele trebuie luate mereu la aceeași oră. Karl Lagerfeld, de exemplu, îşi ia micul dejun la 8:00, prânzul la ora 13:00 şi cina la 20:00. Un meniu obișnuit din timpul dietei marelui designer era format din mic dejun: 1 grepfrut, 1 iaurt degresat, 2 felii de pâine integrală, cafea sau ceai; prânz: peşte la grătar cu usturoi şi zeamă de lămâie și salată de legume cu suc de lămâie şi sare, dar fără ulei; cină: piept de pui la grătar stropit cu sos de roșii și asezonat cu legume (fără ulei), 1 iaurt degresat. Pe parcursul zilei, între mesele principale, se poate lua câte o gustare formată dintr-o legumă sau un fruct, obligatoriu proaspete. Fie că este vorba despre acest meniu sau despre altul, dieta trebuie să fie cât mai săracă în grăsimi și în zaharuri. Altfel, orice combinații savuroase sunt binevenite. Respectând acest regim, Karl Lagerfeld a reușit să slăbească 42 de kilograme în 13 luni. După ce el a fost mulțumit de rezultatul obținut, designerul a publicat și o carte, „Dieta Karl Lagerfeld”, la care a colaborat cu cel care l-a ghidat pe tot parcursul procesului de slăbire, medicul Jean Claude Houdret.

Regimul trebuie să fie o decizie personală, adoptat cu mult simț al umorului

654 3 3În carte, Karl Lagerfeld mărturisește cum, de-a lungul timpului, s-a îngrășat de mai multe ori, dar a și slăbit tot de atâtea ori. Nemulțumirea sa însă era legată de faptul că niciodată nu putea găsi un regim care să-l ajute să-și păstreze greutatea după ce scăpa de kilograme. După mai multe încercări, în anul 2000, designerul a adoptat Dieta 3 D și a început să o aplice zilnic, vreme de puțin peste un an. Rezultatele au fost uimitoare, așa că vedeta continuă să respecte câteva dintre reguli chiar și azi. Între timp nu s-a mai îngrășat și se simte perfect. Lagerfeld mai dezvăluie că dieta trebuie să fie o decizie personală, adoptată cu mult simț al umorului. „Să ții dietă pentru că te ocupi de haine este un motiv superficial. Nu este nicio obligație și nimic în viață nu depinde de felul în care arăți. În afară de garderoba ta. Dacă ai simțul umorului însă, poți folosi autoironia pentru a te motiva. Nu trebuie să slăbești, o faci pentru că, pur și simplu, așa vrei”, explică el. Karl spune că, odată cu dieta, ar trebui să avem grijă de toate aspectele legate de felul în care arătăm și ne simțim. „Nu trebuie să mergeți niciodată la culcare fără să vă curățați tenul și fără să vă aplicați o cremă hidratantă. Trebuie să faceți asta chiar dacă nu purtați machiaj. În zilele noastre, demachiatul înseamnă inclusiv să-ți ștergi bine praful de pe piele”, le recomandă designerul femeilor.

Seara, la cină, se poate consuma un pahar cu vin roșu, care are mai puține calorii decât cel alb și, în plus, reduce nivelul colesterolului din sânge

„Ridic greutăţi la sală de trei ori pe săptămână. În plus, dansez foarte des“

La cei 84 de ani, Karl Lagerfeld nu uită nici de sport. Chiar dacă dieta nu i-a permis să facă foarte multă mișcare, el este conștient că a pierde kilograme atrage după sine și slăbirea elasticității pielii. De aceea, sportul nu trebuie eliminat din rutina zilnică. Atât doar că designerul se limitează la câteva exerciții săptămânale. „Ridic greutăți la sală de trei ori pe săptămână. De fiecare dată, cam 15 minute. Am un fizic musculos, așa că nu am nevoie de mai mult. Locuiesc într-o reședință cu multe scări și nu folosesc niciodată liftul. Mă și întreb dacă am nevoie de sport, pentru că, de asemenea, dansez foarte des”, explică el. Prin urmare, dacă nu vă plac exercițiile fizice prea mult, le puteți înlocui cu alte tipuri de mișcare, cum ar fi dansul, mersul pe jos sau cățăratul. Important este să nu păstrați o stare pasivă, ci să găsiți mereu o formă de mișcare care să vă placă și pe care să o faceți cât mai des.