Main menu

header

655 3 7de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Încă o procedură menită să-i ajute pe supraponderali să scadă în greutate a fost pusă la punct în SUA, promițând o pierdere de zece kilograme (sau chiar mai mult) fără intervenții chirurgicale drastice, care să implice tăieturi.

Suturi care strâng stomacul

Metoda este considerată inovatoare în primul rând pentru că i-a ajutat pe voluntarii care au fost supuși testelor să piardă în medie circa 18% din greutatea corporală, anunță nbcnews.com. „Funcționează aidoma unei mașini de cusut. Se execută o serie de suturi dintr-o parte a stomacului până sus, fără cicatrice, fără tăieturi. Pacientul este adormit. Este ca și cum ați merge la dentist să vi se scoată un dinte”, explică Reem Sharaiha, de la „Weill Cornell Medical Center”, New York. Procedura este foarte puțin invazivă și implică introducerea unui tub endoscopic cu o cameră de luat vederi în esofag. Odată ajuns tubul în stomac, medicul coase stomacul în așa fel încât să-l micșoreze fără a fi necesare tăieturi. În timp, pacientul se poate opri din scăderea în greutate, dar procedura de strângere a stomacului în acest fel poate fi reluată.

Procedură fără complicații

În cadrul studiului publicat în revista „Journal of Clinical Gastroenterology and Hepatology” s-a evidențiat faptul că participanții au pierdut aproximativ 17,6% din greutate după intervenție, iar circumferința taliei s-a micșorat cu peste 50 de centimetri. Mai mult, tuturor pacienților diagnosticați cu obezitate morbidă le-a scăzut semnificativ masa corporală. Rezultatele preliminare ale acestei cercetări arată că procedura este sigură, eficientă și mult mai puțin costisitoare decât intervențiile chirurgicale la care recurg multe dintre persoanele care pierd lupta cu kilogramele. „Deși rezultatele nu sunt la fel de spectaculoase ca în cazul operațiilor de micșorare a stomacului, metoda prezintă mai puține complicații și poate fi o soluție mult mai bună în cazul celor care nu suferă de obezitate severă”, este de părere Stacy Bethauer, președinte al Societății de Chirurgie Metabolică și Bariatrică.

Momentan, procedura are un cost ridicat și doar 25 de centre de pe teritoriul SUA o execută