Main menu

header

672 3 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Felul în care alimentele sunt stocate, aranjate și preparate poate face o diferență semnificativă când vine vorba despre succesul unei diete. Așadar, potrivit unor studii recente, dispunerea obiectelor în bucătărie vă poate ajuta dacă ați decis să slăbiți.

Ghidul caloriilor, la vedere

Câteva schimbări în bucătărie pot face o foarte mare diferență dacă ați început o dietă. Cercetările cel mai recente atestă, de pildă, faptul că un mediu dezordonat și o bucătărie dezorganizată pot predispune la a mânca în plus. Așadar, potrivit specialiștilor, încercați să aplicați în bucătărie câteva reguli simple de amplasare a unor elemente, și succesul dietei poate fi asigurat. De pildă, un ghid cât mai colorat, eventual și bine ilustrat, al caloriilor pe care le conțin fiecare dintre felurile preferate, dar interzise de noul regim, poate fi de un real folos, notează „Daily Mail”. Pe frigider pot sta informații despre conținutul în grăsimi și zahăr al unei felii de tort, ce au puterea de a vă descuraja dacă doriți să luați și o a doua felie. „Oamenii reacționează la stimulii vizuali. Cu cât mai evidente pentru ochi sunt elementele din jur, cu atât mai mari sunt șansele să ne ținem de scopul propus”, explică antrenorul Nikki Walter. Regula este valabilă și invers: vizualizarea țelurilor de pierdere în greutate, afișate tot la vedere, poate determina oamenii să se țină de regim.

Blatul curat, condimentele aproape

672 3 4Incredibil, dar adevărat, menținerea unui blat de bucătărie gol, aerisit și curat, fără pachete aruncate alandala, va face din alegerile alimentare sănătoase un mod de viață, sunt de părere experții. „Spațiul pentru pregătirea lejeră a hranei poate declanșa dorința de a găti feluri de mâncare sănătoase”, arată nutriționistul Paul Salter. Această opinie este susținută de rezultatele mai multor cercetări recente. De partea cealaltă, cei care sunt organizați și gătesc acasă, în ordine, consumă mai puține calorii, zahăr și grăsimi, arată experții de la Universitatea „Johns Hopkins”. De asemenea, un alt truc este plasarea condimentelor foarte aproape de locul unde se prepară hrana. „Condimentele sunt înlocuitori de succes pentru sare și zahăr”, reamintește nutriționista Wendy Kaplan. Și în acest caz rezultatele studiilor vorbesc de la sine: s-a descoperit faptul că o linguriță cu amestec de condimente consumată zilnic poate ajuta o persoană să ardă de trei ori mai multe calorii.

Trucul cutiilor transparente

672 3 5Una dintre tacticile cu rezultate foarte bune este păstrarea fructelor și legumelor în cutii transparente. „Când o persoană vede ce are la îndemână, foarte probabil va folosi ceea ce are”, punctează Kaplan. De pildă, stocarea fructelor de pădure împreună cu cerealele în boluri transparente echivalente cu o porție va face persoana care ține dietă să recurgă rapid la acest tip de meniu sănătos. Totodată, menținerea tacâmurilor aproape de aragaz poate declanșa dorința de a găti, variantă mult mai sănătoasă decât mâncatul în oraș. În plus, linguri de lemn sau spatule cu forme mai atrăgătoare nu vor face decât să stimuleze dorința de a găti acasă și de a face acest lucru așa cum trebuie, după toate regulile dietei. Firește, amplasarea acestora în ansambluri plăcute ochiului, la ve- dere, va spori dorința persoanei care ține regim de a-și pregăti ceva bun și... sănătos, ceea ce nu va face altceva decât să eficientizeze dieta.

„Dacă preparați o rețetă, bucătăria devine un laborator chimic. Dacă puneți la microunde o cutie congelată, spațiul este o fabrică“ Laura Esquivel, scriitoare