de Gabriela Militaru
Să mănânci sănătos și să nu te îngrași în timp ce nu cheltuiești prea mulți bani pe mâncare și tot ce pui în farfurie arată delicios reprezintă, cu adevărat, o provocare. Aparent una fără soluție, dar, de fapt, o dilemă pentru care nutriționistul Adela Vărzaru are de ani întregi un răspuns simplu: dozați-vă cantitățile! Acesta și alte sfaturi la fel de utile le-am aflat de la specialista în alimentație sănătoasă, care ne asigură că înfometarea nu este o soluție.
„Trebuie să reînvățăm să mâncăm în era vitezei”
- Ne povesteați înainte de începerea interviului că sunteți de formație profesor de matematică. Cum ați luat hotărârea să faceți trecerea de la științele exacte către nutriție?
- Trecerea a venit natural și firesc, după mai bine de 20 de ani de căutări personale. În adolescență aveam tendințe de îngrășare și veșnic îmi doream să dau jos cinci kilograme, așa că în perioada liceului și a facultății am ținut toate curele de slăbire despre care auzisem până la acel moment și care, evident, s-au finalizat cu recuperarea rapidă a kilogramelor pierdute, plus bonusul de rigoare. În momentul în care am terminat facultatea și m-am mutat din Craiova în București am spus stop acestor decizii nechibzuite și am ales să citesc foarte mult în domeniul nutriției. Mă refer la cărți despre nutriție. Am mers și la o serie de medici nutriționiști, dar cei mai mulți nu au vrut să mă primească, spunând că nu am o problemă reală. Așa că, în 2014, când Fitness Scandinavia a organizat primul curs de tehnician nutriționist acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Învățământului, am spus „prezent” acestei chemări, mai întâi în ceea ce privește alimentația mea și a familiei mele. Apoi am început să lucrez cu prietenii și cu prietenii prietenilor. De aici au prins contur poveștile frumoase ale oamenilor cu care lucrez. Mai nou, am fost onorată de propunerea Școlii Fitness Scandinavia de a colabora în calitate de trainer pe modulul de nutriție.
- Tot discutăm despre diete și despre mâncăruri preparate din produse bio, dar ce înseamnă, de fapt, să mâncăm sănătos?
- A mânca sănătos înseamnă în primul rând echilibru, iar dacă asta devine obișnuință, atunci putem vorbi despre un stil de viață care este în egală măsură bazat pe sport și pe echilibru emoțional. Este vorba despre educație nutrițională și despre a reînvăța să mâncăm în era vitezei și alimentelor procesate. În perioada aceasta, în care oamenii nu mai au timp să trăiască frumos, nu mai au timp să relaționeze, în care, de foarte multe ori, oamenii mănâncă pe stradă sau făcând alte lucruri în paralel, este important să ne întoarcem la mâncatul simplu, de care să ne bucurăm.
„Cantitatea face otrava”
- Oamenii se plâng că pentru a mânca sănătos au nevoie de mult timp și de mulți bani. După atâția ani de experiență, puteți spune că alimentația sănătoasă este un lux?
- Nu, cu siguranță nu este scump să mâncăm sănătos! Dar este comod să mâncăm un semipreparat sau ceva fast-food, pentru că lumea fie nu are timp, fie e comodă, fie își dorește să mănânce în oraș, și atunci, da, un restaurant de lux cu mâncare de calitate este mai scump decât ceea ce pregătim acasă. Asta mă duce din nou cu gândul către echilibru: pot să gătesc acasă, pentru că nu e desuet să fac acest lucru, ocazional pot mânca de poftă ceva la fast-food, asta nu e crimă dacă nu devine obișnuință. Până la urmă, cantitatea face otrava și sigur îmi pot propune ca la o ocazie specială să servesc masa în oraș, la un restaurant de calitate.
- Cum le-ați recomanda cititorilor noștri să echilibreze alimentația cu ritmul alert al vieții cotidiene?
- Planificarea este cheia reușitei în orice ne propunem, atât timp cât ne dorim acel lucru. Există soluții pentru programul și buzunarul fiecărei persoane, totul este să-și dorească acest lucru și să fie conștientă că este o schimbare pentru tot restul vieții. Dacă schimbarea este asumată, atunci este un proces de durată, care se desfășoară în mai multe etape. Schimbarea în sine, chiar dacă este pozitivă, generează stres, și atunci acest proces este mult mai ușor a fi parcurs împreună cu cineva, cel mai bine cu un specialist în domeniu, cu care să rezonezi. Sunt persoane care reușesc singure, iar altele găsesc sprijin în familie sau în prieteni, dar, după ce slăbesc, apar probleme la menținerea greutății, care este cea mai provocatoare perioadă. Într-un fel, răspunsul la această întrebare este ca răspunsul la întrebarea „Cum se mănâncă un elefant?” și acesta este „bucată cu bucată”.
- O altă problemă a zilelor noastre e obezitatea. Cum o putem rezolva?
- Obezitatea a devenit o boală și este una contagioasă, adică există studii care arată că, dacă o persoană normoponderală ar accesa un mediu de persoane supraponderale, atunci există posibilitatea reală ca, în timp, să devină și ea obeză. La nivel mondial, statisticile sunt îngrijorătoare. Obezitatea a devenit o problemă mai mare decât foametea. Nici în România nu stăm mai bine: peste 50% din populație are surplus ponderal, iar la copii statisticile sunt și mai vitrege: suntem pe locul II în Europa la acest capitol. Ar trebui introdusă în școli NUTRIȚIA ca obiect de studiu. Apoi, nu avem cultura de a face sport, avem activități din ce în ce mai statice, și toate acestea afectează în mod grav sănătatea populației, pentru că deja nu mai este vorba despre frumusețe aici, ci despre una dintre principalele cauze ale mortalității.
„În etapa de menținere greșesc cele mai multe persoane”
- La ce trebuie să se aștepte o persoană care dorește să slăbească mai mult de 15 kilograme?
- O persoană care a ales să dea jos 15 kilograme trebuie să se înarmeze cu răbdare, să înțeleagă că este o schimbare pentru tot restul vieții, că timpul reprezintă ceva relativ, în funcție de istoricul său nutrițional, căci nimeni nu s-a îngrășat de la o prăjitură și nimeni nu a slăbit de la o salată. Dacă vorbim despre o persoană cu afecțiuni medicale, atunci se recomandă un trio, împreună cu medicul curant.
- În ce ritm trebuie să slăbim?
- Pentru o scădere sănătoasă în greutate, și vorbesc aici despre grăsime, căci în prima fază se duce apa din țesuturi și conținut intestinal, ritmul ar trebui să fie de trei până la maximum cinci kilograme pe lună dacă nu vorbim despre o persoană cu repetate cure de slăbire, unde s-a instalat deja efectul „yo-yo”, sau despre persoane cu obezitate morbidă, unde ritmul este crescut. Fiecare persoană este unică, și asta face ca reacțiile să fie diferite chiar și când vine vorba despre slăbit.
- Cât de importantă este perioada de menținere care vine imediat după pierderea în greutate?
- Este cea mai importantă! În această etapă greșesc cele mai multe persoane dintre cele care au reușit să scadă în greutate. Cei mai mulți se lasă purtați de beția succesului, au impresia că au câștigat războiul, și asta îi relaxează. Aceste persoane au nevoie de susținere în continuare, iar ca durată, această perioadă ar trebui să se întindă la câte zece zile pentru fiecare kilogram pierdut. Apoi, dacă reușesc să se mențină cel puțin un an la această greutate, putem spune că am imprimat în memoria organismului noua greutate.
„O masă echilibrată are proteine, carbohidraţi, lipide şi fibre”
- În termeni foarte simpli, cum ar fi bine să combinăm proteinele, glucidele, fibrele și carbohidrații?
- În cei mai simpli termeni, o masă echilibrată conține proteine, carbohidrați şi lipide (macronutrienți) + fibre în procente adecvate, dar niciuna dintre categorii nu trebuie să lipsească. Am să desființez cu această ocazie un mit care spune că nu am voie orez cu carne sau cartofi cu carne. Cantitățile și modul de preparare fac diferența. Adică pot să pun un cartof copt lângă o felie de carne de porc fără grăsime cât palma persoanei care o consumă sau trei linguri cu orez integral cu aceeași cantitate de carne de pește. Aceste meniuri trebuie să fie însoțite de o salată mare, multicoloră, în care baza sunt frunzele verzi.
- Ce ar trebui să mănânce o persoană sănătoasă care dorește să slăbească vreo cinci kilograme?
- Nu există o formulă sau un tipar, așa cum circulă pe internet. În primul rând, este de luat în calcul sănătatea persoanei în acel moment. Nutriția are ca prim scop sănătatea individului, nu formule „90-60-90”, apoi istoricul nutrițional, ritmul de lucru, eventuale alergii sau intoleranțe, un jurnal alimentar pe minimum o săptămână. Există calcule specifice care ne dau greutatea recomandată a persoanei în funcție de vârstă, de sex și de înălțime. Compoziția corporală se măsoară cu ajutorul unor cântare ce sunt dotate cu un soft medical, și abia apoi putem trage o concluzie care să ne dea un punct de pornire. Apoi, treptat, implementăm obiceiurile alimentare noi.
- Aveți un meniu special pentru octo-lacto-vegetarieni?
- Și aici respect principiile anterioare, respect alegerea persoanelor care vin la mine, verific, cu ajutorul analizelor medicale, dacă există probleme de sănătate sau carențe nutriționale și, în funcție de aceasta, construiesc un meniu axat pe necesitățile, gusturile și programul persoanei respective. Nu am meniuri prestabilite, construiesc împreună cu persoana programul care i se potrivește cel mai bine.
- Ce le sugerați oamenilor să mănânce în perioada postului?
- Le dau foarte multe lucruri gustoase și sănătoase, pateuri vegetale făcute în casă, multe legume și fructe, pâine integrală în cantități limitate, proteină vegetală de calitate: mazăre, linte, fasole. De asemenea, pește și fructe de mare atunci când este dezlegare la pește. E mai simplu să spun ce nu le dau: pateu din comerț, cartofi prăjiți, o pâine pe zi. Nu le dau chiftele de soia din comerț, iar dacă le dau chifteluțe de legume, le vor coace ei acasă la cuptor, nu în ulei. Compun rețete sănătoase în funcție de ceea ce-și doresc și îi las să-și satisfacă poftele în mod controlat, pentru a nu crea frustrări mai mari.
„Mișcarea încetinește scăderea procentului de masă musculară”
- Cât de importantă este mișcarea când dorim să ne menținem în formă?
- Mișcarea este esențială, în primul rând pentru sănătate! Fiecare persoană, indiferent de vârstă, ar trebui să facă mișcare minimum 30 de minute în fiecare zi. Asta face să încetinească scăderea procentului de masă musculară, care devine deficitar odată cu înaintarea în vârstă, iar acest lucru atrage după sine scăderea densității osoase. Dacă vorbim despre standarde de frumusețe, atunci lucrurile se petrec altfel. Avem mai multe tipuri de antrenamente, în aer liber sau în sală și obligatoriu împreună cu un antrenor, mai ales dacă vorbim despre un începător. Dacă nu executăm corect anumite exerciții, ne putem face mai mult rău decât bine. În urmă cu doi ani am decis să urmez cursul de „antrenor personal” în cadrul aceleiași școli, Fitness Scandinavia, pentru a deveni propriul antrenor. Această decizie a pornit de la dorința mea de a înțelege mai bine principiile de antrenament și corelația dintre sport și alimentație, după mai bine de 20 de ani de antrenamente sub supravegherea unor antrenori, care au adus un plus de valoare în viața mea.
- Ne puteți da un exemplu de o persoană cu care ați lucrat și care a obținut rezultate deosebite în urma unei diete alimentare pe care i-ați construit-o?
- Fiecare persoană care a lucrat cu mine a obținut rezultate deosebite, pentru că au fost cele dorite de persoana respectivă. Eu nu construiesc imagini standard și nu ofer cifre sau gramaje, chiar dacă am formare de matematician. Reperele sunt vizuale și în ceea ce privește mâncarea, și în ceea ce privește silueta, pentru că aceeași persoană poate arăta altfel la același număr de kilograme, dacă își modifică doar compoziția corporală. Dar dacă e să aleg o persoană care a fost foarte perseverentă, aceea este Laura, o fostă colegă de facultate, care a reușit să slăbească 39 de kilograme într-un an și procesul încă nu s-a încheiat.
„Cum am dat jos 39 de kilograme într-un an fără să mă înfometez“
Mă numesc Laura, am 44 de ani și acum am 81 de kilograme, de la 120 de kilograme. Sunt într-un proces de slăbire alături de Adela Vărzaru de 12 luni, doresc să ajung la 75 de kilograme, pentru că aceasta a fost greutatea mea la care am stat cel mai mult de-a lungul vieții și pe care cred că o pot atinge și menține alături de Adela. De 12 luni, eu și familia mea trăim una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții noastre, pentru că realizarea mea de a slăbi până acum 39 de kilograme aduce multă fericire familiei și prietenilor, care toată viața au suferit, într-o măsură mai mică sau mai mare, alături de mine. O persoană obeză sau supraponderală este într-o suferință fizică și emoțională, chiar dacă ea nu conștientizează acest lucru. Dacă știam că a slăbi cu un nutriționist este un proces ușor, cred că reușeam mai de mult. Mereu am crezut că un nutriționist este o persoană care îți dă foarte puțin să mănânci și, dacă nu reușești să te ții de regimul dat, „mai dă și cu biciul în tine”. Este o perioadă a vieții mele în care am mâncat sănătos, doar ce mi-a plăcut, nu am avut senzația de foame, mă simt mai plină de viață, nu simt diferite pofte - sau sunt reduse la maximum -, am acumulat foarte multe cunoștințe în domeniul nutriței și al unui stil de viață sănătos. Obezitatea, după mine, cred că este o boală atât fizică, dar și psihică. Nu știu dacă este o terminologie adecvată, trebuie să mergi la control din trei în trei luni și după ce ai reușit să slăbești sau să te menții. La început este o perioadă mai dificilă, însă pe măsură ce apar rezultatele, procesul devine din ce în ce mai ușor și chiar plăcut. Slăbitul de lungă durată este un proces diferit de slăbitul câtorva kilograme, trebuie să te setezi ca timp și ca obiective intermediare. Nu am făcut sport, stilul de viață aglomerat m-a ținut departe de sala de sport, deși trebuia, pentru că ar fi accelerat procesul. În schimb, am mers aproape zilnic 30-40 de minute pas întins și am fost la 30 de ședințe de electrostimulare de-a lungul celor 12 luni. Am slăbit în anumite părți ale corpului și 20 de centimetri în circumferință, iar din cele 39 de kilograme pierdute, masa musculară a fost numai 5 kilograme, restul, doar grăsime și retenție de apă. Nu am avut niciodată amețeli, nu am luat pastile de slăbit și pielea nu mi s-a lăsat. Acest lucru demonstrează că Adela mi-a construit meniuri adecvate, care mi-au asigurat tot necesarul caloric și de vitamine. Nu este o investiție costisitoare, pentru că meniurile conțin mâncăruri simple și rapide de gătit. Este o investiție pentru viață, care aduce satisfacții deosebite și care generează beneficii multiple atât asupra persoanei în cauză, cât și a familiei acesteia. În speranța că am motivat cel puțin o persoană să își dorească să slăbească, vreau să închei spunând că uneori imposibilul devine posibil dacă îți dorești acest lucru, acorzi timp și te implici.