de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
În condițiile în care surplusul de kilograme a ajuns aproape o epidemie mondială, specialiști din toată lumea caută modalități prin care să-i determine pe oameni să-și schimbe stilul de viață și, foarte important, să-l mențină pe termen lung, chiar definitiv, efort care se dovedește foarte dificil în multe cazuri.
S-a realizat un program special
Un studiu recent, publicat de revista „Social Science and Medicine”, a arătat că ideea cercetătorilor de la Duke-NUS Medical School (Carolina de Nord) și de la Singapore General Hospital, de a vinde recompense participanților la un test de scădere în greutate, a avut rezultate concrete. Astfel, profesorul Eric Finkelstein a realizat un program special care să abordeze diferit sănătatea pe termen lung și tentația pe termen scurt. Cei 161 de participanți la studiu au plătit pentru accesul la un program de 16 săptămâni de scădere intensivă în greutate, cu învățarea practicilor necesare menținerii unui stil de viață sănătos și direcționarea spre scopul de a pierde cel puțin 5% din greutatea inițială. Totodată, participanții au plătit o altă sumă pentru programul de recompensă financiară în caz de atingere a scopului. În paralel, a existat și un grup care nu a primit o astfel de recompensă.
Participanții au slăbit mai mult
Premiile în bani au fost etapizate pe perioade de regim și țeluri de atins. Participanții au primit bilete la loterie sau șansa de a primi sume de bani dacă își atingeau scopul după o lună. Alte premii s-au instituit pentru a patra și a opta lună, pentru pierderi de cinci sau de opt procente din greutate. La sfârșitul celei de-a patra luni, cei din grupa cu recompense financiare slăbiseră de două ori mai mult decât cei din grupa care nu a avut așa ceva. Aceleași date s-au înregistrat la sfârșitul lunii a opta și a 12-a. „Rezultatele noastre arată nu doar faptul că recompensa crește determinarea de a pierde din kilograme și de a menține regimul, ci și faptul că această scădere în greutate se poate face cu o intervenție minimă din partea terților - angajatori sau asigurători”, argumentează Finkelstein.