Main menu

header

684 3 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Creată în 2009, dieta primară se bazează pe consumul strict al alimentelor la care ar fi avut acces primii oameni. Ca efecte de prim-plan sunt eliminarea hranei procesate și a cerealelor de tot felul.

Alimente crude, în stare cât mai naturală

Mai multe proteine, grăsimi naturale, legume și fructe din belșug. Aceasta este cheia în care se derulează dieta primară, bazată pe consumarea doar a acelor alimente la care ar fi putut avea acces strămoșii oamenilor. În măsura în care este posibil, este indicat să se consume alimentele crude, în stare cât mai naturală și, evident, organice. Dieta primară permite, astfel, consumul de verdețuri și fructe, nuci și semințe, lactate crude sau fermentate, miere crudă, sirop pur de arțar, carne și pește, carbohidrați cum sunt orezul sălbatic sau quinoa. Firește, carnea trebuie să provină de la animale hrănite cu iarbă și crescute fără antibiotice.

Exclude cerealele, zaharurile, uleiurile rafinate

Interdicțiile dietei primare includ în principiu toate alimentele care nu ar fi putut fi accesibile strămoșilor omenirii, pe scurt hrana procesată. Plus grâul și porumbul, deși acestea au o vechime apreciabilă în obiceiurile de consum ale omenirii. Așadar, acest regim trebuie să excludă cerealele, soia, alunele, alcoolul, zaharurile (cu excepțiile menționate anterior) și uleiurile vegetale rafinate. Pentru a respecta acest plan alimentar se cere o atenție sporită nu doar la proveniența alimentelor, ci și la prepararea acestora, care are loc în mare parte acasă în condițiile în care mai toate produsele de la supermarketuri au adăugate tot felul de substanțe și de ingrediente interzise de dieta primară.

Benefică pentru alergici

Dat fiind faptul că promovează alimentele naturale de cea mai bună calitate, dieta primară poate părea costisitoare, dar îmbunătățirea de ansamblu a stării de sănătate „face toți banii”. Primii beneficiari ai faptului că dieta permite carne și multe legume interzicând în același timp dulciurile sunt persoanele predispuse la diabet sau care au această boală. Urmând dieta primară, pot slăbi fără să se înfometeze și ajung să nu mai simtă că au tăiat de pe listă carbohidrații. Mai departe, cei cu alergii alimentare sau cu boli asociate, tot mai mulți în epoca modernă, pot scăpa de acest spectru odată ce adoptă regimul care exclude alunele și glutenul, de pildă.

Spre deosebire de dieta paleo, regimul primar include lactatele, legumele închise la culoare și permite consumul de cafea

Salată cu proteine

Ingrediente: 3 ceșcuțe cu friptură de pui sau curcan, 2 tulpini de țelină, tocate, 1/4 ceșcuță cu ceapă roșie tocată, 2 castraveți murați tocați, 1 gălbenuș, 50 ml ulei de măsline, 2 lingurițe cu zeamă de lămâie, sare, piper.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă legumele și carnea. Separat se face maioneza, apoi se transformă în dressing adăugând zeama de lămâie. Sosul se toarnă peste ingredientele din bol (care eventual se pot combina și cu felii de măr, frunze de salată, ardei gras etc., după preferințe).