Main menu

header

697 3 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Roiuri de drone îi însoțesc pe cei care fac jogging, înregistrându-le mișcările... senzori implantați în tricouri monitorizează ritmul cardiac și caloriile arse pe parcursul alergării... ochelarii de soare „inteligenți” calculează distanța și „răspund” când utilizatorul întreabă dacă ține ritmul...

Dispozitive cât mai mici și mai puțin detectabile

697 3 2Experții în tehnologia pentru uz sportiv opinează la unison că dispozitivele inteligente sunt viitorul domeniului. Potrivit CNN, o nouă generație de astfel de gadgeturi, mult mai reduse ca dimensiuni, mai capabile și mai neinvazive, este pe cale de a invada rutina de fitness. „Viitorul în acest segment aparține, cu siguranță, dispozitivelor cât mai mici și mai puțin detectabile. Acestea vor colecta cele mai importante date, vor fi prietenoase cu utilizatorul și vor furniza rezultate precise”, explică Gina Lee, fondatoare a unui institut de profil. Și nu este vorba doar despre performanțe, ci și despre monitorizarea stării de sănătate.

Șosete, colanți și adidași „blindați” cu senzori

697 3 3Cu 35 de ani în urmă, Adidas lansa primul pantof sport cu tehnologie integrată, care măsura distanța alergată. De atunci au apărut inserțiile de tot felul în pantofii sport, inelele și brățările care colectează date despre activitatea de fitness a utilizatorului, monitorizându-i și nivelul de activitate fizică, și pulsul. În ceea ce privește piesele de îmbrăcăminte, există deja șosete inteligente, tricouri, colanți, topuri și pantaloni scurți pentru exerciții fizice „blindați” cu senzori care măsoară activitatea fizică pe timpul sesiunii de antrenament. „Trendul în materie de dispozitive inteligente este ca acestea să fie aproape invizibile”, punctează Mounir Zok, director în cadrul Comitetului Olimpic al SUA.

Prevenirea accidentărilor şi accelerarea recuperării

Dispozitivele sportive ale viitorului vor avea și o componentă de prevenire a accidentărilor. Astfel, piesele vestimentare inteligente ar putea revoluționa nu doar prevenția, ci și terapia de recuperare fizică.

De exemplu, biosenzorii pot detecta contracțiile nefirești ale mușchilor, ritmul defectuos al inimii sau reperele respirației. Aceste date, odată ajunse la un medic, pot furniza foarte multe elemente necesare realizării unui tablou general al efectelor exercițiilor fizice asupra stării de sănătate. De asemenea, unele tehnologii sunt dezvoltate încontinuu pentru a le re- aminti pacienților aflați în recuperare să-și facă sesiunile de exerciții de acasă, procesul fiind astfel mult mai rapid și mai eficient.

Tricoul de sport, conectat cu telefonul mobil

697 3 4Cum pentru foarte multe persoane exercițiile fizice sunt aproape un mod de viață, tehnologia face pași mari înainte pe direcția conectării dispozitivelor inteligente la restul gadgeturilor fără de care omul contemporan nu se mai poate imagina. „O sală de gimnastică sau o locuință conectată în mod complex poate furniza în exterior o serie întreagă de date fără să fie nevoie ca utilizatorul să facă vreun gest pentru asta. O lume conectată nu este doar una care observă, ci și una a interacțiunii extinse, în care ne putem atinge obiectivele în modul cel mai eficient”, punctează Zok. Un exemplu este tehnologia care ajustează lumina din casă în funcție de reperele de odihnă ale locatarului sau legătura dintre senzorii de pe îmbrăcămintea de alergare și telefonul mobil care primește datele colectate.

Dronele, în tabloul alergării de fiecare zi

697 3 5Dronele prezentului - și mai ales ale viitorului - vor putea fi luate în rucsac, la alergarea de fiecare zi. Trec pur și simplu pe modul de operare și îl urmează pe alergător peste tot, făcând poze și adunând date despre persoana care aleargă, fără ca aceasta să fie nevoită să facă vreun gest. Deja există unele pe piață, altele sunt anunțate, fiecare nouă generație mai performantă decât cea anterioară. Tot în ansamblul gadgeturilor prezente în viața celor care fac exerciții în mod regulat se pot încadra și ochelarii speciali care au încorporate căști ce îi permit utilizatorului să audă informații despre regimul de antrenament, distanța parcursă și ritmul susținut. De altfel, aceste dispozitive sunt deja utilizate de mulți sportivi profesioniști, alergători sau cicliști, în cadrul sesiunilor de antrenamente.

Potrivit estimărilor specialiștilor, piața dispozitivelor inteligente dedicate exercițiilor fizice va crește de trei ori în 2018 față de 2014

Mijloace pentru toate scopurile

Experții sunt de părere că dispozitivele inteligente vor acoperi toată gama de necesități, indiferent că este vorba despre rutina de exerciții fizice a unui om obișnuit sau despre antrenamentele sportivilor de performanță. Mai precis, o persoană care se pregătește pentru un maraton își poate monitoriza ritmul inimii, cantitatea de efort, caloriile consumate, dacă mănâncă tot ce trebuie sau dacă este suficient hidratată. Cineva care dorește să slăbească poate beneficia de gadgeturi speciale focusate pe arderea caloriilor și verificarea constantă a greutății în momentul antrenamentelor. Iar atleții profesioniști sunt oricum în căutarea celor mai avansate dispozitive care să-i ajute să-și depășească limitele fizice și să poată stabili noi recorduri, ceea ce presupune că fiecare gadget nou își va atinge acest public-țintă.