Main menu

header

700 3 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Jason Statham este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi actori de la Hollywood. Artistul desemnat de revista Men’s Fitness „cel mai masculin britanic” a parcurs un drum lung, presărat cu multă muncă, până la acest statut.

Fost sportiv de performanță

700 3 2Rolurile din seria „The Expandables”, „Transporter” sau „Fast and Furious” i-au adus faima și i-au consacrat o aură de antierou carismatic. Jason Statham a fost în tinerețe sportiv de performanță. În anul 1990, acesta a fost concurent olimpic la scufundări pentru echipa naţională britanică, din care a făcut parte timp de 12 ani. De asemenea, în perioada adolescenţei a jucat fotbal şi a practicat arte marţiale. Graţie fizicului său, a reuşit să ajungă în industria cinematografiei. A debutat în 1998, în filmul „Lock, Stock and Two Smoking Barrels”, apoi au urmat „Snatch”, „Ghost of Mars”, „The Italian Job”, „The Mechanic”. Astăzi, Jason Statham este un adevărat star de Hollywood. Și-a păstrat accentul britanic și și-a construit un stil de a interpreta care îl face inconfundabil. Are 51 de ani și arată ca un model.

A fost odată… grăsime

A existat un moment în care Jason Statham, deja vedetă, a lăsat-o mai moale cu stilul de viață sănătos. „Niciodată n-am dat doi bani pe câte calorii consumam. Mere? Să fie cinci. Banane? Să fie un snop”, povestește actorul. Zi după zi, câte o bere în plus, câte o masă nesănătoasă și Statham luase proporții care nu mai lăsau să se vadă nimic din liniile de înotător care îl duseseră direct spre marele ecran. Era anul 2007 și starul pornea pe un nou drum spre a reveni în formă. A început prin a-și schimba dieta. „Am nevoie de masă musculară, așa că mănânc alimente sănătoase în proporție de 95% - nuci, pește, pui. Apoi, ocazional, încalc regula și mă răsfăț cu ciocolată. Este suficient să vă reprogramați. Trebuie doar să vă spuneți că prin a nu consuma ceva interzis pierdeți ceva grăsime care vă deprimă mai mult decât abținerea. Nu este vorba despre o privare, ci pur și simplu de a părăsi ceva dezastruos”, detaliază Statham.

Fără zahăr și carbohidrați după prânz

700 3 3Una dintre ideile principale ale noii filosofii alimentare a lui Statham este eliminarea zahărului și a carbohidraților după-amiaza. „În cazul în care consum carbohidrați, fac asta devreme, ca să poată fi arși. Așa că uitați de carbohidrați după ora prânzului”, spune Statham. Ca urmare, la micul dejun consumă ovăz. „Și fructe proaspete. În Anglia, unde e mai frig, aleg granola. În California, în schimb, căpșunile și ananasul nu lipsesc din meniu”, spune starul. Statham nu este un fan al ouălor și atunci când le consumă, le preferă poșate. „Nu-mi place albușul, e prea lipsit de gust”, adaugă vedeta.

Între mese ronțăie nuci și semințe

După ce a decis să-și schimbe stilul alimentar, Statham a trecut la prânzuri variate, dar tot pe principii sănătoase. „Merg într-un loc unde se fac excelente legume la aburi cu orez brun. Odată ce pun așa ceva în stomac, mă simt bine. Îmi place și supa miso, aproape că nu există nimic mai bun”, afirmă actorul. La mesele de seară, Statham optează pentru carne slabă - pui, pește, vițel - cu salată. Nu mănâncă mai târziu de ora 19:00. Între mese ronțăie nuci. „Beau minimum trei litri de apă zilnic”, punctează starul.

„Îmi șochez mușchii”

Paradoxal, Statham, faimos pentru corpul său musculos, dar tras prin inel, nu are o rutină fixă de exerciții fizice. „Nu pot spune că alerg de trei ori pe săptămână, ridic greutăți o dată și înot de două ori. Sesiunile de exerciții pe care le practic sunt în continuă schimbare, pentru că numai așa pot rămâne interesat să le fac. Și cred că în final corpul răspunde mai bine dacă îmi șochez mușchii cu lucruri noi, cu care nu au timp să se obișnuiască”, spune vedeta. Ca urmare, alături de arte marțiale, de pildă, actorul face exerciții de gimnastică, cum sunt inelele sau paralelele. Așa se face că în 2002, în filmul „Transporter”, şi-a realizat cascadoriile singur, inclusiv urmăririle, scufundările şi luptele.

Relație specială cu boxul

700 3 4Jason Statham este expert în kickboxing și are o relație cu adevărat specială cu boxul. „Îmi place să fac exerciții care să-mi îmbunătățească felul de a boxa. Încerc să dezvolt abilități de a lovi într-un fel în care să obțin puterea explozivă pe care o avea Bruce Lee la fiecare lovitură”, spune Statham. Actorul face o încălzire de cinci minute, eventual cu ajutorul unui aparat care să încălzească rapid întregul corp. Apoi începe runde de lovituri de câte trei minute în sacul de box sau sare coarda. La final face câteva întinderi.

Antrenamente totale fără aparate

Statham și-a croit un stil de a se antrena care se potrivește foarte bine personalității sale rebele. „Pentru a-mi întări, dar și flexibiliza fibra musculară, atunci când fac flotări mă înclin încet, apoi mă ridic foarte rapid”, povestește actorul. Acest principiu este valabil pentru foarte multe dintre exercițiile fără aparate pe care le execută, de la sărituri la genuflexiuni, aplecări, împingeri etc. De regulă, actorul alege cinci astfel de exerciții la fiecare sesiune, repetându-l pe fiecare de câte zece ori.

Secretele flexibilității

Când vine vorba despre flexibilitate, Statham consideră că regula de aur este determinarea. „Întinderile sunt îngrozitoare, nu se vede nicio îmbunătățire în aspect. Dar beneficiile sunt imense. Mă feresc de lovituri, îmi dau un bun echilibru, sunt esențiale pentru ca umerii și tălpile să fie la locul lor”, explică starul. Ca urmare, Statham își caută un partener de stretching „care să mă țină jos atunci când vreau să mă ridic, să scap” și face serii de întinderi, după ce sare coarda pentru a se încălzi. „Trebuie să ignorați durerea. Respirați adânc, întindeți puțin, apoi țineți respirația, expirați, mai întindeți puțin, apelați la partenerul de exercițiu să mai adauge puțină presiune și luați-o de la capăt. Rezultatele sunt uimitoare. Vă întăriți din interior spre exterior. Miezul unui om trebuie să fie puternic, altfel nu va fi niciodată bun de nimic”, adaugă actorul.

„Antrenamentele cu un partener aduc beneficii uriașe, pentru că niciunul nu vrea să-l dezamăgească pe celălalt. Când intervine și competiția, ajungi să faci mai mult“

Wushu i-a fost de folos în filme

Un tip de arte marțiale chinezești centrate pe folosirea armelor, viteză și flexibilitate, numite wushu, i-a fost de mare folos lui Statham în filmul „Transporter”. „A trebuit să manevrez o armă, așa că am petrecut săptămâni la o școală de wushu. Este un antrenament complet diferit de ce știam, pentru că se încearcă întinderi inedite ale corpului, care se găsește în poziții noi. Credeam că sunt în formă până am încercat wushu și am rămas surprins…”, își amintește Statham.