de Călin Popa şi Raluca Ogaru
Schimbarea orelor la care luați masa poate face diferența dintre greutatea optimă și supraponderalitate, arată o cercetare derulată la Universitatea din Surrey, Marea Britanie.
Se pierde grăsime în ritm accelerat
Potrivit experților britanici, experimentul numit „hrănirea cu restricții de timp” a pus în evidență faptul că orele la care mănâncă o persoană au influență decisivă asupra acumulării de grăsime în corp, notează „The Independent”. Pentru a fi foarte siguri de rezultate, cercetătorii nu le-au impus alte criterii participanților la teste, nu i-au pus la dietă sau la exerciții fizice, singura condiție din grupul celor care erau studiați din perspectiva „hrănirii cu restricții de timp” fiind respectarea ferestrei alocate pentru hrană. Rezultatele au fost cel puțin relevante față de cele ale grupului care a fost lăsat să mănânce ca de obicei: persoanele care au respectat orarul impus de specialiști au pierdut grăsime într-un ritm mult mai accelerat decât în cazul unui metabolism obișnuit.
Reducere a apetitului și a porțiilor
Cercetarea specialiștilor britanici a pus în evidență că mai târziu cu 90 de minute în cazul micului dejun și mai devreme cu aceeași perioadă în cazul cinei a însemnat, de asemenea, o reducere a apetitului și implicit a cantității de hrană consumată, aspect pus de experți pe seama restricției de timp respective și a adaptării organismului la aceasta. Considerată o variațiune pe tema postului intermitent, „hrănirea cu restricții de timp” are în față obstacole cum sunt viața socială a oamenilor și obiceiurile familiale pe direcția mesei. Chiar și în aceste condiții, participanții, uimiți de rezultate, au declarat în proporție de 47% că vor menține planul și după terminarea experimentului. „Deși acest studiu nu a fost unul de amploare, ne-a furnizat informații foarte prețioase în legătură cu beneficiile pe care micile schimbări ale obiceiurilor noastre alimentare le pot avea asupra organismului. Vom folosi aceste observații pentru a elabora alte studii referitoare la potențialul obiceiului de a limita alimentarea la anumite perioade stricte”, este de părere expertul Jonathan Johnston.
În ultimii ani, dietele care iau în calcul postul intermitent foarte bine planificat s-au răspândit cu repeziciune, promovate și de staruri mondiale de talia lui Beyoncé