Main menu

header

709 3 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Centrată pe fibre și pe o cantitate moderată de carbohidrați, precum și pe un aport foarte scăzut de grăsimi, dieta Ornish rămâne printre cele mai eficiente regimuri încă din anii 1990, de când a fost inventată.

Fructe, legume şi cereale

Creată de Dean Ornish, profesor la Universitatea California și fondator al Institutului de Medicină Preventivă din Sausalito, dieta care îi poartă numele este menită a fi un mod de viață. Este, înainte de toate, un regim vegetarian, bazat pe consumul de fructe, legume, cereale și o cantitate foarte mică de grăsimi. A fost imaginată pentru a veni în sprijinul celor care suferă de diabet și prezintă simptome ale unor afecțiuni ale inimii, dar în timp, a demonstrat că poate preveni cancerul de prostată și de sân, precum și că are ca efect o scădere în greutate de zece kilograme în medie, după șase luni.

Însoțită de mișcare și management al stresului

Deși nu este foarte spectaculoasă pe termen scurt, pierderea kilogramelor după modelul dietei Ornish este un adevărat sistem de menținere a sănătății. În cartea sa „The Spectrum” („Spectrul”), Dean Ornish a creat cinci grupe alimentare importante, pe care le-a așezat în ordine, de la cele mai sănătoase, aflate în fruntea tabelului, până la cele mai nocive. Mai departe, argumentează în ce manieră se poate rămâne pe termen lung la consumarea alimentelor din prima grupă și cu ce efecte. Pe lângă aceste recomandări, autorul explică și faptul că dieta care îi poartă numele trebuie însoțită de mișcare efectuată în mod regulat și un management eficient al stresului de fiecare zi, care, după cum este cunoscut, acționează asupra organismului ca un regim bazat pe junk-food.

Asigură tot necesarul nutrițional

Planul zilnic al dietei Ornish este realizat în așa manieră încât elementele componente să asigure tot necesarul nutrițional. Astfel, la micul dejun se pot consuma cereale integrale, ovăz, iaurt, suc de fructe, iar până la prânz se mai poate adăuga în meniu o banană sau o ceșcuţă cu ceai verde, neîndulcit; la prânz se pot frige legume cu orez brun, se pot consuma cartofi copți umpluți cu brânză degresată și se poate face o salată din broccoli, spanac sau mazăre, cu un dressing fără grăsimi; cina este momentul în care se poate mânca pâine cu capere și roșii sau fasole neagră, salsa ori tacos. Iar dacă vreți să luați o gustare și mai târziu, este permisă una de mici dimensiuni, alcătuită din hummus cu legume. Ca regulă generală, consumul de cartofi și de orez trebuie restricționat, pe cât posibil.

Grăsimile, 10% din totalul caloriilor

Interdicțiile dietei Ornish nu sunt foarte diferite de cele ale altor regimuri care urmăresc schimbarea de ansamblu a stilului de viață. Sunt, așadar, de evitat alimentele procesate, produsele din carne (cu excepția unor mici cantități de pește și de pui slab), ouăle (doar albușurile sunt permise ocazional). Se taie de pe lista zilnică grăsimile, uleiul, nucile și semințele, avocado, fumatul și consumul de alcool. Chiar degresate, și lactatele trebuie consumate cu moderație, în așa fel încât aportul zilnic de grăsimi să fie de 10% din totalul caloriilor.

Dieta Ornish este considerată a avea cele mai benefice rezultate în cazul persoanelor cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare

A fost creată pentru a face reversibil riscul de atac de cord

Pe lângă scăderea constantă și sănătoasă în greutate, dieta Ornish promite mai multe beneficii pentru sănătate. Este vorba în primul rând despre consumul tuturor fibrelor recomandate de reperele nutriției optime, precum și despre faptul că asigură o hrănire corespunzătoare și completă. Mai departe, dieta a fost creată pentru a face reversibil riscul de atac de cord, iar cercetările ulterioare au demonstrat că are capacitatea de a preveni blocajele arterelor, de a scădea nivelul colesterolului și al zahărului din sânge. Nu în ultimul rând, în condițiile în care este bogată în minerale și săracă în acizi, dieta Ornish îmbunătățește sănătatea oaselor, ținând la distanță osteoporoza.