de Călin Popa şi Florinel Dumitru
Doriți să slăbiți și pare că nu merge totul așa cum ar trebui? Ați încercat o dietă și rezultatele sunt slabe sau deloc? Există o modalitate de a accelera pro- cesul: cântăriți-vă zilnic!
Spor de concentrare asupra scopului
Un studiu efectuat de cercetătorii Universității din Pittsburgh, împreună cu profesorii Facultății de Medicină a Universității California, a relevat faptul că persoanele care se cântăresc mai des au mai multe șanse să slăbescă eficient decât cei care fac asta mai rar. „O rutină zilnică trebuie să includă cântărirea. Acest lucru îl face pe cel ce încearcă să slăbească să se concentreze mai mult și mai des asupra nevoii sale de a scădea în greutate”, arată documentul final al cercetării. Testele au fost făcute pe un eșantion de 1.042 de subiecți, toți aflați în jurul vârstei de 50 de ani, și a avut durata de un an. Subiecților li s-a cerut să își noteze zilnic elemente esențiale pentru sănătatea lor: cât cântăresc, ce puls au, care este tensiunea arterială etc. Cercetătorii au analizat cu precădere ce s-a petrecut cu greutatea subiecților pe parcursul celor 12 luni. Concluzia a fost limpede: cei care s-au cântărit zilnic au pierdut în greutate chiar dacă nu au ținut vreo dietă specifică.
Generează un plus de voință
Relevanța gestului de a se cântări a reieșit cu claritate din măsurători. „Cei care s-au cântărit cel mult o dată pe săptămână nu au slăbit deloc, ba chiar unii s-au îngrășat”, spun autorii studiului. De altfel, o cercetare complementară, în care subiecți au fost numai studente, a concluzionat același lucru. După doi ani de facultate, cele care s-au cântărit zilnic au slăbit ori și-au menținut greutatea, în timp ce fetele care nu au pus piciorul pe cântar au reușit uneori să mai adauge câteva kilograme peste greutatea cu care intraseră în facultate. Și asta, spun experții, întrucât această verificare zilnică generează și un plus de voință.
Permanent la îndemână, pentru eficiență maximă
Studiul a mai reliefat un aspect: este important să aveţi acces oricând la cântar pentru a vă putea măsura greutatea ori de câte ori simțiți nevoia pe zi, eventual după cele trei mese principale. Dacă trebuie să apelați la altcineva pentru a vă cântări, efectul este mai slab și, foarte important, puteți căpăta tendința să nu vă mai cântăriţi permanent. Se pare că atunci când aveți cântarul propriu și mereu la îndemână, slăbitul devine un resort intim, deci se transformă în ceva ce are mare importanță pentru persoana care se cântărește.
„Cei care s-au cântărit de șase sau de șapte ori pe săptămână au slăbit, chiar dacă nu au ținut vreun regim” (studiu al Universității din Pittsburgh)