Main menu

header

711 3 1de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Cei care ajung acasă de la serviciu după-amiaza târziu și își toarnă un pahar cu vin sau iau o gustare pot sta liniștiți din perspectiva caloriilor: organismul arde cel mai mult exact în această perioadă a zilei.

O jumătate de gram de grăsime în plus

Un studiu de dată recentă a dat la iveală faptul că perioada din zi în care organismul arde cele mai multe calorii este după-amiaza târziu sau în debutul serii. În condițiile în care o persoană menține o disciplină zilnică în rutina sa de alimentare, rata metabolică este la cea mai înaltă cotă în intervalul menționat. În cifre exacte, în această perioadă se ard în plus cinci calorii pe oră, echivalentul unei jumătăți de gram de grăsime mai mult decât în restul zilei, notează „Daily Mail”. Cercetătorii au mai descoperit că indiferent de ritmul pe care îl are o persoană în ceea ce privește orarul de masă sau de somn, acest tip de ardere a caloriilor mai susținută se petrece în conformitate strict cu ritmul biologic și invariabil în intervalul de timp precizat.

Rata metabolică ajunge să se sincronizeze cu programul

Pe de altă parte, cercetătorii atrag atenția persoanelor preocupate de sănătate și de rutina zilnică asupra pericolului ca o viață dezordonată să dea semnal creierului că „seara devreme” este mai târziu, iar acesta să dea peste cap ritmul biologic. Observând că în intervalul cuprins între ora 4:00 și 6:00 se ard cele mai puține calorii, experții de la Spitalul Brigham, din Boston, Massachusetts, care au realizat cercetarea, punctează faptul că „rata metabolică ajunge să se sincronizeze cu programul persoanei, astfel încât se ard cele mai multe calorii după-amiaza târziu și cele mai puține în timpul nopții, când și biologic organismul este cel mai puțin activ. Aceste constatări demonstrează cât este de important pentru o persoană să fie trează atunci când se consumă cele mai multe calorii și să se odihnească în intervalul în care rata metabolică este cea mai scăzută”.

Ceasul biologic dă tonul

Pe durata cercetării, participanții la experiment nu au avut idee cât este ora. Au păstrat o rutină zilnică normală, iar la final observațiile asupra lor au fost comparate cu cele din cazul unui grup separat, pentru care a fost schimbat orarul astfel încât să meargă la odihnă cu patru ore mai târziu. Folosindu-se doar de ceasul biologic, organismul tuturor a ars în medie cu 10% mai multe calorii după-amiaza târziu.

„Nu este important doar ce mâncăm, ci și când mâncăm și când ne odihnim, din perspectiva impactului asupra cantității de energie stocată sau consumată. Disciplina orară a obiceiurilor este extrem de importantă pentru sănătate“ (Jeanne Duffy, Spitalul Brigham, Boston)